یکشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۸ - ۱۶:۰۵
استفاده از واژه‌های بیگانه با همکاری نهاد‌های متولی متوقف شود

محمود شالویی، مشاور وزیر در امور پاسداشت زبان فارسی، در شورای پاسداشت زبان فارسی توجه به زبان فارسی را از مهم‌ترین رویکرد‌‌های این وزارتخانه اعلام کرد و گفت: برای استفاده نکردن از واژه‌های بیگانه به پشتوانه‌ای عمیق در این زمینه نیاز است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)، به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمود شالویی در این نشست با تسلیت شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی، گفت: زبان و ادبیات فارسی از موضوعات مهم و مورد توجه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همه مجموعه‌های فرهنگی کشور است و علاوه بر قانون، تاکیدات مقام معظم رهبری بر صیانت از زبان فارسی اهمیت آن‌را بیشتر می‌کند.

وی افزود: نهمین جلسه این شورا در دو ماه گذشته برگزار شد و کارگروه تخصصی برای بررسی مسائل مربوط به زبان فارسی تشکیل تا مسائل و موضوعات این حوزه را برای طرح در شورای پاسداشت زبان فارسی آماده کنند.

شالویی ادامه داد: در این جلسه همچنین براساس مصوبه شورای پاسداشت زبان فارسی کارگروه دائمی دیگری هم شکل گرفت که هفته گذشته با حضور ۱۲ دستگاه تشکیل جلسه داد.
 
وی با اشاره به استفاده برخی از واژه‌های بیگانه در نهادها و اماکن مختلف گفت: برای استفاده نکردن از واژه‌های بیگانه به پشتوانه‌ای عمیق در این زمینه نیاز است و علاوه بر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌عنوان متولی امر به همکاری سازمان‌ها و نهادهای دیگر ازجمله صدا‌و‌سیما نیز احتیاج است.

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: اولین تکلیف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در شورای پاسداشت زبان فارسی این است که خود در ابتدا از واژه‌های بیگانه و خارجی در برنامه‌ها و جشنواره‌های خود استفاده نکند و مقرر شد در کارگروه این شورا این امر که وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی هم بر آن تاکید دارند، با جدیت دنبال شود.
 
وی به همکاری این وزارتخانه و نیروی انتظامی در زمینه حفظ و صیانت از زبان فارسی اشاره کرد و گفت: مقرر شده اگر با واژه‌ای بیگانه بر سر در مغازه‌ها و اماکن مواجه شدیم اخطار دهیم.
 
شالویی به مجوزهای مختلف که از سوی این وزارتخانه صادر می‌شود اشاره کرد و گفت: همچنین قرار بر این است در مبادی ورود به درخواست هر مجوزی از این وزارتخانه در ابتدا نام نهاد و موسسه مورد درخواست مشخص و فارسی باشد و موضوع در استان‌ها نیز به ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی واگذار شده تا در مبداء ثبت درخواست مجوزها توجه به نام فارسی را در نظر داشته باشند و اگر ابهامی داشتند از طریق فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی بیگانه بودن آن مشخص می‌شود.
 
هر پدیده‌ای که به باور مسئولان نرسد قابل تحقق نیست
 در ادامه محمدمهدی احمدی، مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرکل حوزه وزارتی با تسلیت شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی به اهمیت صیانت از زبان فارسی تاکید کرد و گفت: حفاظت و صیانت از زبان و ادبیات فارسی موضوعی است که بر کسی پوشیده نیست.

وی افزود: هر پدیده‌ای که به باور مسئولان نرسد، قابل تحقق نیست و در حد شعار می‌ماند و هر موضوع سیاسی، فرهنگی و اجتماعی که جزو باور متولیان امر باشد از شعار عبور می‌کند و در مرحله عمل آثار مثبت آن دیده می‌شود.

احمدی با اشاره به غنی بودن زبان فارسی ادامه داد: وقتی چنین زبانی غنی داریم نیاز به پناه بردن به زبان و واژگان بیگانه نداریم؛ بنابراین باید نسبت به زبان خود تعصب داشته باشیم.

وی افزود: بعد از ایجاد باور در بین مسئولان و متولیان امر توجه به توجیه مخاطبان مهم است. به‌عنوان مثال، معاونت مطبوعاتی، معاونت هنری و سازمان سینمایی و ... با ارتباط با مخاطبان خود به توجیه مخاطبان خود با هدف صیانت و حفظ زبان فارسی بپردازند و با برگزاری نشست‌های تخصصی در این زمینه اهمیت زبان فارسی را تبیین کنند.
 
احمدی ادامه داد: امتیازدهی و ایجاد انگیزه برای استفاده از واژگان فارسی هم یکی دیگر از راه‌های حفظ و صیانت از زبان فارسی است.
 
وی گفت: یکی از موضوعاتی که منجر به نادیده گرفتن زبان فارسی می‌شود عدم تناسب بین عناوین و پدیده‌ها است که باید این امر هم مورد توجه قرار گیرد و مفاخر خود ازجمله فردوسی، حافظ، سعدی و ... را باید در نظر بگیریم.
 
در ادامه این نشست، مهرزاد دانش، مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در دو سال اخیر لایحه‌ای مشترک که بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت صمت تنظیم شده که تقدیم مجلس شورای اسلامی شده است که براساس آن مناسبات فنی و صنعتی به وزارت صمت واگذار شود و تمرکز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه چاپ بر مناسبات محتوایی باشد.

وی افزود: در زمینه محصولات چاپی داخلی هر آنچه خرید و فروش می‌شود ۷۰ درصد آن باید حتما به زبان فارسی باشد و ۳۰ درصد آن بنابر سلیقه تولید‌کننده می‌تواند با الفاظ و واژگان بیگانه که عمدتا انگلیسی است، باشد.
 
دانش ادامه داد: ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها موارد تخلف چاپخانه ها در این زمینه را با اطلاع ما برسانند تا بتوانیم نسبت به آن‌ها رسیدگی کنیم.
 
وی با اشاره به برگزاری جشنواره ملی چاپ که شهریور ماه هر سال از سوی این دفتر برگزار می شود، افزود: در حال بازنگری در آیین نامه این جشنواره هستیم و توجه به برخی موضوعات از جمله زبان و ادبیات فارسی یکی از این شاخص‌ها است.
 
صیانت از زبان فارسی مجاهدت بزرگ می‌طلبد
 در پایان این نشست، افشین علا گفت: توجه و صیانت از زبان فارسی مستلزم جهاد بزرگی است و این امر نیاز به یک سردار تمام قد دارد.
 
وی رعایت واژه‌های فارسی به‌ویژه استفاده از واژگان ساده و روان از سوی سازمان‌ها و نهادها و همچنین سازمان صدا و سیما را ضروری برشمرد.
 
افشین علا گفت: توجه مسئولان و مردم به حفظ و صیانت از زبان فارسی ضروری است و برگزاری نشست‌های مختلف در این زمینه با حضور در سراسر کشور می‌تواند تاثیرگذار باشد.
 
در این نشست برخی از اعضا نظرات و پیشنهادهای خود را ارائه دادند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها