جمعه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۲:۱۶
«اسلام و موسیقی» شریعت سنگلجی منتشر شد

کتاب «اسلام و موسیقی» اثر شریعت سنگلجی، با بازنویسی و مقدمه محمد آسیابانی توسط نشر آنیما منتشر شد و در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «اسلام و موسیقی» اثر شریعت سنگلجی، روحانی مشهور، عصر پهلوی اول، به کوشش و مقدمه محمد آسیابانی از سوی نشر آنیما منتشر شد و در سی و دومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به مخاطبان عرضه می‌شود.

در انتهای این کتاب نیز گفت‌وگوی شریعت سنگلجی با رابیندرانات تاگور، اندیشمند، شاعر و نمایشنامه نویس مشهور هندی درج شده است. مقدمه این کتاب را نیز آسیابانی در معرفی شریعت و شرح و نقد تفکر او نوشته است.

«اسلام و موسیقی» شامل بیانات شفاهی شریعت سنگلجی بود که در دارالتبلیغ اسلامی ایراد می‌شد. نگاه شریعت به موسیقی از منظر اسلام نیز یک نگاه عقلانی کارکردگراست. شریعت بر خلاف روشنفکران ضددین و همچنین بر خلاف طیف سنتی روحانیت، اسلام را مخالف و ضد موسیقی و به طور کل هنر نمی‌داند، بلکه در مواردی آن را خلاف شرع دانسته و سعی دارد برای این موارد دلایلی عقلانی بیاورد.

به باور شریعت مخالفت با موسیقی عقلانی نیست، چرا که نظام هستی و طبیعت بر نظمی موسیقایی استوار است. شاید بتوان گفت که شریعت در نوع نگاهش به موسیقی پیرو این بیت از عطار است که: «گردد از جان مرد موسیقی شناس / لحن موسیقی خلقت را سپاس».

به عبارتی شریعت آن نوع از موسیقی را مناسب می‌داند که اندیشه‌ای پشت آن باشد و انسان را به تفکر وا دارد. به عنوان مثال می‌توان گفت که در نظر شریعت و بسیاری از فقها موسیقی‌های کافه کاباره‌ای و یا آن نوع از موسیقی که امروز ما به موسیقی مبتذل لس آنجلسی می‌شناسیم، ایراد و اشکال دارد.

گفت‌وگوی شریعت و تاگور نیز در سال 1311 انجام شده بود. تاگور در این سال دعوت رسمی دولت به ایران سفر کرد و قرار شد که با یکی از علمای ایران مباحثه و گفت‌وگو کند. مناظره با طرح این عقیده از تاگور شروع شد که همه ادیان یکسان هستند و همه سعی در راهنمایی انسان به سوی کمال دارند و راه انسان به سوی کمال با توجه به دین آبا و اجدادی خود و سبک اعتقادی‌اش مشخص می‌شود. قطعا شریعت با این امر مخالف بود و سعادت و کمال را تنها در پیروی از شریعت مصطفوی (ص) می‌دانست. این مناظره به دلیل عدم رسیدن به یک نقطه مشترک از سوی تاگور ناتمام ماند.

«اسلام و موسیقی» اثر شریعت سنگلجی، مقدمه و بازنویسی محمد آسیابانی، با شمارگان ۵۰۰ نسخه، ۸۰ صفحه و بهای ۱۲ هزار تومان از سوی نشر آنیما منتشر شده است.

نشر آنیما در سی‌ودومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در شبستان (سالن ناشران عمومی) راهروی ۳۰ غرفه شماره ۴۰ حضور دارد.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حمید نائینی ۰۳:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۹
    در تمام دهۀ شصت، واژۀ "موسیقی" آنچنان مطرود بود که حتی چندین سال نام هنرستان موسیقی، هنرستان سرود و آهنگهای انقلابی بود و آنچنان محدودیتی بالای سر موسیقی بود که تفاوت آن دهه با این دهه‌ای که الان در آن هستیم، آنقدر زیاد است که گویی از دو تاریخ و قرن متفاوت صحبت می‌کنیم. تجربه‌ها و مطالعه‌ها نشان داده که همیشه سلیقه‌ها و تصورات شخصی، چهارچوبهای فرهنگی و هنری جامعه را مدیریت کرده، نه مکتب و اصول اعتقادی خاصی.
    • هاشم خان ۲۳:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۰
      جه ربطی به این خبر داره استاد؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها