پنجشنبه ۷ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۱
آتشکده‌ها و قلعه‌هایی که در تاریخ طارم دیده می‌شوند

بهرامی هزاررودی برای نگارش ​کتاب «تاریخ و فرهنگ طارم» به بیشتر روستاهای بزرگ طارم رفته و هر آنچه را درخور جمع‌آوری دیده، ثبت و ضبط کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «تاریخ و فرهنگ طارم» نوشته اصغر بهرامی هزاررودی در دو فصل با عناوین «زبان،‌ تاریخ و جغرافیا» و «نگاهی به فرهنگ عامیانه طارم» منتشر شده است.

منطقه طارم واقع در حصار کوه‌های گیلان و زنجان یک دره بزرگ است که شرایط آب‌و هوای نسبتا گرم، خاکی حاصلخیز و اقلیمی مناسب برای کشاورزی و باغداری است. این منطقه دارای ناهمواری‌های بسیاری است و رودخانه پرآب و خروشان قزل‌اوزن، دره عمیقی در آن ایجاد کرده که ارتفاع کف این رودخانه در گیلوان به کمتر از چهارصد متر از سطح دریا رسیده و طرفین آن رشته‌کوه‌هایی قرار گرفته است.

شهرستان طارم دارای قدمتی به اندازه تاریخ بشر است و آثار موجود در آن نظیر آتشکده‌ها و قلعه‌های موجود در آن گواه این حقیقت است در دوران باستان اقوام مختلف ساکن آن بوده‌اند و به دلیل اینکه در مسیر جاده و کاروان‌های تجاری قرار نگرفته و از حوادث و اتفاقات تاریخی از جمله جنگ‌ها و نزاع‌ها به دور بوده است و به ندرت نامی از آن در تاریخ ذکر شده ‌است. ناصر خسرو در سفرنامه خود که از طارم نیز عبور کرده ‌است به انجیر طارم اشاره کرده و از آب و هوای آن به نیکی یاد کرده است.

در فصل نخست ابتدا جغرافیای منطقه طارم بررسی شده است. پس از معرفی جغرافیایی، اطلاعاتی در مورد نام «طارم» و پیشینه و تاریخ این شهر آمده است.
این کتاب به گفته مؤلف نخستین اثر مستقلی است که در مورد تاریخ شهر طارم تألیف شده است. پیش از این اثر، تنها مقاله‌ای از پروفسور مینورسکی توسط رامین سلطانی ترجمه و در کتاب تاریخ زنجان منتشر شده است. این موضوع انگیزه‌ای برای نویسنده می‌شود تا برای تألیف این کتاب اقدام کند.

اصغر بهرامی هزاررودی، با یادکرد از نبود منابع چندانی برای بررسی دقیق تاریخ، پیشینه و زبان مردم منطقه طارم، ادعای گردآوری منبعی کامل در بررسی تاریخ طارم را رد می‌کند و می‌گوید که فقط تلاش کرده تا بیشتر منابع تاریخی که در آن‌ها نام و نشانی از طارم وجود داشته را بررسی کند.



فصل دوم با عنوان «نگاهی به فرهنگ عامیانه طارم»، از پنج بخش ‌داستان‌های اسطوره‌ای، داستان‌های جادویی و پریان، داستان‌های اخلاقی و تربیتی،‌ داستان‌های فکاهی و خرده‌روایت‌ها تشکیل شده است.

بهرامی هزار رودی برای نگارش این بخش، به بیشتر روستاهای بزرگ طارم رفته و هر آنچه را درخور جمع‌آوری دیده، ثبت و ضبط کرده است. همچنین فراخوانی در فضای مجازی منتشر کرده و از مردم منطقه‌اش خواسته تا داستان‌ها و روایت‌های قدیمی‌ای که در ذهن دارند را برایش ارسال کنند. حاصل این جست‌وجوها، 36 داستان و روایتی است که در بخش دوم این کتاب آمده است. البته مؤلف این کتاب را جلد اول تاریخ و فرهنگ طارم نامیده و در تلاش است تا در جلدهای بعدی، بر این تعداد بیفزاید.

مؤلف در پیش‌گفتار کتاب می‌نویسد: «همواره وقتی قفسه‌های کتابخانه مرکزی شهرمان را جستجو می‌کردم، از اینکه هیچ کتاب اختصاصی در مرود تاریخ و فرهنگ طارم به چشم نمی‌خورد، رنج می‌بردم و آرزو می‌کردم قدمی هرچند کوچک در این مسیر بردارم. با ورود به مقطع کارشناسی ارشد در رشته زبان و ادبیات فارسی، زمینه را برای انجام چنین کاری مساعد دیدم؛ از این که هرجا در آثار بزرگ ادبیات این مرز و بوم، ‌نامی از طارم می‌دیدم، چنان کسی که نسخه گنجی یافته باشد، در برگه‌ای یادداشت می‌کردم.»

تاریخ و فرهنگ طارم (همراه با سی‌و‌شش داستان عامیانه) در 274 صفحه، و با قیمت 57 هزار تومان از سوی انتشارات ایده‌پردازان چکاد منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها