مدیر انتشارات برزآفرین معتقد است؛ بحث عرضه و تقاضای کتاب در صنعت نشر کشور باید ریشهایتر بررسی شود و فقط در سطح اعطای یارانه به مخاطب خلاصه نشود؛ بلکه نیاز بازار هم سنجیده شود.
وی افزود: نکته مهم این است که آسیبشناسی این طرحها در بازار نشر اهمیت دارد، باید دید تقویت کدام بخش میتواند تاثیر بیشتری بر روند مثبت کردن عرضه و تقاضای کتاب بگذارد.
ملکی با بیان اینکه مشخص شدن چنین موضوعی نیازمند کار کارشناسی است، عنوان کرد: با وجود اینکه این طرح زحمات زیادی برای برگزارکنندگان به همراه دارد اما به نظر میرسد بحث عرضه و تقاضای کتاب در صنعت نشر کشور باید ریشهایتر بررسی شود و فقط در سطح اعطای یارانه به مخاطب خلاصه نشود و نیاز بازار سنجیده شود.
وی با طرح پیشنهادی در این زمینه، یادآور شد: به نظرم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان یک ناظر دولتی و متولی امر نشر کتاب باید بررسی کند که اگر این بودجهها در قالب یارانه کاغذ هزینه شود بهتر است یا در کنار کتابفروشیها بازارچههای عرضه کتاب راهاندازی شود.
ملکی با اشاره به لزوم نظارت و دقت بیشتر وزارتخانه در هزینهکرد یارانهها، گفت: در حوزه کتاب هم مانند سایر حوزهها عدهای از ناشران و موزعان تولید و پخش کتاب را انحصاری کردهاند؛ یعنی در یک دوره زمانی تصمیم گرفته میشود آثار ترجمه شده به بازار بیاید و در یک بازه دیگر کتابهای تالیفی رونق میگیرند.
وی تاکید کرد: این انحصار تعادل بازار را بر هم میزند و هیچ ربطی به نیاز مخاطب ندارد. به نظرم مهمترین کار در این حوزه شکستن این انحصار است، حتی به این قیمت که عدهای در کار کتاب بیکار شوند.
ملکی با بیان اینکه مداخله دولت در بازار کتاب باید رخ بدهد، گفت: این مداخله حتما باید انجام شود تا نظام عرضه و تقاضا اصلاح شود، زیرا مسکنهایی که در قالب یارانه و طرحهای مختلف به بدنه نشر تزریق میشود، اثرات کوتاهمدتی دارد.
وی انجام یک جراحی بزرگ با انجام کارهای کارشناسی را ضرورت فعالیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دانست و افزود: دولت اگر میخواهد کار جدی انجام دهد باید انحصار در حوزه کتاب را با یک جراحی بزرگ از بین ببرد تا این بازار ملتهب و بیمار کتاب شرایط آرامتری را تجربه کند و روند منطقیتر در بازار حاکم شود.
نظر شما