چهارشنبه ۵ تیر ۱۳۹۸ - ۱۰:۰۸
ضرورت تشکیل کارگروهی تخصصی برای زنده نگه داشتن کتابفروشی‌ها

مدیر انتشارات خجسته معتقد است، احیای صنف کتابفروشان و جلوگیری از تغییر کاربری کتابفروشی‌های قدیمی نیازمند تصمیم‌گیری‌های کلان و تشکیل یک کارگروه تخصصی متشکل از کارشناسان حوزه اقتصاد، جامعه‌شناسی، روانشناسی و مردم‌شناسی است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، تغییر کاربری کتابفروشی‌ها، به عنوان یک آسیب فرهنگی شناخته می‌شود و معمولا در کشورهای دیگر، اقدامات متعددی از سوی مردم و نهادهای مختلف برای احیای کتابفروشی‌ها صورت می‌گیرد. در ایران، نظام صنفی به کتابفروشی‌ها اجازه داده است تا به اندازه‌ای مشخص وارد صنوف دیگری همچون نوشت افزار شوند و محصولاتی غیر از کتاب عرضه کنند تا شاید بتوانند از این طریق، گردش اقتصادی موجه‌تری داشته باشند.

نمی‌توان کسی را مجبور به ماندن کرد
رضا یکرنگیان با اشاره به مشکلات اقتصادی در بازار کتاب به ایبنا گفت: ما نمی‌توانیم کسی را مجبور کنیم که در صنف کتابفروشی بماند؛ این انتخاب برعهده خود آن‌هاست اما برای احیای کتاب نیز باید تصمیم‌گیری‌های کلان و سیاست‌گذاری‌های صحیح صورت بگیرد. برای زنده نگاه داشتن کتاب‌فروشی‌ها باید کارگروهی تشکیل شود که در آن اقتصاددان‌ها، جامعه‌شناسان، روانشناسان و مردم‌شناسان فعالیت داشته باشند و به پژوهش‌های میدانی در این‌باره بپردازند.

یکرنگیان درباره دلایل روی آوردن کتاب‌فروشی‌ها به اقلام غیر کتابی به ایبنا گفت: دلیل اول اینکه کتابفروشی‌ها محصولاتی غیر از کتاب ارائه می‌کنند به این نکته برمی‌گردد که زندگی کتاب‌فروشان از فروش کتاب نمی‌گذرد و دلیل بعد هم به قانون برمی‌گردد که با اغماض با این رفتار برخورد می‌کند.

حدود قانونی فروش اقلام غیرکتابی
وی توضیح داد: بر اساس قوانین صنفی هر واحد صنفی می‌تواند 10 تا 15 درصد، محصولاتی غیر از صنف خود را به مشتری ارائه کند و همین قانون هم اجازه می‌دهد کتابفروشی‌ها در کنار کتاب، نوشت افزار و دیگر محصولات مانند CD و DVD را نیز بفروشند.

یکرنگیان گفت: البته این موضوع در کتاب‌فروشی‌های راسته خیابان انقلاب رشد چندانی نداشته و اغلب کتابفروشی‌ها، تنها کتاب ارائه می‌کنند و شاید یک یا دو مورد وجود داشته باشد که محصولات دیگری در کتابفروشی داشته باشند.
 
مدیر انتشارات خجسته بیان کرد: اگر یک کتابفروشی بیش از حد مجاز، محصولاتی غیر از کتاب ارائه کند، از طرف صنف مربوطه جلوی کار او گرفته می‌شود به این دلیل که تداخل صنفی به وجود آمده است. مثلا اتحادیه لوازم التحریر در مورد دستگاه کپی به کتابفروشی‌ها اخطار می‌دهد و آن‌ها نیز موظف هستند دستگاه را جمع‌آوری کنند.

ضرورت بررسی تقاضای مخاطبان
یکرنگیان همچنین به موضوع تقاضای کتاب از سوی مردم اشاره کرد و گفت: ممکن است در یک شهر کوچک، یک خرازی وجود داشته باشد که کتاب بفروشد که این موضوع به تقاضایی که مردم از آن خرازی می‌کنند برمی‌گردد.

وی افزود: شاید حتی تعداد تقاضا تا آنجا بالا برود که خرازی کتاب‌های بیشتری را ارائه کند و کم کم از خرازی به کتابفروشی، تغییر کاربری صورت بگیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط