وی افزود: در حال حاضر کشور ما پتانسیل بهرهگیری از انرژی خورشیدی را به خوبی دارد. خوشبختانه از 365 روز سال به طور میانگین 300 روز آفتابی داریم که در مناطق مرکزی و استانهایی مانند شیراز، یزد، کرمان و دیگر استانهای جنوبی و مرکزی انرژی بیشتری از تابش میتوان دریافت کرد. در کل دریافت انرژی خورشیدی در ایران نسبت به تمام کشورهای همسایه و اروپایی بیشتر است. چراکه پتانسیل جغرافیایی بالایی دارد و شرایط بهکارگیری این انرژی برای ما آسانتر از این کشورهاست و به راحتی میتوانیم در این زمینه پیشرفت چشمگیری داشته باشیم، اما به علت مشکلات سیاسی و اقتصادی هنوز نتوانستهایم از این انرژی آنگونه که باید بهره لازم را برای تولید انرژی دریافت کنیم.
کریمی در پاسخ به این پرسش که فارغ از معضلات سیاسی و اقتصادی حاکم آیا به لحاظ فناورانه میتوانیم از این انرژیها بهره بگیریم یا خیر، گفت: ما توانایی بهرهگیری از این انرژی را به لحاظ فناورانه داریم اما برخی زیرساختها نیاز به حمایت دولت و مسئولان ذیربط دارد. تا چند سال پیش در این زمینه خوب پیش میرفتیم اما به دلیل یک سری اتفاقات اقتصادی شرایط به گونهای پیش رفت که نتوانستیم ادامه دهیم.
این پژوهشگر ادامه داد: اگر بتوانیم از انرژی منابع آفتابگیر بهره بگیریم، میتوانیم انرژی کل کشور را به مدت یک سال تامین کنیم. برای مثال میتوانیم برق یک سال کشور را با انرژی خورشیدی تامین کنیم. اگر بتوانیم از بیابانها استفاده بهینه کنیم و به ازای هر ده مگاوات بهرهگیری از انرژی خورشیدی، 5هزار مترمکعب از سوختهای فسیلی صرفهجویی و از انتشار زیاد گازهای گلخانهای جلوگیری خواهیم کرد.
وی گفت: تبدیل انرژی خورشیدی به انرژی مصرفی به لحاظ اقتصادی تاحد زیادی هزینهبر است و برای شروع کار به یک سرمایهگذاری بزرگ نیاز است؛ اما این دلیل موجهی برای عدم بهرهگیری از انرژی تجدیدپذیر خورشید نیست. فقدان مدیریت مناسب، عدم رعایت حقوق سرمایهگذاران ایرانی که در خارج از کشور هستند و باید در داخل سرمایهگذاری کنند، عواملی است تا میزان سرمایهگذاری داخلی کاهش یابد. در غیر این صورت این روند صد در صد قابل اجراست.
وی با اشاره به هزینه مصرفی در تولید انرژی از خورشید گفت: برای تبدیل هر کیلو وات انرژی خورشیدی امروز باید 9میلیون تومان هزینه کرد. باید انتظار داشت در بلندمدت در این زمینه پاسخ مناسب را دریافت کنیم. در گذشته بازگشت سرمایه 5 سال بوده اما امروز به 7 سال افزایش یافته است، اما قطعا راه مطمئنتری برای تولید انرژی خواهد بود.
کریمی درباره وضعیت تالیف و ترجمه کتابها در این حوزه از دانش گفت: خوشبختانه وضعیت تالیف و ترجمه آثار در این حوزه در فضای آکادمیک کشور مناسب است و کتابهای درخور و مناسبی برای پژوهشگران و دانشجویان در چند سال اخیر تالیف و ترجمه شدهاند. امروزه در کتابها میتوان صفر تا صد طراحی سیستمهای تولید انرژی خورشیدی در پشت بام خانهها یا فضایی وسیعتر یافت. علاقهمندان و دانشجویان میتوانند با مراجعه به این کتابها ایدهها و خلاقیتهای خود را محک بزنند.
وی با اشاره به مهمترین کتابهای منتشر شده در این عرصه گفت: یکی از معایبی که شاید میتوان به سیستمهای تولید انرژی از خورشید وارد کرد، بازیافت سلولهای خورشیدی است که این موضوع به طور مفصل در کتاب «سلولهای خورشیدی» آورده شده است. سلولهای خورشیدی بعد از 25 سال امواج مضر رادیواکتیو از خود منتشر میکنند که این اصلیترین زیان سلولهاست. اگر بخواهیم این سلولها را بازیافت کنیم باعث نابودی محیطزیست و جانداران خواهیم شد. بنابراین باید چارهای اندیشید. در این کتاب دغدغه چندین سال آینده این سلولها را رفع کردیم که به چه نحوی باید بازیافت شوند و مجدد در چرخه تولید انرژی قرار گیرند.
کریمی ادامه داد: از دیگر کتابهای مهم در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر کتاب «پیشرفت در نیروگاههای فتوولتاییک خورشیدی» است که تمام تکنولوژیهایی را بررسی کرده است که باعث پیشرفت و عملکرد قویتر نیروگاهها خواهد شد. درواقع در این کتاب بهترین تکنولوژیهای روز دنیا که در سیستمها خورشیدی میتوان به کار گرفت را مورد توجه قرار دادیم.
نظر شما