یک محقق در حوزه قمشناسی، نسبت به زوال زبان خلجی در کشور هشدار داد و گفت: اغلب خلجزبانها تمایلی ندارند به فرزندان خود این زبان را بیاموزند و از هر ۱۰۰ خانواده تنها پنج خانواده این کار را انجام میدهند.
جمراسی در این نشست با اشاره به سفرنامههای متعددی که بعد از سال ۱۳۰۰ شمسی نوشته شدهاند که حضور خلجها را در مناطق مختلف ایران نشان میدهد، گفت: خلجها در 60 روستای از استانهای قم و مرکزی سکونت دارند که متاسفانه امروزه به دلایل گوناگونی از جمله عدم علاقمندی زوجهای جوان به زبان مادریشان، زبان خلجی را به فرزندان خود منتقل نمیکنند.
وی افزود: اغلب خلجزبانها تمایلی ندارند به فرزندان خود زبان خلجی بیاموزند؛ از هر ۱۰۰ خانواده تنها پنج خانواده به کودکان خود زبان خلجی میآموزند و کودکان آنها موفق به گویش زبان خلجی میشوند.
جمراسی با بیان اینکه هماکنون در بسیاری از شهرها و استانهای ایران زبان ترکی رایج است، افزود: به زبان ترکی خلجی در مرکز کشور یعنی قم و استان مرکزی بیش از سایر مکانهای دیگر صحبت میشود.
محقق و شاعر زبان خلجی با اشاره به اینکه تاریخ ترکان خلج با تاریخ عمومی آسیای میانه و خاورمیانه گره خورده است، یادآور شد: خلجها در طول تاریخ در کشورهای ایران، ازبکستان، افغانستان و پاکستان، سوریه و لبنان سکونت داشتهاند.
این محقق در رابطه با تحقیقات بلندمدت خود درباره زبان خلجی توضیح داد و با گلایهمندی از نهادها و مجموعههای فرهنگی تصریح کرد: متاسفانه در کشور ما هیچ اهمیتی به تحقیقات انجام شده داده نمیشود. حتی با برخی از مجموعههای مرتبط مکاتباتی انجام دادهام و اهمیت حفظ زبان خلجی را یادآور شدهایم ولی تا این لحظه هیچ پاسخی دریافت نکردهایم.
علیاصغر جمراسی با انتقاد از بیتوجهی صدا و سیما به تحقیقات کارشناسی که در این باره انجام شده است، گفت: خود من شخصاً با وجود تلاشهای زیادی که با اندک سرمایه شخصی خود انجام دادهام و برای حفظ زبان ترکی باستان تلاش کردهام، اما در طول این ۲۰ سال فقط یک بار توسط صدا و سیمای استان مرکزی دعوت شدم تا درباره زبان خلجی صحبت کنم.
وی در پایان این نشست از کتابهای آماده چاپ خود نام برد و گفت: آثارم را با هزینه شخصی خودم برای حفظ زبان خلجی نگاشتهام. متاسفانه مجموعههای علمی و دانشگاهی کشور از آثارم آنطور که باید استقبال نمیکنند و بیشتر آثارم را هدیه میکنم.
نظر شما