امین فقیری نویسنده پیشکسوت اهل شیراز گفت: در حال حاضر نویسندگان قدرتمندی که بتوانند در ژانر ادبیات روستایی، آثاری قوی ارائه دهند، نداریم چون بیشتر نویسندگانمان آپارتماننشین هستند و با طبیعت و کوه و دشت قهر کردهاند.
نویسنده کتابهایی مانند «کوفیان» و «غمهای کوچک» افزود: هرچند نویسندههای متولد روستا سعی دارند از محیط خودشان بنویسند اما آثار آنها هم دیگر شکوه و جلال قبلی را ندارد و عموماً با نگاهی سطحی به جزئیات و کنکاشهای مسائل روستایی میپردازند و در نهایت داستانهایشان دارای پختگی و انسجام کامل نیست.
فقیری در ادامه درباره وضعیت ادبیات روستایی نزد نویسندگانی که در شهر متولد شدهاند، ضمن بیان این نکته که «از نویسندگان شهری نباید توقع داشت که بتوانند ادبیات روستایی خلق کنند»، ادامه داد: نویسندگان متولد شهر تجربهای ندارند چون محصور در فضای بسته آپارتماننشینی هستند. اگر یک نویسنده شهری به عنوان مامور بهداشت و یا برای کشاورزی به روستایی برود، میتواند علاقهمند شود که از روستاها بنویسد وگرنه تربیت نویسنده که روستایی نمیشود!
نویسنده «دهکده ملالآور» و «انگار هیچ وقت نبوده»، ابراز امیدواری کرد: تنها نویسندگان بومی میتوانند درباره ادبیات روستایی بنویسند و نویسندهای که در تهران یا شیراز به دنیا آمده، نمیتواند برای ادبیات روستایی بنویسد؛ نمیتوانم باور کنم وقتی کسی تجربهای ندارد، بتواند با تلقین راجع به روستا بنویسد و کارش خوب شود بلکه باید فرد، موضوع را دوست داشته و با تخیل خودش بنویسد و خیلی نکات را اضافه کند که اثر، شکل هنری به خودش بگیرد.
این نویسنده پیشکسوت همچنین در بخش دیگری از این گفتوگو با مروری بر خاطراتش در شیراز و کرمان گفت: من دبیر انشاء در بدترین و بهترین مدارس شیراز و کرمان بودم و با بچهها کار میکردم. هیچ وقت به بچههای شهری نمیشود دستور داد. در سال دو، سه ماه با آنها قصه نویسی کار میکردم و به آنان میگفتم یادتان میدهم هر کس دوست داشت، ادامه دهد. چند تا از دانش آموزانم مثل امیررضا کوهستانی در زمینه تئاتر و نوید حمزوی در نویسندگی در سطح جهانی مطرح شدهاند.
فقیری همچنین عنوان کرد: انسان با رفتن به درون کتاب با دنیای پیرامونش بیشتر آشنا میشود و شخصیتهای مختلفی که در کتابها میبیند، میتوانند روی تجربه شخصی او تاتیر بگذارند. شخصیتهای منفی در کتابها میتوانند مایه تغییر منش و رفتار شوند و شخصیت مثبت کتاب فرد را رو به اخلاق و تعالی میبرد.
یادآوری میشود، امین فقیری از 23 سالگی وارد عرصه نویسندگی شد و تاکنون توانسته بیش از 19 اثر در زمینه رمان، مجموعه داستان، نمایشنامه و داستان نوجوان به چاپ برساند.
نظر شما