دوشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۷ - ۲۱:۵۳
از راهنمای فرهنگ مادی تا مطالعات عاطفه در ایران

محمدسعید ذکایی (جامعه‌شناس) یک اثر ترجمه در حوزه فرهنگ مادی و یک اثر تالیفی درباره مطالعات عاطفه در ایران را آماده چاپ و انتشار دارد.

محمدسعید ذکایی جامعه‌شناس، نویسنده و مترجم در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) از انتشار ترجمه‌ای در حوزه فرهنگ مادی خبر داد و گفت: ترجمه یک کتاب در حوزه فرهنگ مادی زیر نظر من به اتمام رسیده و نشر پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات هم قرار است آن را منتشر کند. این اثر «راهنمای فرهنگ مادی» رویکرد فرهنگ مادی از منظر مطالعات فرهنگی و فرهنگ‌شناسی تشریح می‌کند و درواقع یک کتاب مرجع در این حوزه است با تنوع در بحث‌ها. کتاب  ۳۰ فصل دارد که نویسندگان متعددی آن را نوشته‌اند و تیمی از مترجمان هم برای برگرداندن آن به فارسی با این پروژه همکاری کرده‌اند. ویرایش نهایی کتاب انجام شده و باید مراحل چاپ را بگذارند و احتمال اوایل سال آینده منتشر و وارد بازار می‌شود.

این جامعه‌شناس در توضیح بیشتر درباره کتاب «راهنمای فرهنگ مادی» بیان کرد: این اثر چشم‌اندازهای نظری که با بحث فرهنگ مادی پیوند می‌خورد از مارکسیسم گرفته تا ساختارگرایی و نشانه‌شناسی و همچنین بحث‌های مرتبط با پساختارگرایی و خود مطالعات فرهنگی و نظرات حول دوران پسااستعمار را شامل می‌شود. بخش‌های محتوایی کتاب هم بسیار متنوع است و مثلاً در فصل‌هایی درباره بدن و حواس و مادیت  از غذا تا بافت شهری و گونه‌های فرهنگ بشری را پوشش می‌دهد. کتاب اینجا حتی به صدا و بو و پیوند حواس با نظریه فرهنگ مادی هم پرداخته و در اینباره مباحثی را مطرح می‌کند یا مثلا درباره ظروف هم بحث ویژه‌ای در کتاب وجود دارد.

ذکایی افزود: بخش دیگر کتاب به موضوعاتی حول محور سوژه‌ها و ابژه‌ها پرداخته است و از مبلمان و پارچه و لباس و معماری بومی، تزئینات داخل منزل و حافظه فرهنگی در همین چهارچوب صحبت کرده است. همچنین بخش دیگر کتاب موضوعش فرآیند است آن هم فرآیندهایی که به واسطه آن‌ها این چرخش مادی شکل گرفته و بازتولید و تفسیر و معنا می‌شوند. تکنولوژی و مصرف و طراحی و سبک در کنار مقوله و مفهوم نمایش از جمله شیوه‌های ارائه و نمایش فرهنگ مادی و سیاست‌های این حوزه از جمله مباحث این فصل است که البته بر حقوق معنوی و فکری هم تاکید دارد. میراث فرهنگی و نمایش آثار در موزه‌ها و ابنیه‌های تاریخی و یادمانی، حفاظت از محیط زیست و نگاهی به پدیده جمع‌آوری کلکسیون نیز از دیگر موضوعات محتوایی کتاب هستند. 

این مدرس تاکید کرد: کتاب «راهنمای فرهنگ مادی» اثر کاملی در این حوزه است که چشم‌اندزهای نظری مربوطه را برای رشته‌های مردم‌شناسی، جامعه‌شناسی و باستان‌شناسی و حتی هنر و مطالعات رسانه و ... تبیین کرده است.

او همچنین یک اثر تالیفی با موضوع «جامعه‌شناسی عاطفه در ایران» را آماده چاپ دارد که در توضیح بیشتر آن گفت: ویراستار مجموعه‌ای هستم به نام «مطالعات عاطفه در ایران». کتاب ۱۴ فصل دارد که در آن‌ها برش‌های مختلفی از فرهنگ عاطفه در ایران را بررسی می‌کند و به بحث می‌گذارد. «مطالعات عاطفه در ایران» به عنوان اولین متن تالیفی در فضای بین‌ رشته‌ای به فرهنگ عاطفه و مقوله عاطفه‌ورزی در ایران می‌پردازد و رویکرد تاریخی و فرهنگی و ارتباطی و رسانه‌ای دارد. اثر حتی موضوع ادبیات و نقد ادبی را هم مورد توجه قرار می‌دهد.

ذکایی در پایان عنوان کرد: هنوز ناشر این اثر قطعی نیست و صرفا صحبت‌های ابتدایی را داشته‌ایم اما تا یک ماه آینده کار تحویل ناشر می‌شود. البته خودم شخصا علاقه‌مند هستم با ناشرانی که قبلا کار کرده‌ام مثل نشر آگه یا آموزش انقلاب اسلامی صحبت کنم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها