در این برنامه از دفتر سوم شعر گلستان که بههمت «رضا نودهی» گردآوری شده است و نیز مجموعه شعر طنز «منفیباف» و شعر سپید «اندوه لعنتی» به قلم «بهمن نشاطی» که به همت نشر شانی روانه بازار شده است، رونمایی به عمل آمد.
«بهمن نشاطی» شاعر گلستانی و مؤلف کتابهای مجموعه شعر طنز «منفیباف» و شعر سپید «اندوه لعنتی» که پیش از این آثاری چون «به لهجهی سنجاق»، «چشمان سرخ سپیده» و «خاطرات تو و دلتنگیها» را منتشر کرده بود، درباره دو کتاب اخیر خود گفت: «منفیباف» مجموعه شعر کلاسیک طنز و «اندوه لعنتی» یک مجموعه شعر عاشقانه است که بههمت نشر شانی هرکدام در شمارگان 1000 نسخه و به قیمت 16 هزار تومان منتشر شدهاند.
در ادامه «رضا نودهی» که بههمت وی کتاب گزیده شعر شاعران استان گلستان (دفتر سوم) از سوی نشر شانی روانه بازار شده و خود از شاعران و ترانهسرایان جوان استان گلستان بهشمار میآید، درباره این مجموعه، گفت: هرچند این مجموعه تمام ظرفیت شعر گلستان نیست و اشعار 175 شاعر استان در آن به چشم میخورد؛ اما پذیرای آثار بزرگانی است که تاریخ ادبیات این استان همواره مدیون زحمتشان در عرصه شعر و ادب بوده و خواهد بود.
در بخش پایانی مراسم «علی بایزیدی» مدیرمسئول فصلنامه فرهنگی استارباد و عضو هیات امناء انجمن آثار و مفاخر فرهنگی استان گلستان که پیشگفتاری با عنوان «پیشدرآمدی بر شعر معاصر گلستان» از وی در آغاز کتاب گزیده شعر شاعران استان گلستان منتشر شده است، گفت: دیرینگی شعر و شاعری در سرزمین گرگان (استان گلستان) از پیشینه شعر فارسی در سطح ملی، چیزی کم ندارد.
وی اضافه کرد: نام «ابوسُلَیک» یا «ابوسَلیک» گرگانی (جُرجانی) که گاه بهاختصار «بوسُلیک» یا «بوسَلیک» خوانده میشود، در کنار نخستین شاعران پارسیگوی سده سوم هجری، همچون محمد بن وصیف سَگزی، حنظله بادغیسی، محمود وراق هروی، فیروز مشرقی، ابوالعباس مروزی، محمد بن مُخلّد سَگزی، ابوحفص سغدی و ابوالحسن اورمزدی که همگی از شاعران دولتهای آل طاهر و یا آل لیث (صفاریان) هستند، برهانی است بر این مدعا.
وی افزود: از سده ششم هجری تا پایان عصر قاجاریه (اواسط سده چهاردهم هجری)، شعر گلستان، همچون دیگر نواحی ایران، با فراز و فرودهایی همراه شد اما هرگز از تبوتاب نیفتاد و شاعران بسیار و آثار بیشماری از پهنه این سرزمین سرسبز و تاریخی سر برآوردند.
بایزدی گفت: بر اساس رویدادهای تاریخ سیاسی، اجتماعی و فرهنگی معاصر و نیز تحولات ادبی و شعری در یکصد سال اخیر (از 1299 تا 1398) و تأثیر و تأثرات آنها با یکدیگر، تاریخ تحلیلی شعر این خطه در دوره معاصر را میتوان به چهار مقطع از کودتای سیاه تا کودتای 28 مرداد، از کودتا تا انقلاب اسلامی، از تشکیل جمهوری اسلامی تا تشکیل استان گلستان و دوران بلوغ و بالندگی تقسیم کرد.
این پژوهشگر حوزه ادبیات اضافه کرد: شعر امروز گلستان، گرچه از تنوع سلایق و نگرشها برخوردار است و فعالان بسیاری نیز در این زمینه، ظهور و بروز کردهاند و حتی بسیاری از آنها که سابقه شعریشان افزون از دو تا پنج دهه است، همگی همچنان به سرایش شعر مشغولاند و تنور شعر گلستان را روشن میدارند اما در این سالها و برای این مقطع نمیتوان چهرهای شاخص و متمایز از دیگر شاعران جستجو کرد.
یایزیدی در عین حال گفت: بسیاری از شاعران مقاطع پیشین، بهویژه مقطع سوم (1358-1376) به خلق آثار متفاوت، پخته، با ساختارهای جدید دست زدند و عملاً زبان شعری خود را پیدا کردند یا استقامت بخشیدند، شاعرانی چون علی جهانگیری، علیرضا ابن قاسم، محمد فرازجو، سیدحبیب موسوی بیبالانی، حسین عبدی، سیدمهدی جلیلی، محمدزمان گلدسته، علی توسلی، عبدالرحمن فرقانیفر، ابوالقاسم مؤمنی، فرهاد قاسمی، روحی خالقی، علی مؤمنی، میثم ریاحی، عباسعلی فرهادی و محمد قاری.
یادآوری میشود، سیزدهمین نمایشگاه بزرگ کتاب گلستان تا 29 آذرماه در محل دائمی نمایشگاههای دائمی استان گلستان برپاست و علاقهمندان میتوانند همهروزه از ساعت 11 تا 20 از آن بازدید کنند.
نظر شما