کتاب «داروها و ورزش» نوشته پروین فرزانگی؛ دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری، ضمن بیان تاریخچه و کلیاتی درباره داروها و مکملهای ورزشی، تأثیر انواع داروها در عملکرد ورزشی و سلامت ورزشکاران را مورد بررسی قرار میدهد.
نگرانیها در رابطه با مصرف کراتین
«مضرات جانبی استفاده از کراتین بهویژه با دوزهای بالا همراه با بارگیری سریع، همچنان قابل تشخیص و تعیین میباشد. امروز گزارشهایی از تهوع، اختلالات گوارشی، سردرد و گرفتگیها و کشیدگیهای عضلانی مرتبط با بعضی از پروتکلهای مکملسازی کراتین وجود دارد. بعضی از این اثرات مضر پذیرفتنی و محتمل میباشد. بعضی از خطرات متوجه استفادهکنندگان بلندمدت کراتین میباشد، بهویژه آنهایی که بهصورت سرخود دوزهای بیش از حد توصیه شده را مصرف میکنند. اگرچه بهطور مکرر بیان شده که مکمل کراتین آسیبهای کلیوی را دربر دارد، این مورد به تعدادی از بیماران با عملکردهای ناقص کلیوی محدود میشود. مطالعات مختلف گزارش کردهاند که دریافت کراتین، اثرات تعیینشدهای بر روی پاسخهای کلیوی در جمعیتهای متنوع ورزشکاران نداشته است. بههرحال آژانس ایمنی غذایی فرانسه، اینکه مکملسازی کراتین سرطانزا میباشد را نپذیرفته است. در نهایت مکملسازی کراتین باید به ورزشکاران خوب رشد یافته، محدود شود. ورزشکاران جوان قادر به ساختن موادی هستند که در عملکرد از طریق بلوغ در سن و تمرین حاصل میشود، بدون اینکه نیازی به این باشد که خودشان را در معرض استفاده از کراتین در دورههای بلندمدت پرهزینه قرار دهند.»
عوارض استروئیدها
«عوارض استروئیدها به نوع دارو، دوز مصرف و حساسیت فرد وابسته است. بسیاری از مصرفکنندگان جوان به عوارض خطرناک این داروها فکر نمیکنند. آنها به تنها چیزی که میاندیشند، سود و نفع این کار است. بیشترین اثرات سوء مصرف استروئیدها مربوط به عوارض آندروژنی آنهاست و با قطع مصرف استروئیدها و کاهش تستوسترون به کمتر از حد معمول، اثر کورتیزول تشدید میشود و قدرت و اندازه عضلات به سرعت کاهش مییابد. افزایش واکنش کورتیزول پس از قطع مصرف استروئیدها، باعث ایجاد وابستگی روانی به استروئیدها، ایجاد عوارض جانبی بیشتر و سرکوب سیستم ایمنی توسط کورتیزول میشود. بنابراین حتی اگر با مصرف استروئیدها بتوان به نتیجه دلخواه رسید، حداقل یکی از عوارض منفی روانی و جسمی این داروها در ورزشکار بروز خواهد کرد.»
اهمیت گلوتامین در تغذیه ورزشی
«در فشارهای بالای ورزشی، گلوتامین پلاسما افت محسوسی پیدا میکند، در این شرایط بعضی از ارگانها مانند کلیه که حفظ تعادل اسیدی بدن را برعهده دارد و کبد برای سنتز گلیکوژن و دیگر ترکیبات همانند آنتیاکسیدانها و تولید سلولهای سیستم ایمنی، به دریافت این اسیدآمینه نیاز دارند. انباشته بودن ذخایر گلوتامین عضلات با افزایش حجم عضلانی ارتباط معنیدار داشته است. همچنین دارای تأثیر مثبتی در احیای ذخایر تهیشده گلیکوژن، تسریع فرایند ریکاوری، کاهش دردهای عضلانی پس از تمرینات شدید بدنی است. گوشت، لوبیا، ماهی، مرغ، فراوردههای لبنی و پودرهای پروتئینی منابع گلوتامینی میباشند. باتوجه به سن، شدت تمرین، وزن بدن، درصد توده عضلانی، میزان استرس روزمره، رژیم غذایی و سلامت عمومی بدن متغیر است. این مکمل بهصورت پودر و قرص مصرف میشود.»
نخستین چاپ کتاب «داروها و ورزش» در 109 صفحه با شمارگان یکهزار نسخه به بهای 30 هزار تومان از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی واحد مازندران به بازار نشر عرضه شده است.
نظر شما