پنجشنبه ۲۲ فروردین ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۵
انعکاس سیمای سیدالساجدین (ع) در آینه کتاب

همزمان با سالروز چهارمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت، کتاب‌های «زندگی‌نامه امام زین‌العابدین (ع)» و «فرهنگ سخنان امام سجاد (ع)» با هدف مروری بر زندگی و سیره آن حضرت، معرفی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، پنجمین روز از ماه شعبان، علی بن حسین؛ امام سجاد (ع) دیده به جهان گشود. دوران امامت آن حضرت 35 سال به طول انجامید. این امام همام به علت کثرت عبادت و نیایش‌هایش به زین‌العابدین و سیدالساجدین مشهور است. دعاها و نیایش‌های امام سجاد (ع) با مضامین بسیار بالای اجتماعی، عرفانی، اخلاقی و ... در قالب گنجینه‌ای ارزشمند با عنوان «صحیفه سجادیه» گردآوری شده است. «مناجات خمس عشر»، «دعای ابوحمزه ثمالی» و «رساله حقوق» از دیگر آثاری است که به چهارمین امام شیعیان منسوب است.
 
همزمان با سالروز میلاد فرخنده سیدالساجدین (ع)، دو عنوان از تازه‌های نشر با موضوع سیره، زندگانی و سخنان آن حضرت که برای نخستین‌بار در سال 97 راهی بازار نشر شده‌اند، در گزارش پیش‌رو معرفی می‌شود.
 
«زندگی‌نامه امام زین‌العابدین (ع)» 

نخستین چاپ کتاب «زندگی‌نامه امام زین‌العابدین (ع)» اثر فاطمه جعفری نیکو در 112 صفحه با شمارگان سه هزار نسخه به بهای هشت هزار تومان از مجموعه زندگینامه اهل‌بیت و معصومین (ع) از سوی انتشارات کانون علوم خطیب راهی بازار نشر شده است.

در اسارت، حکومت شام، گفتار امام،‌ آیت افتخار،‌ دو خطابه مهم، اربعین، جابربن عبدالله، قیام در مکه، نهضت یثرب، در وصف امام (ع)، اوضاع اجتماعی در زمان امام (ع)، زندگی علمی، مدرسه تابعین، زندگی ادبی، آخرین روزها، وصیت‌های امام به فرزندش و آخرین وداع، برخی از سرفصل‌های این کتاب است. 

این کتاب بیشتر به زندگی و شرح حال حضرت، پس از واقعه عاشورا می‌پردازد و خواننده را منزل به منزل با کاروان اسرای کربلا همراه می‌کند. ازجمله بخش‌های مهم کتاب، شرح خطبه‌های امام سجاد (ع) و حضرت زینب (س) در راستای روشنگری هدف قیام امام حسین (ع) و نشان دادن چهره واقعی خاندان بنی‌امیه است.

در این زمینه در صفحه 36 کتاب می‌خوانیم: «... در حالی‌که امام علی بن الحسین سیدالساجدین زنجیر به گردن داشت به یزید فرمود: «فقلت و انا مغلول اناذن لی فی الکلام». آیا اجازه می‌دهی سخنی بگویم؟ یزید اندکی ناراحت شد، چون پیدا بود که علی بن الحسین در یک چنین شرایط، سخن دلپذیری نخواهد گفت: «قل و لا تقل هجوا» امام در جواب فرمود: من هرگز یاوه نمی‌گویم، و این مقام که من ایستاده‌ام مقام یاوه‌گویی نیست، من می‌خواهم تو را سوگند دهم که بگوئی. «ما ظنک برسول‌الله لورانا علی هذه الحال»؛ اندیشه کن که اگر رسول‌الله عترت خود را بدین حالت بنگرد چه خواهد کرد و چه خواهد گفت؟ یزید کمی فکر کرد و گفت: پدر تو در حق من بد کرد. قطع رحم کرد، حق مرا زیر پا گذاشت، در امر خلافت با من رقابت به پیش گرفت، می‌بینی که خدا با او چه کرد؟ سید الساجدین در جوابش این آیه کریمه را از کلام مجید تلاوت فرمود: «... آنچه در این جهان از مصائب شما را درمی‌یابد نتیجه سرنوشت شماست...»

 
فرهنگ سخنان امام سجاد (ع)
 

نخستین چاپ کتاب «فرهنگ سخنان امام سجاد (ع)» در 703 صفحه با شمارگان یک‌هزار نسخه به بهای 45 هزار تومان در سال 97 از سوی انتشارات امیرالمومنین (ع) راهی بازار نشر شده است. 

این کتاب که کار تالیف آن برعهده محمد دشتی با همکاری جمعی از محققان موسسه فرهنگی تحقیقاتی امیرالمومنین (ع) بوده، در ذیل مجموعه «نهج‌الحیاة» به رشته تحریر درآمده است. 

محمد دشتی درباره ضرورت و اهمیت تدوین این مجموعه در مقدمه کتاب نوشته است: «در تداوم تلاش ماندگار پاسداری از مرزهای اندیشه، به فکر گردآوری فرهنگ سخنان معصومان (ع) افتادیم تا ارزش‌های اسلامی و تفسیرهای واقعی آیات قرآنی را از سخنان نورانی پاکان جهان فرا گیریم و در این تلاش و جست‌وجو، نام زیبای «نهج‌الحیاة» یا «راه و رسم زندگی» از دیدگاه معصومان (ع) را برگزیدیم که هم‌سنگ نهج‌البلاغه و راهنمای تشنگان حقیقت باشد. در رسیدن به این آرمان مقدس، تلاش‌های فرهگی زیر صورت گرفت: شناسایی و استخراج، گزینش عناوین و قالب‌ریزی احادیث، ترجمه احادیث، گزینش سوژه‌ها و زمینه‌سازی‌های مناسب، ترتیب الفبایی، فهرست موضوعی، گردآوری اسناد و مدارک روایات، فهرست موضوعی منابع پژوهش، گزینش احادیث».

 در صفحه 99 کتاب حاضر درباره چگونگی آفرینش اهل‌بیت (ع) از زبان امام سجاد (ع) می‌خوانیم: «ابوحمزه ثمالی گوید: از امام زین‌العابدین (ع) شنیدم که فرمود: «خداوند حضرت محمد (ص) و حضرت علی (ع) و امامان یازده‌گانه پس از ایشان را، از نور عظمت خودش آفرید و به‌صورت ارواحی در پناه نور خود قرار داد که پیش از آفریده شدن آفریدگان، مشغول عبادت خداوند بودند و پی‌درپی به تسبیح وجود پروردگار مشغول بودند، آنان همان امامان هدایت‌گر از خاندان محمد (ص) هستند که درود خداوند بر همه آنان باد!».

در روایت دیگر آمده که از امام زین‌العابدین، علی بن الحسین (ع) نقل شده است که فرمود: «میان خدا و حجت خدا، پرده حجاب وجود ندارد. قسم به خدا! هیچ پرده‌ای میان او و حجتش نیست. ما درهای ورود به فیض الهی هستیم و ما آن راه راست حق و ظرف دانش پروردگاریم. ما تفسیرکننده و ترجمان وحی پروردگار و ارکان توحید و یگانگی خداوند و نیز پایگاه اصلی رازهای پنهان پروردگار هستیم.» 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها