اصول و تکنیک‌هایی برای دنیای در حال تغییر

کتاب «حسابرسی عملیاتی»، با ادغام روش‌های سنتی و جدید حسابرسی، اصول و تکنیک‌هایی برای دنیای در حال تغییر ارائه می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، حسابرسی، فرایند جمع‌آوری و ارزیابی بی‌طرفانه شواهد درباره ادعاهای مربوط به فعالیت‌ها و وقایع اقتصادی برای تعیین میزان انطباق این ادعاها با معیارهای از پیش تعیین‌شده و گزارش نتایج است. هدف حسابرسان از مقایسه شواهد جمع‌آوری شده با ادعاهای مربوط به فعالیت‌ها و وقایع اقتصادی، تعیین میزان انطباق ادعاهای مزبور با معیارهای از پیش تعیین شده است. اگرچه معیارهای مختلفی برای تعیین میزان انطباق وجود دارد، اما در تنظیم صورت‌های مالی اساسی، معمولا معیار اصلی و مورد قبول، اصول حسابداری یا استانداردهای حسابداری است. در بند 2 بخش 200 استانداردهای حسابرسی کشور (1386) نیز تأکید شده‌ که هدف از حسابرسی صورت‌های مالی، اظهارنظر نسبت به این موضوع است که آیا صورت‌های مالی براساس استانداردهای حسابداری تهیه شده‌ یا نه.
 
کتاب «حسابرسی عملیاتی» تألیف هرنان مرداک؛ معاون بخش حسابرسی موسسه آموزشی MIS، استاد دانشگاه و دارای گواهینامه‌های متعدد بین‌المللی در شاخه‌های مختلف مدیریت و حسابرسی است که مقالات و کتاب‌های زیادی را در این حوزه‌ها نوشته است. این کتاب در سال جاری با ترجمه آیدین کیانی از سوی نشر زرین اندیشمند، به بازار کتاب عرضه شد.
 
کتاب «حسابرسی عملیاتی» در 15 فصل به معرفی حسابرسی عملیاتی، اهداف و برنامه‌ریزی و چهارچوب‌ها و ابزارهای آن به شیوه‌ای کاربردی می‌پردازد. نویسنده سعی دارد تا مفاهیم و روش‌های حسابرسی داخلی سنتی را با روش‌های کنترل کیفیت، نکات، ابزارها و تکنیک‌های جدید ادغام کند.


شناسایی تهدیدات و آسیب‌های آینده
در حسابرسی معاصر، یک اصل مهم و مورد تأکید، شناسایی تهدیدات و آسیب‌های آینده است که می‌تواند برای سازمان ارزش بیشتری به همراه داشته باشد. درباره این اصل و الزامات آن، در صفحات 21 و 22 کتاب می‌خوانیم: «رویکرد سنتی برای حسابرسی داخلی، انجام بررسی‌های پس از واقعه است تا اثبات کند، کار انجام شده به‌طور مناسبی انجام شده است. این عملکردی است که از روال کاری موسسات عضو جامعه حسابرسان رسمی تبعیت می‌کند و تعاملاتی را بررسی می‌کند که در طول سال مالی قبل اتفاق می‌افتند. حسابرسان داخلی باید از بازرسی تعاملاتی که مدت‌ها پس از انجام معامله صورت گرفته‌اند، فراتر روند چون این تمرکز به سمت بررسی تهدیدات و آسیب‌های آینده گرایش دارد که می‌‌تواند اهداف و مقاصد سازمانی را در کوتاه‌مدت، میان‌مدت و حتی طولانی‌مدت از دور خارج کند. در واقع، تمرکز بر رویدادهای آینده و مفاهیم آینده رویدادهای کنونی، به‌جای این‌که ابتدا گزارش رویدادهای گذشته صورت گیرد، ارزش بیشتری را برای سازمان به همراه دارد. وقتی که این اتفاق می‌افتد، چنان‌که عملکرد متداولی در گذشته بوده است، عملکرد سازمان به اصلاح مسائل گذشته اختصاص می‌یابد که موجب دوباره‌کاری می‌گردد...
 
تهدیدات و آسیب‌ها می‌توانند در میان‌مدت و بلندمدت ارزیابی شوند، اما فراتر از مرزهای ملی کشورِ سازمان انجام‌دهنده عملیات هستند. به این ترتیب حسابرسان داخلی درگیر حسابرسی بین‌المللی می‌شوند، پویایی‌های کشور میزبان و اداره را ارزیابی می‌کنند، قوانین محلی را در صورت وجود کشف می‌کنند که آیا الزامی می‌باشند و اگر هستند چگونه و کدام الزامات در صورت قابل کارکرد بودن باید جایگزین گردند. حتی مسائل سیاسی، آشوب‌های اجتماعی و تغییرات جمعیتی برای حسابرسان امروز مهم هستند، چون هریک از این تغییرات می‌توانند بر سازمان و توانایی آن‌ها برای تحقق اهداف اقتصادی و به سبکی مناسب تأثیر بگذارند.»


ACL؛ زبان فرماندهی حسابرسی
امروزه در همه سازمان‌ها، تحلیل داده‌ها با توسعه و پذیرش ابزارها و فناوری‌های جدید، تسهیل شده است. در صفحه 303 کتاب، یکی از ابزارهای مفید و کاربردی برای حسابرسان، معرفی می‌شود: «ACL ابزاری است که به‌طور گسترده‌ای مورد توجه و مورد علاقه بسیاری از حسابرسان است. در اصل، زبان فرماندهی حسابرسی خوانده می‌شود و دارای یک قابلیت داخلی است که حسابرسان عموما برای شناسایی شکاف‌ها، اقلام تکراری و سایر معاملات غیرمعمول، از آن کمک می‌گیرند. همچنین می‌تواند استخراج و تحلیل داده‌ها را با آسان ساختن تبدیل داده‌ها، تسهیل کند. ACL شامل فرمول‌های بسیاری است که انواع تحلیل‌هایی را که بسیاری از حسابرسان انجام می‌دهند، پوشش می‌دهد. بنابراین به‌جای ایجاد یک فرمول پیچیده یا یک ماکرو برای انجام وظایف خاص، ACL از پیش بارگذاری شده است، اما اِشکال آن، محدود کردن است. به‌عنوان مثال، اِکسل توانایی ورود فایل‌ها با فرمت‌های گوناگون را افزایش داده است و این موجب کاهش مزایای ACL در این زمینه شده و پویایی مشابهی در رابطه با تحلیل نیز وجود دارد.»
 
نخستین چاپ کتاب «حسابرسی عملیاتی» در 442 صفحه با شمارگان یک‌هزار نسخه به بهای 90 هزار تومان از سوی نشر زرین اندیشمند راهی بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها