دوشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۰:۳۸
مطالعه رفتار اسرارآمیز میکروجهان در نظریه کوانتوم

کتاب «راز جهان کوانتومی»، درباره رفتار اسرارآمیز میکروجهان و خواص شگفت‌انگیز نظریه کوانتوم است که این رفتار را را پیش‌بینی می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «راز جهان کوانتومی» تألیف یوئن اسکوایرز با ترجمه مشترک سید مجید صابری فتحی، ریحانه صالح‌مقدم و مصطفی قدمگاهی در سال جاری چاپ و راهی بازار نشر شد. این کتاب به بیان نویسنده آن، در مورد نظریه کوانتوم است؛ درباره رفتار اسرارآمیز میکروجهان و خواص شگفت‌انگیز نظریه کوانتوم که این رفتار را را پیش‌بینی می‌کند. «واقعیت در جهان کوانتومی»، «نظریه کوانتوم»، «نظریه کوانتوم و واقعیت خارجی»، «خودآگاهی»، «متغیرهای پنهان و ناموضعیت»، «رازهای جهان کوانتومی» و «توسعه‌های جدید» فصل‌های این کتاب است.
 
اسکوایرز در مقدمه کتابش می‌نویسد: «در یک تلاش برای دانستن جهان کوانتومی، ما به وادی فیزیک رهنمون می‌شویم؛ به یقین به فلسفه و ممکن است حتی به کیهان‌شناسی، روان‌شناسی و خداشناسی. اینجا من مطمئن نیستم که معیارهای روشنی از مفهوم «صحیح» وجود داشته باشد و حتی اگر وجود داشته باشد، من اطمینان کمتری دارم که آنچه گفته می‌شود، همواره این معیارها را برآورده سازد. در ورود به این موضوع من خطر کرده‌ام، زیرا مشکلاتی که به وسیله فیزیک کوانتومی به‌وجود آمده است، مرتبط و مهم و جالب هستند. پدیده‌های کوانتومی، فهم نخستین ما از واقعیت را به چالش می‌کشد؛ آن‌ها ما را مجبور می‌کنند مفهوم وجود را دوباره بررسی کنیم. این‌ها چیزهای مهمی هستند، زیرا باور ما در مورد آنچه که هست باید بر چگونه دیدن جایگاه ما در آن و اینکه ما چه هستیم، تأثیر بگذارد. به همین ترتیب آنچه که ما باور داریم هستیم، در نهایت بر آنچه که ما در واقع هستیم و بنابراین بر چگونگی رفتار ما تأثیر می‌گذارد. هیچ‌کس نباید فیزیک را نادیده بگیرد.»


نظریه کوانتومی و نسبیت
نظریه کوانتومی از ایده‌های ماکس پلانک منشأ گرفته است. این نظریه برای توضیح رفتار ذرات و انرژی‌ای که خارج می‌کنند، مطرح شد. نظریه نسبیت نیز شامل دو نظریه نسبیت خاص و نسبیت عام آلبرت اینشتین است. ایده اصلی این نظریه آن است که زمان و فضا با هم مرتبط هستند، نه جدا از هم و ثابت. اما آغاز به‌کار بردن «نظریه نسبیت» به ۱۹۰۶ برمی‌گردد، هنگامی که ماکس پلانک ترکیب «نظریه نسبی» را به‌کار برد. حال باید دید بین این‌دو نظریه چه ارتباطی وجود دارد. در کتاب حاضر این موضوع توضیح داده شده است: «نظریه کوانتوم همان‌گونه که در ابتدا توسعه یافت، خاصیت مستقل بودن از سرعت ناظر را نداشت و بنابراین با نسبیت خاص ناسازگار است. اگرچه اثرات عملی این ناسازگاری برای آزمایش‌هایی که ما بحث کرده‌ایم خیلی کوچک هستند، اما وضعیت‌هایی وجود دارند که آن‌ها بااهمیت هستند و این طبیعی است که بپرسیم آیا نظریه کوانتوم می‌تواند با به حساب آوردن نسبیت خاص اصلاح شود و حتی بپرسیم که آیا چنین توضیحاتی ممکن است بینشی درباره مشکلات تعبیری ما فراهم کنند؟ پاسخ به اولین سوال، «بله» است و پاسخ به دومین سوال، یک «نه» قابل پیش‌بینی است.»


امکان اشتباه در برخی تصورات ما از جهان
«تاریخ صرفا سوابق ذخیره شده در کتابخانه نیست، بلکه آن چیزی است که برای مردم واقعی که زندگی واقعی را تجربه کردند و در رویدادهای واقعی شرکت داشتند، رخ داده است. تحقیقات زمین‌شناسان، یک روایت از تحول واقعی سنگ‌ها بر روی سیاره ما را بیان کرده است، درحالی‌که اخترشناسان به ما اجازه می‌دهند تا بفهمیم چگونه ستارگان و کهکشان‌ها تشکیل شده‌اند و تحول یافته‌اند، چگونه عناصر به فراوانی نسبی رسیدند که ما اندازه‌گیری می‌کنیم و حتی ایجاد کردن یک نظریه از چگونگی جهان با یک مهبانگ داغ آغاز شد. به‌طور مشابهی، از میان بسط فرایندهای دیدن اجسام آشنا و استنباط خواص آن‌ها، ما اتم‌ها و هسته‌های آن‌ها، پروتون‌ها و الکترون‌ها، نوتریون‌ها و کوارک‌ها و ذرات دیگر از فیزیک جدید را شناخته‌ایم، ما حتی درکی از چگونگی و چرایی رفتار این اجسام را در روشی که آن‌ها انجام می‌دهند، داریم. البته تمام این تصاویر، نوآوری‌هایی ابتدایی از ذهن بشر هستند. این بدین معناست که آن‌ها می‌توانند اشتباه باشند؛ ما نتوانستیم نشانه‌ها را خوب بخوانیم. به راستی مطمئنا برخی از مفاهیم تاریخی پذیرفته شده توسط ما، برخی از ایده‌های ما در مورد مراحل آغازین جهان، برخی نظریه‌های ما در موضوع ذرات بنیادی، قریب به یقین اشتباه خواهند بود. وجود این امکان که ما می‌توانیم اشتباه کنیم، وجود حقیقت را انکار نمی‌کند؛ به راستی خود امکان خطا بودن، وجود یک حقیقت را مطرح می‌کند.»
 
نخستین چاپ کتاب «راز جهان کوانتومی» در 232 صفحه با شمارگان 250 نسخه به بهای 30 هزار تومان از سوی انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد راهی بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها