هفتمين همايش ملی نقد و نظريه ادبي در روز چهارشنبه ١٤ آذر ٩٧ در سالن آمفي تئاتر دانشكده ادبيات و علوم انساني به ميزباني گروه زبان و ادبيات فارسي و حمايت انجمن نقد ادبي ايران با حضور استادان، پژوهشگران و نخبگان بنام نقد ادبی و مطالعات ميان رشتهای و مسئولان دانشگاه برگزار شد.
در برنامه افتتاحيه با حضور و سخنراني غلامحسين غلامحسينزاده (رئيس انجمن استادان زبان و ادبيات فارسي كشور) و سيد اسماعيل قافلهباشی از مقام علمی و اخلاقی قاسم انصاری استاد دانشمند و پرتلاش پيشكسوت گروه و استان قدرانی شد و جوايزی به رسم يادبود از سوی دبيرخانه هفتمين همايش، مدير كل ميراث و گردشگري استان محمدعلی حضرتيها و مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان قزوين اکبر اسكندرنژاد، رئيس انجمن نقد ادبي ايران، رئيس انجمن استادان زبان و ادبيات فارسی و دانشجويان تحصيلات تكميلي تقديم ايشان شد.
سپس مراسم با سخنراني ويژه و ارائه دكتر فردوس آقاگلزاده ( استاد زبان شناسي دانشگاه تربيت مدرس)، دكتر عليرضا نيكويی ( دانشيار دانشگاه گيلان)، دكتر مهدي محبتی( دانشيار دانشگاه زنجان ) ادامه يافت.
در ادامه برنامه نشست «تخصصي ضرورت يا امتناع بومیسازی نقد و نظريه ادبي» با مشاركت و طرح ديدگاههای استادان دكتر غلامحسينزاده، دكتر خدايار، دكتر محبتی، دكتر نيكويي، دكتر شعيري، دكتر حري، دكتر يعقوبي و دكتر قدرت الله طاهری برگزار شد.
سرانجام مراسم اختتاميه پس از اجرای موسيقی سنتی، با سخنرانی دو سخنران ويژه سيدمهدی زرقانی (استاد دانشگاه فردوسی مشهد) و حميدرضا شعيری (استاد دانشگاه تربيت مدرس) آغاز شد. سپس با قرائت بيانيه پايانی همايش توسط مريم عاملی رضايي مراسم اختتاميه ادامه يافت. در پايان پس از سخنرانی و قدرداني دكتر عادلفر (رئيس شوراي سياستگذاری همايش) از دبير و مدير و همكاران اجرايی همايش هفتمين همايش نقد و نظريه ادبی به پايان رسيد.
در پایان بیانیه پایانی هفتمین همایش ملی نظریه و نقد ادبی قرائت شد که متن این بیانیه به این شرح است:
به یاری خداوند بزرگ و با مشارکت مسئولانه استادان نقد ادبیِ دانشگاههای سراسرِ ایران، هفتمین همایش ملی نظریه و نقد ادبی در 14 آذر 1397 در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین با ارائه 34 مقاله و سخنرانی و برپایی دو نشست تخصصی با موفقیت برگزار شد. انجمن علمی نقد ادبی مراتب سپاس صمیمانه خود را از مسئولان محترم دانشگاه، به ویژه اعضای محترم و دانشمند گروه زبان و ادبیات فارسی ابراز داشته، امیدوار است توانسته باشد گامهایی هرچند کوچک در راه برآوردن اهداف کلان جمهوری اسلامی ایران و برنامههای ده ساله انجمن در زمینه نقد ادبی و ادبیات فارسی برداشته باشد. در پایان نشست، استادان شرکت کننده در همایش بندهای چهارگانه زیر را لحاظ کرده، بر عملیشدن آنها تأکید نمودند:
۱. زبان و ادبیات فارسی مهمترین رکن ملی و معنوی تمام ایرانیان است. شایسته است این میراث با بهرهگیری از دستاوردهای نقد ادبی که مغز و دیدگان ادبیات است، از یک سو با نگرش امروزی و البته انتقادی در معرض استفادۀ نسل نو قرار گیرد و از سوی دیگر، نهایت تلاش برای معرفی آن به جهانیان به کار بسته شود.
۲. سه دهه تلاش صاحبان گفتمان نقد ادبی دانشگاهی، دستاوردهای چشمگیری در تأسیس نهادهای علمی ازجمله انجمن علمی، نشریه های تخصصی و گرایش نقد ادبی، و نیز تولید و انتشار صدها سند علمی در قالب کتاب، مقاله و رساله دانشگاهی داشته است. شایسته است این دستاوردها به شکلهای مناسب به جامعه ادبی و عموم مردم معرفی و با همکاری و همفکری دیگر گفتمانهای نقد در جهت هم افزایی ملی به کار گرفته شود.
۳. انجمن علمی نقد ادبی ایران تلاش خود را برای استفاده از ظرفیت و توان موجود نهادهای فرهنگی و اقتصادیِ همسو در کشور متمرکز کرده تا بتواند با توان بیشتر، گامهای مهمتری در راه عملیکردن اهداف پیش گفته مبنی بر تعامل با گفتمان های جهانی و به منظور حضور در جریان های فرهنگی و ادبی در آنها بردارد.
۴. هشتمین همایش ملی نظریه و نقد ادبی در آذر 1398 در دانشگاه نیشابور برگزار خواهد شد.
انجمن علمی نقد ادبی ایران، 14 آذر 1397، قزوین
گفتنی است در حاشيه همايش، كارگاه تخصصی روايتشناسی با تدريس ابوالفضل حری روايتشناس برگزار شد.
نظر شما