منصوره امامی میگوید: به باور سعدی دو چیز حاصل عمر است؛ نام نیک و ثواب. از این روی سعدی پادشاهان را به حفظ نام نیک در پرتو عدالت و داد توصیه میکند.
در این نشست که در سرای سخن؛ مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برگزار شد؛ ساناز رجبیان به بوستانخوانی پرداخت. این استاد دانشگاه ضمن بررسی برخی از حکایات بوستان در بخشی از سخنان خود گفت: بوستان مملو از سنتهای شاعرانه و هنری است که خصوصا این ترفندهای شاعرانه را میتوان در تمثیلهای او یافت و اینها به جز هنجارشکنیهای زبانی سعدی در کلیات میتواند مورد توجه باشد. از سویی دیگر زبان روان سعدی در بوستان به گونهای کمال یافته، آرایههای ادبی را در خدمت خود قرار میدهد. در بوستان، سعدی از ابزار حکایت استفاده کرده برای بیان مقاصد خود. سعدی در بوستان 183 حکایت یا حکایتواره دارد که از جنبههای مختلفی قابل بررسیاند.
همچون بررسی آنها از منظر روایت داستان، خط داستان، برشمردن خط تقابلها، گرهافکنیها و گرهگشاییها. آنچه که در این مقوله مورد توجه است، زمانی است که سعدی با زمینهچی یک حکایت را درون حکایت دیگر مطرح کند.
این استاد دانشگاه در ادامه به خواندن برخی از حکایات بوستان در بابهای مختلف آن پرداخت.
در ادامه این نشست منصوره امامی به تبیین ویژگیهای یاد شده از منظر سعدی پرداخت و ضمن سخنان خود گفت: به باور سعدی دو چیز حاصل عمر است؛ نام نیک و ثواب. از این روی سعدی پادشاهان را به حفظ نام نیک در پرتو عدالت و داد توصیه میکند. او همچنین افزود که سعدی پیش از همه مردمان را توصیه به ترک ریاست و دوری جستن از پادشاهان میکند تا بدین وسیله از خشم و غضب آنان در امان باشند.
منصوره امامی، بردباری، خردمندی و توجه به آسایش زیردستان را از خصایص و ویژگیهای پادشاهان مطلوب سعدی برشمرد و گفت: درنهایت شیخ اجل میفرماید که: نیکنامی هدف غایی پادشاه است و تمام ویژگیهای ذکر شده در این نکته خلاصه میشود که: زنده است نام فرخ نوشین روان به خیر/ گرچه بسی گذشت که نوشین روان نماند.
نظر شما