فرزانه آقاپور، عضو هیأت علمی و استادیار دانشگاه گیلان، در یادداشتی نگاهی داشته به رمان نوجوان «دشت متلاطم» اثر علیاکبر کرمانینژاد که در ادامه میخوانید.
علیاکبر کرمانینژاد در کتاب «دشت متلاطم» اینهمه را با دقت میکاود و طبع سوزان و ناملایم مردم کویری جنوب کرمان را در برابر چشم مخاطب پهن میگسترد. او در روایتی پرکشش، رویارویی نوجوانی کمتجربه با نیروهای سیاهی را نشان میدهد و سفر مخاطرهآمیزش را در دل کویر به تصویر میکشد.
سعیدخان، خانی از خانهای بلوچستان، نمیخواهد خود و مردمش را آلوده قاچاق مواد مخدر کند و سعی دارد مردم را با کشاورزی و تولید به رفاه برساند. این رفتار او خشم خانهای بزرگ و قاچاقچی منطقه را برمیانگیزد، تا جاییکه همه باهم طبق نقشهای، یکی از خانها را ترور میکنند و با مدارک انکارناپذیر، قتل را به گردن سعیدخان میاندازند.
سعیدخان به کوهها متواری میشود و همسر و فرزندانش از بیم انتقام به دشت پناه میبرند. کاکایی، پسر نازپروردهاش برای نجات او راهی سفر میشود، اما قهرمان نوجوان در این راه تنها نیست و راهنمایانی از جنس یاوران دنیای فانتزی همراهش میشوند و با استفاده از دنیاهای موازی سفر را پیش میبرند.
رمان فضای دشت، ارتباط انسان و شتر، باراندازهای قاچاق مواد مخدر و دشواری زیست کویری را بهزیبایی تمام مانند فیلمی بلند به نمایش میگذارد. کرمانینژاد در آمیختگی و کشاکش علم، خیال و واقعیت، رمان نوجوانی در ژانر علمیتخیلی پدید آورده است. او با پرداختن به برخورد نیروهای تاریکی و روشناییِ لایههای گوناگون زمین، در بستر حادثههای شگفت، تجربه خوانشی نو و متفاوت را برای مخاطبان نوجوان و بزرگسال فراهم میکند.
بنمایههای اسطورهای و جادویی در کنار شخصیتپردازی جاندار و تصویرپردازیهای جزءنگرانه، نوید علمیتخیلی بومی جذابی را میدهند که همزمان جانب متن و مخاطب را نگه داشته است و رسمهای از یادرفته را در بافتی امروزی بازتولید میکند.
رمان «دشت متلاطم» از سوی انتشارات محراب قلم به ویراستاری فرزانه آقاپور، با 312 صفحه و شمارگان آن هزار و 100 نسخه با قیمت 370 هزارریال، منتشر شده است.
نظر شما