کتابفروشان و ناشران در نشست هماندیشی تابستانه کتاب درباره سیاستها و رویکردهای موسسه خانه کتاب در اجرای طرحهای فصلی به تبادل نظر و ارائه دیدگاههای خود پرداختند.
در نشست هماندیشی طرح تابستانه کتاب 98 ناشران و کتابفروشان به تبادل نظر و طرح دیدگاههای خود درباره این طرح پرداختند.
مهدی فخریزاده پرداخت به موقع یارانه به کتابفروشیها و کاهش زمان تسویه را از سوی مجری مورد تاکید قرار داد.
حسین قوامیان، مدیر کتابفروشی دنیای کتاب قم گفت: طرحهای فصلی به درخت تنومندی تبدیل شده اما منابع مالی آن کاهش پیدا کرده است. مدیران استانی باید پیگیر تامین منابع مالی برگزاری طرحهای فصلی باشند اما به نظر میرسد درباره اهمیت این طرح توجیه نیستند؛ بنابراین پیشنهاد میکنم. نشست هماندیشی با حضور مدیران و مسئولان برگزار شود.بودجه میلیاردی برای برگزاری نمایشگاههای استانی هزینه میشود که میتواند صرف برگزاری طرح مقدس حمایت از کتابفروشیها شود.
حاجیتقی، مدیر انتشارات ارمغان طوبی و نماینده اتحادیه ناشران و کتابفروشان قم بیان کرد: در تخصیص یارانه به کتابفروشیها این سئوال مطرح است که چند درصد بودجه هر استان به کتابفروشیهای بزرگ و کوچک اختصاص پیدا کرده است؟ با توجه به اینکه بسیاری از اهالی نشر برگزاری طرحهای حمایتی را بهترین روش توزیع یارانه میدانند چرا این میزان بیتوجهی را شاهد هستیم.
وی افزود: در زمینه اختلاف تخفیف 5 درصدی بین کتابهای تالیف و ترجمه نیز به نظر میرسد با این میزان تخفیف، نمیتوان از تالیف حمایت کرد؛ علاوه بر این گویا برگزاری طرحهای فصلی برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی علی السویه است.
محمدرضا اربابی، رئیس کانون کشوری انجمنهای صنفی مترجمان، درباره تفاوت میزان تخفیف بین تالیف و ترجمه در طرحهای حمایتی گفت:. تولید کتابهای ترجمهای به مراتب در مقایسه با کتابهای تالیفی بیشتر است و بیشتر عرضه میشود. معتقدیم که تفاوت درصد تخفیف بین این دو دسته کتاب، بدعت محسوب میشود و فایدهای ندارد و به مرور موضعگیری اهالی نشر نسبت به این تفاوت بیشتر خواهد شد.
اتوسا زرنگار، رئیس انجمن داستاننویسان تهران بیان کرد: با توجه به شمارگان پایین کتابهای تالیفی و گرانی کاغذ خواهان بیشتر بودن تخفیف برای کتابهای تالیفی برابر کتابهای ترجمهای هستیم.
مهدی اخویان، مدیر فروشگاههای زنجیرهای پاتوق کتاب با تاکید بر لزوم توجه بیشتر به توزیع عادلانه یارانه بین کتابفروشیها بیان کرد: باید تعمق بیشتری راجع به اختلاف یارانه بین کتابفروشیهای کوچک و بزرگ داشت. علاوه بر تفاوت یارانه تالیف و ترجمه این رویکرد را میتوان موضوعمحور نیز دید. تقویت سیستم ثبت خرید و اطلاعرسانی از دیگر مطالبات این کتابفروش بود.
امین آصفی، بازرس انجمن ناشران آموزشی با تاکید بر توجه به ناشران آموزشی در طرحهای فصلی و با اشاره به کاهش توان این ناشران با توجه به گرانی ملزومات تولید کتاب ازجمله کاغذ بیان کرد: در نمایشگاه کتاب امسال تعداد ناشران آموزشی از 140 به زیر 100 ناشر کاهش پیدا کرد؛ بهعبارت دیگر حتی ناشران به اصطلاح قوی و دولتی کشور از نمایشگاه حذف شدند؛ بنابراین برای تعدادی از ناشران کوچک آموزشی، درصدی در طرحهای فصلی در نظر گرفته شود.
سیدعلی کاشفی خوانساری، عضو انجمن نویسندگان کودک و نوجوان گفت: امیدواریم طرحهای حمایتی ادامه پیدا کند و یارانه نمایشگاههای استانی به سمت مخاطب و کتابفروشی سوق داده شود. اینکه یارانه شامل کتابهای کمکآموزشی نمیشود از سوی انجمن مورد تایید است.
وی ادامه داد: از رویکرد مجری طرحهای فصلی در افزایش تخفیف برای کتابهای تالیفی در مقابل ترجمهای حمایت میکنیم اما 5درصد اختلاف در تخفیف چندان موثر نیست چراکه تالیف بیکیفیت نیز مانند ترجمه بیکیفیت در بازار فراوان دیده میشود بنابراین پیشنهاد میکنیم کتابهای برگزیده در رویدادهای کتابمحور ازجمله کتابسال در جریان طرحهای فصلی حمایت شوند.
خوانساری افزود: مهمترین انتقاد انجمن حذف تخفیف برای کتابهای کودک است تقاضا داریم برای کتابهای کودک ونوجوان تخفیف بیشتری در نظر گرفته شود. انجمن آمادگی دارد تا در جریان طرح حضور نویسندگان را در کتابفروشیها برای گفتوگو با مخاطب و همچنین برگزاری جشن امضا فراهم کند.
منصور رئیسی، مدیر کتاب شرق اهواز با اشاره به تاثیر منفی تخفیف در جریان برگزاری طرحهای فصلی گفت: یکی از آثار طرحهای فصلی عادت مخاطب به تخفیف است. اینکه گفته میشود کتابفروشیهای بزرگ در مقایسه با کتابفروشیهای کوچک یارانه بیشتری دریافت میکنند باید توجه داشت که نقش این کتابفروشیها در کتابخوانی بیشتر است. و این نقد قابل قبول نیست؛ علاوه بر این معتقدم طی دورههای اخیر عدالت در توزیع یارانه افزایش پیدا کرده است.
وی گفت: میزان تخصیص یارانه حداقل باید دو برابر شود و تخفیف برای کتابهای تالیف و ترجمه یکسان باشد تا مخاطب سردرگم نشود و البته معتقدم این میزان تخفیف انگیزهای را برای خرید کتابهای تالیفی ایجاد نمیکند. حضور ناشران آموزشی در طرحهای حمایتی با توجه به افزایش قیمت کاغذ در افزایش میزان مشتری موثر خواهد بود.
علیرضا بهرامی، نویسنده، ناشر و روزنامه نگار گفت: به همان میزان که نمیتوانم مخالف صد در صد طرحهای فصلی باشم، به همین سیاق نمیتوانم موافق باشم. چند پرسش درباره این طرح همواره در ذهن من وجود داشته است. آیا میتوانیم نسبت به یک رویداد نگاه مطلق داشته باشیم؟ علاوه بر این آیا روش درستی است که ارزیابیهای مطلق بر اساس پنجره منافع متکی بر شغلمان باشد؟
وی در تشرح پرسش دوم خود افزود: اگر کتابفروشان صددرصد موافق و گروه دیگر صددرصد مخالف برگزاری طرح های فصلی هستتد، اگر عضو فعال نشر نبودند همچنان صددرصد موافق و یا مخالف بودند؟ اگر نمیتوانستند این یقین را داشته باشند، شیوه ارزیابی فعلی صحیح است؟ پرسش بعدی اینکه آیا هیجان خوب است یا ثبات بهتر است؟
بهرامی ادامه داد: یکی از رویکردهای قابلتوجه مدیریت جدید موسسه خانه کتاب، کاهش هیجان در جریان برگزاری طرحهای فصلی است.
وی درباره حمایت از کتابهای تألیفی پرسید: آیا این حمایت انجام میشود؟ و یا این حمایت با چه سازوکاری محقق خواهد شد. چه کسی برای ارزیابی این حمایت محق است؟ نگاه روزنامهنگاران، ناشران، کتابفروشان و یا مجری طرح در این زمینه صائب است؟ توزیع یارانه تداوم داشته باشد و شایستهتر است بیشتر به کتابفروشان فرصت بهرهبرداری مالی داده شود.
بهرامی با بیان این مطلب که شائبههای سندسازی برای پرفروش شدن برخی آثار در طرحهای قبلی وجود داشته است، ادامه داد: به نظر میرسد طرحهای فصلی، تاثیری در سرنوشت فروش ۹۸ درصد کتابها ندارد و ۲ درصد کتابهای پرفروش را پر فروشتر میکند. تاکید دارم، طرح همه این پرسشها و مباحث ناقض و یا نافی لزوم حمایت از کتابفروشیها نیست.
علی اسماعیلی، مدیر انجمن کتابفروشان انقلاب اسلامی (خوشه) بیان کرد: میتوان به الگوهای دیگری برای توزیع یارانه تمرکز کرد. فکر میکنم برخی کتابفروشان با تخفیف موافق نیستند. بهعنوان مثال میتوان یارانه را برای تامین زیرساختها به کار برد.
وی ادامه داد: توجه به تبلیغات با هدف جلب نظر همه اقشار مردم و ایجاد بازار جدید با اهمیت است. برگزاری مشارکتی طرحهای فصلی با کتابفروشان ایده قابل توجهی است. پیشنهاد میکنم نشستهای هماندیشی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شود تا مسائل مستقیم به مسئولان منتقل شود. رویکرد موسسه در حمایت از تالیف بازخوانی شود چراکه تخفیف بیشتر برای کتابهای تالیفی نمادین است و جنبه مادی ندارد و به تعبیر دیگر حمایت از فرهنگ بومی ارزیابی میشود. بازبینی آییننامه با هدف روشنشدن میزان تخصیص یارانه ضروری است.
محمد زارع، مدیر انتشارات شایسته از تبریز با تاکید بر اهمیت تأمین بودجه برای طرحهای فصلی گفت: هدایت بخشی از بودجه نمایشگاههای استانی برای برگزاری طرحهای حمایتی پیگیری شود. تفاوت میان تخفیف تالیف و ترجمه یکی از زمینههای بداخلاقی کتابفروشان است و به نظر میرسد این میزان تخفیف حذف و یکسانسازی اعمال شود. افزایش روزهای برگزاری طرح و تعریف زمان واحد برای برگزاری طرحهای فصلی یکی دیگر از خواستههای این ناشر بود.
سعید مرسلی، عضو انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان گفت: طرحهای فصلی از مشوقهای موثر برای خرید کتاب به حساب میآید در حوزه کودک خانوادهها هستند که برای بچهها کتاب انتخاب میکنند اما نوجوانان بیشتر خود به انتخاب دست میزنند و تخفیف برای این گروهها مهم و همچنین اطلاعرسانی دقیق مسأله کلیدی طرحهای حمایتی است.
اسماعیل مرتضوی، مدیر شهر کتاب اصفهان گفت: بهتر است در جریان برگزاری طرحهای فصلی اصالت را به مخاطب بدهیم. معتقدم بحث درباره تخفیف بین ترجمه و تالیف بیهوده است و اینکه گفته میشود طرح با مشارکت کتابفروشان برگزار شود آیا بدین معناست که کتابفروش برای بهرهگیری از یارانه تا آخرین روز مخاطب را از خرید منصرف کند؟ بنابراین بهتر است برای برگزاری مشارکتی طرح مصداقی صحبت کنیم. اگر طرح مخاطب را جذب کرد چه مشوقی برای کتابفروش در نظر گرفته شده است؟ علاوه بر این معتقدم معیارهای تخصیص یارانه بازبینی شود.
نظر شما