گرانی کاغذ و البته کاهش قدرت خرید مردم، نه تنها مطبوعات کشور را با مشکل مواجه کرده بلکه موجب کاهش چاپ و تیراژ کتاب شده است؛ این در حالی است که به گفته مسئولان 90 درصد کاغذ مصرفی کشور از هند، کره، اندونزی و غیره وارد میشود.
نوسان و بیثباتی نرخ ارز موجب شده تا برخی از واردکنندگان کاغذ که ارز دولتی داشتند، دست به احتکار بزنند با این سودا که بتوانند کاغذهای خود را گرانتر بفروشند که این اقدام نابهجا و فرصتطلبانه موجب آسیب به ناشران شده و آنها تیراژ کتابهایشان را کم کردهاند و از سوی دیگر به دلیل بالا رفتن قیمت کتاب، کتابدوستان کمتر مبادرت به خرید آن میکنند.
ناشران و فعالان حوزه کتاب و مطبوعات در کرمانشاه هم به مانند دیگر استانها با این مشکلات دست به گریباناند. این تهدید بزرگ موجب شده تا مدیران و مسئولان ارشد استانی به فکر چارهاندیشی برآیند و به راهکارهای متعددی بیندیشند؛ راهاندازی شرکت کاغذ غرب و بیدار کردن آن از رکود نمونهای از این چارهاندیشیهاست.
استاندار کرمانشاه: شرکت کاغذ غرب به بانک سپه واگذار میشود
چندی پیش استاندار کرمانشاه در نشست ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان، گفت: بر اساس توافق صورت گرفته در ستاد ملی تسهیل و رفع موانع تولید، شرکت کاغذ غرب که سالهاست راکد است، به بانک سپه واگذار میشود و شرکت شستا میتواند ماشینآلات خود را از مجموعه منتقل کند.
به گفته هوشنگ بازوند، این مجموعه ۲۸۰ هکتار مساحت دارد و مکانی مناسب برای ایجاد یک شهرک صنعتی خصوصی محسوب میشود؛ مجموعهای که در نزدیکی چند واحد پتروشیمی واقع شده و میتواند مکانی مناسب برای ایجاد صنایع پایین دست پتروشیمی باشد.
استاندار کرمانشاه همچنین به بخش خصوصی پیشنهاد کرده بود تا در قالب یک کنسرسیوم، پیشنهاد خرید این شهرک صنعتی را به بانک سپه ارایه کند.
با گذشت چند روز از طرح این موضوع از سوی بالاترین مقام اجرایی استان و ارائه پیشنهاد یادشده، خبرنگار ایبنا برای اطلاع از آخرین وضعیت کارخانه کاغذ غرب با مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایهگذاری استانداری کرمانشاه به گفتوگو نشست.
خط تولید کارخانه کاغذ غرب از روز اول دست دوم بود!
مجتبی قبادی در این رابطه گفت: به این دلیل که تجهیزات کارخانه کاغذ غرب فرسوده و قدیمی است و از روز نخست خط تولید آن به صورت دست دوم خریداری شده و این تجهیزات در همان زمان هم نسبت به تجهیزات همان دوره، قدیمی بوده است، بر اساس نظر همه کارشناسان قابلیت احیا با همان ماشینآلات را ندارد.
وعده احیای کارخانه توسط بخش خصوصی در قالب شهرک صنعتی
وی به توافقهای به دست آمده در جلسه ملی ستاد تسهیل و رفع موانع تولید در تهران اشاره کرد و افزود: در آنجا قرار بر این شد تا روند و فرآیند تملک این واحد توسط بانک سپه ظرف مدت یکماه انجام شود و سپس این واحد و 285 هکتار زمینی که جزو این واحد است، با مشارکت صنعتگران و تشکلهای اقتصادی استان به صورت شهرک صنعتی خصوصی احیا شود.
قبادی در مورد پیشینیه تاسیس و فعالیت این کارخانه هم یادآور شد: این کارخانه در سال 73 جواز تاسیس را به عنوان واحد تولیدکننده کاغذ گلاسه، خمیر کاغذ و کاغذ چاپ و تحریر کسب کرده است و یک فاز آن در سال 76 به بهرهبرداری رسید اما در سال 81 گرفتار رکود و در نهایت، تعطیلی شد.
وی اضافه کرد: سرمایهگذاری آن در حدود 35 میلیون دلار و 10 میلیارد تومان بوده است. سرمایهگذاری عمده از آنِ شستا و هلدینگ سرمایهگذاری وابسته به بانک سپه است که در جلسه ستاد ملی تسهیل و رفع موانع تولید، قرار بر این شد تا بانک سپه این واحد را تملک کند و با هماهنگی استانداری کرمانشاه و مشارکت بخش خصوصی استان، به صورت یک شهرک صنعتی بخش خصوصی احیا و واحدهای متعددی در آن راهاندازی شود.
کرمانشاه در فهرست استانهای اولویتدار برای دریافت کاغذ
خبرنگار ایبنا موضوع را از مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه هم جویا شد که حجتالاسلام رحیم جعفری ابتدا به ارائه توضیحاتی درباره وضعیت تخصیص کاغذ با ارز یارانهای به ناشران و جراید استان پرداخت و گفت: سهمیه امسال نشریات کشور ۱۵۰ هزار تن کاغذ با نرخ ۴۲۰۰ تومانی بود و کرمانشاه برای دریافت آن جزو استانهای اولویتدار قرار داشت.
وی بحران کاغذ را مشابه نوسانات قیمتی در زمینه سایر کالاها دانست و افزود: مهمترین دلایل گرانی کاغذ به عواملی همچون افزایش تعرفه واردات، ممنوع شدن واردات چوب، عدم اختصاص بهموقع ارز و خارج شدن خمیر کاغذ از لیست کالاهایی که ارز مبادلهای به آنها تخصیص مییابد، از آن جمله است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه همچنین با تاکید بر اینکه سهمیه جدید پس از استعلام از چاپخانهها و طبق تیراژ واقعی نشریات توزیع میشود، از تخصیص سهمیه ارز نیمایی با دلار ۱۳ هزار تومانی برای نشریات به منظور تهیه کاغذ خبر داد.
جعفری سپس درباره آخرین وضعیت کارخانه کاغذ غرب گفت: کارخانجات تولیدکننده کاغذ از طرف سازمان صنعت، معدن و تجارت، مجوز اخذ میکنند و این سازمان متولی تولید و واردات کاغذ است و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عمدتاً به عنوان رابط با مصرفکنندگان کاغذ نقش دارد.
به نظر میرسد کنترل قیمت کاغذ توسط دولت و تخصیص یارانه برای آن و نیز انجام اقدامات لازم برای برخورد با محتکران کاغذ از یک طرف، و همچنین تولید کتابهای خواندنی و جذاب و اجرای روشهای نوین ترویج فرهنگ کتابخوانی از سوی دیگر، میتواند به ناشران این انگیزه را بدهد تا از تعطیلی فعالیت و تبدیل شدن بنگاه نشر خود به واحدهایی مانند اغذیهفروشی، جلوگیری کنند. البته ضروری است که هرچه سریعتر برای رفع این معضل دامنگیر در حوزه کتاب و مطبوعات چارهاندیشی شود.
نظر شما