یکشنبه ۲ دی ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۹
زندگی سیب؛ استعاره مفهومی شعرهای «در این چهار فصل پاییزی»

داوود پورمظفر استاد ادبیات دانشگاه شهید چمران اهواز در نشست نقد و بررسی کتاب «در این چهار فصل پاییزی»، استعاره مفهومیِ شعرهای این مجموعه را زندگی سیب دانست.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خوزستان، آئین رونمایی از مجموعه شعر جدید منوچهر جوکار با عنوان «در این چهار فصل پاییزی» با حضور استادان ادبیات، شاعران و جمعی از دانشجویان در تالار قیصر امین‌پور دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد.

علی قاسمی‌پور رئیس انجمن نقد ادبی خوزستان در سخنانی در این مراسم، گفت: کتاب «در این چهار فصل پاییزی» بافت زبانی دخل و تصرف در محور همنشینی زبان ایجاد کرده و واژگان انتخابی شاعر، حاصل تجربه، دانش بالای او، خواندن متن‌ها و ترکیبات زبانی وسیع است که در مجموع، خوش نشسته‌اند.

وی افزود: نگاه توصیفی منتقد به اثر و تاثیر بر آفرینش ادبی، زمانی تاثیرگذار است که شاعر در چاپ بعدی، نقد و نظر را اعمال کند.

قاسمی‌پور گفت: بیش از 98 درصد شاعران از پاییز صحبت می‌کنند اما در این کتاب پاییز، جلوه دیگری یافته و شاعر به دنبال باران و بهار است. وجوه برجسته دیگر در این ابیات، نوعی غم غربت است که شاعر با مخاطب به راحتی می‌تواند همذات پنداری کند.

قاسم آهنین جان یکی از شاعران خوزستانی هم در این مراسم با نگاهی به کتاب «در این چهار فصل پاییزی» گفت: به شعر نباید به مثابه تماشگر فوتبال نگاه کنیم که فقط تعصب عناوین را داشته باشیم بلکه تمام جوانب شعری باید در نظر گرفته شود. کتاب آقای جوکار یک کتاب شعر خوب است با عمده ابزار شاعری زبان که در دیگر اشعار امروزی زبان سالم کمتر به چشم می‌خورد.

این شاعر ادامه داد: زبان نیاز به تجربه، استمرار و تربیت ذهنی دارد و پیمودن این مسیر قطعاً فرایند مستمری را می‌طلبد. در شعر جوکار ترکیب شعر مدرن و شعر نو است و من، به‌شخصه به این گونه شعری عشق می‌ورزم.

داوود پورمظفر عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز هم در این مراسم گفت: شاعر در «در این چهار فصل پاییزی» از استعاره‌های مفهومی استفاده کرده که با نگاه سازمان یافته مبدا و مقصد قابلیت انطباق دارند.

وی افزود: استعاره مفهومی نشان می‌دهد که استعاره‌ها در خارج از ادبیات، ساری هستند و در زندگی روزمره کاربرد زیادی دارند. استعاره مفهومی این کتاب، استعاره زندگی سیب است و این در شعر دکتر جوکار، بسامد دارد؛ قلمرو مبدا، سیب زندگی است که نسبت به سیب جنبه انتزاعی‌تر دارد.

داوود رضا کاظمی دیگر عضو هئیت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز هم در سخنانی گفت: در کتاب شعر «عشق روبه‌روی من است » ذهن و زبان استاد جوکار به بوطیقای مدرن تعلق دارد که به سمت سنت رفته اما در کتاب «در این چهار فصل پاییزی» نوگرایی بیشتر به چشم می‌خورد.

استاد ادبیات دانشگاه شهید چمران، اندیشه قالب درذهن جوکار را خود زندگی دانسته و تصریح می‌کند: این کتاب دارای سه ضلع است که ضلع اول مردم و سروده‌های اجتماعی، ضلع دوم عشق و مهربانی و ضلع سوم دربرگیرنده طبیعت و سنت‌ها است.

کاظمی گفت: دغدغه‌های یک استاد دانشگاه به روشنی در شعر آشکار است که شاعر با سواد آکادمیک در سطح زبانی، به شاخص‌ترین ویژگی کتاب مردم گرایی پرداخته است.

در پایان مراسم فردین کوراوند رئیس انجمن قلم شهرزاد هم در سخنانی گفت: در این کتاب اشعار، تلفیقی از فرم‌ها، قالب‌ها و مضمون‌های تازه است. استفاده از ظرفیت شاعرانه کتاب چهار فصل به شکل چشم گیری عینی بود که در کتاب داستان این نویسنده هم دیده می‌شد و بعضی اشعار هم چون داستان‌های مینی مال هستند، سلیقه ادبی شاعر را مشخص می‌کنند.

یادآوری می‌شود، منوچهر جوکار پیش از این مجموعه‌ شعر «اینک عشق روبه‌روی من است» شامل گزیده‌ای از شعرهایش در سال ۱۳۸۹ و مجموعه داستان «مثل بیشتر وقت‌ها» شامل داستان‌های کوتاه در ۱۳۶ صفحه را از طریق انتشارات راه معاصر منتشر کرده است.  
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها