گزارش ایبنا از آیین رونمایی کتاب «تحریر الاصول» در قم؛
بین دلال علم و تولیدکننده علم تفاوت وجود دارد
کتاب «تحریر الاصول» تقریر درسهای اصول امام خمینی (ره) به قلم آیتالله عبدالله جوادی آملی، طی مراسمی در قم رونمایی شد.
در ابتدای این مراسم حجت الاسلام و المسلمین یدالله مقدسی مدیر پژوهشکده فقه و اصول پژوهشگاه علوم وحیانی اسراء توضیحاتی درباره تدوین کتاب تحریر الاصول ارائه داد و به روش استخراج فروع و مبانی دینی از منابع اسلامی اشاره کرد و گفت: برای استخراج مبانی دینی از منابع دینی شناخت علم اصول امری ضروری است و بزرگان اسلامی در راستای فهم بهتر از اصول اسلامی درصدد درک عمیقتری از منابع دینی بودهاند.
مدیر پژوهشکده فقه و اصول بنیاد بینالمللی اسراء با بیان اینکه علمای بزرگ اسلام در طول قرنها درخت تنومند علم اصول را بنا نهادهاند، ادامه داد: علم اصول هرگز در اسلام متوقف نبوده و در طول قرنهای گذشته بزرگان فقهی و اصولی شیعه درخت تنومند اصول را پابرجا کردهاند. امروز نیز مقوله مهم فقه تمدنی که ناظر بر نقش عقل و نوع رابطه آن با نقل و سنت است بهصورت جدی در سطح حوزههای علمیه دنبال میشود.
حجت الاسلام و المسلمین یدالله مقدسی، شخصیت امام (ره) را مورد توجه قرار داد و صفت جامعیت را کلیدواژه شخصیت ایشان برشمرد و یادآور شد: جامعیت مهمترین ویژگی شخصیت امام (ره) بود. در این جامعیت ابعاد مختلف از جمله علمی، عرفانی، فلسفی، حکمی، سیاسی و اخلاقی جمع شده است.
در ادامه حجت الاسلام و المسلمین احمد مبلغی عضو مجلس خبرگان رهبری و رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی مقالهای با عنوان ویژگیهای مدرسه اصولی حضرت امام خمینی (ره) ارائه کرد و گفت: روش تولید اندیشه اصولی در مدرسه امام خمینی (ره) دارای حرفهای جدیدی نسبت به مکاتب پیش از خود است. بسیاری از این نظریهها نوآوری در این علم است ولی تاکنون این نظریهها به صورت مستقل تبیین نشده است.
عضو مجلس خبرگان رهبری با توجه به روش تولید اندیشه اصولی امام (ره) یادآور شد: امام راحل با روشی منحصر به فرد از علم کلام برای ساخت اصول استفاده کرده است که شناخت اصول ایشان منوط به شناخت این روش است.
در ادامه حجتالاسلام سیدحسن خمینی با بیان اینکه حجاب سیاست و ورود امام (ره) به انقلاب، بر توانمندی ایشان در فقیه و اصول، پرده انداخته و اگر اینچنین نمیشد، پررنگتر از همیشه مطرح میشد، گفت: سال ۱۳۷۸ توسط رهبری معظم انقلاب، سال امام (ره) نامیده شد و کنگرهای به همین مناسبت تشکیل شد. بنده سخنرانی در این کنگره داشتم و در مورد این مبنای امام (ره) که فرمودند قدرت شرط فعلیت تکالیف نیست و شرط تنجز است، بحث کردم و اینکه امام (ره) با این دیدگاه چگونه به مبارزه و انقلاب ورود کرد.
استاد حوزه علمیه افزود: از مباحث دیگری که میتوان مورد بحث قرار گیرد، تقریراتی است که بر دروس امام (ره) نوشته شده است؛ تقریراتی از قبیل تقریر آیتالله سبحانی تا تقریر آیات اشتهاردی، لنگرودی، فاضل، منتظری و جوادی آملی.
رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) با بیان اینکه امام (ره) به دین نگاه کاریکاتوری نداشت، تاکید کرد: اینکه مردم دنبال امام (ره) رفتند به خاطر سیادت، زیبایی، آخوند و مرجع بودن ایشان نبود. ویژگی مهم سخن امام (ره) این بود که به علتها میپرداخت؛ درد مردم را نشان داد و خودش هم دوای درد شد.
یادگار امام با تجلیل از آیتالله جوادی آملی گفت: بنده توفیق داشتهام از محضر آیتالله جوادی آملی بهره ببرم. درس ایشان بیش از آنکه برای بنده دارای مطلب بوده باشد که هست، دارای نورانیتی بود که شاگردان امام (ره) از ایشان فرا گرفتند و این مطلب میتواند پایه عبور از مشکلات در جامعه قرار گیرد.
در بخش دیگر این مراسم، آیتالله جوادی آملی با بیان اینکه باید بین دلال علم و تولید کننده علم تفاوت قائل شد، گفت: طلاب علاوه بر آشنایی با نظرات دیگران، لازم است به دنبال تولید علم و تحول در این علوم بروند.
آیتالله جوادی آملی با تاکید بر اینکه به برکت انقلاب اسلامی راه عالم و فقیه شدن در کشور باز شده است، بیان کرد: باید راه دلالی علم را بست و به دنبال تولید علم در حوزه علمیه بود. باید تلاش کرد علم گسترش یابد.
این فیلسوف، فقیه و مفسر قرآن با اشاره به ابعاد شخصیتی امام خمینی (ره) و دلیل اثرگذاری بنیانگذار انقلاب بر قشرهای مختلف جامعه گفت: امام خمینی (ره) دغدغه دین داشتند و همین دغدغه باعث میشد حرف او در قشرهای مختلف جامعه موثر باشد.
وی با اشاره به رونمایی از کتاب «تحریر الاصول» گفت: کتاب «تحریر الاصول» متعلق به 63 سال پیش است. تاکنون برای چاپ آن اکراه داشتم ولی حالا که وقت رفتن است، اجازه چاپ دادیم!
در پایان از کتاب «تحریر الاصول» با حضور آیتالله جوادی آملی و حجت الاسلام و المسلمین سیدحسن خمینی رونمایی شد.
یادآوری میشود، کتاب «تحریر الاصول» تقریر درس خارج اصول حضرت امام خمینی (ره) توسط حضرت آیت الله جوادی آملی تحت نظارت وی با همکاری موسسه حفظ و نشر آثار امام خمینی (ره) و بنیاد بینالمللی اسراء در چهار جلد به چاپ رسیده است.
نظر شما