کتاب «زندگی و فضیلتهای آل عبا (ع) در کلام امام رضا (ع)» بهعنوان یک مجموعه حدیثی منسجم و مختصر، آگاهیهای ارزشمندی را از زبان امام رضا (ع) درباره نیاکان پاکش منتقل میکند.
در کتاب حاضر، نقل احادیث با رویکرد تاریخی و تحلیل محتوایی همراه با شواهد تاریخی از برخی منابع دیگر، مورد توجه بوده و از بررسی نوع حدیث به لحاظ صحیح یا ضعیف بودن و همچنین سلسله راویان احادیث و تحلیل ثقه یا مجهول بودن آنها به دلیل اطاله بحث، چشمپوشی شده است. در تدوین این اثر سعی شده برای محکم و متقن بودن مستندات و سهولت دستیابی خوانندگان به متن اصلی احادیث، تا حد ممکن روایتهای کوتاه در متن و پانوشت گنجانده شود. ارجاعات احادیث به منابع متقدم صورت گرفته و از تکرار منابع متأخر که همان حدیث را آوردهاند، پرهیز شده است.
سید حسن حسینی کتاب را در پنج بخش با عنوانهای «محمد (ص)، خاتم پیامبران»، «خاتم اوصیا امیرالمومنین علی (ع)»، «فاطمه (س) سرور زنان عالم»، «امام حسن (ع) سرور جوانان بهشت» و «حسین (ع) سرور شهیدان» تدوین کرده است. در صفحات ابتدایی کتاب نیز شرح مختصری درباره حدیث شریف کساء از زبان امام رضا (ع) ارائه شده است.
خداوند خواست که آلودگی را از خاندان پیامبر (ص) بزداید
درباره راویان و شأن نزول حدیث شریف کساء در صفحه 20 کتاب میخوانیم: «این حدیث توسط شیخ طوسی از طریق ابوالفتح هلال بن محمد بن جعفر حفار، از ابوالقاسم اسماعیل بن علی بن علی دعبلی، از پدرش ابوالحسن علی بن علی بن رزین خزاعی؛ برادر دعبل خزاعی، از حضرت رضا (ع) روایت شده و آن حضرت از طریق پدران گرامی خویش، از حضرت سجاد (ع)، از زبان امسلمه؛ همسر پیامبر چنین بیان نموده است: امسلمه گوید: «این آیه (آیه تطهیر) در منزل من نازل شد و رسول خدا آن روز نزد من بود. پیامبر علی (ع)، فاطمه (س)، حسن (ع) و حسین (ع) را نزد خود خواند و سپس جبرئیل آمد و عبایی فدکی بر روی آنها کشید. سپس فرمود: پروردگارا، اینان اهلبیت من هستند، بارخدایا، هرگونه پلیدی را از آنها دور کن و بهطور کامل پاکشان گردان!» پس از آن، جبرئیل پرسید: ای محمد، من از شمایم؟ رسول خدا پاسخ گفت: تو از مایی ای جبرئیل. سپس امسلمه گفت: ای رسول خدا، من نیز از اهل بیت شما هستم؟ و نزدیک شد تا زیر عبا قرار گیرد، پیامبر فرمود: در جای خود بایست ای امسلمه، تو در راه خیر و خوبی هستی و از همسران رسول خدایی. سپس جبرئیل گفت: بخوان ای محمد «اِنَما یُریدُالله لِیُذهبَ عَنکُمُ الرِجسَ اَهلَ البیتِ و یُطَهِرَکُم تَطهیرا» «خداوند میخواهد آلودگی را از شما خاندان بزداید و شما را پاک و پاکیزه گرداند» و این آیه در حق پیامبر (ص)، فاطمه (س)، علی (ع)، حسن (ع) و حسین (ع) نازل شد.»
مدفن فاطمه (س) به بیان امام رضا (ع)، کجاست؟
در بخشی دیگر از کتاب حاضر درباره سن حضرت فاطمه (س) و مدفن مبارک ایشان، به بیان امام رضا (ع)، آمده است: «اگرچه در منابع تاریخی، دیدگاههای گوناگونی درمورد تولد حضرت فاطمه (س) ارائه شده است و برخی منابع تولد او را در سال پنجم قبل از بعثت و سنش را به هنگام شهادت، 28 سال نوشتهاند، اما امام رضا (ع) در پاسخ نصربن علی جهنی آنگاه که از مدت عمر آن حضرت پرسید، فرمود: فاطمه (س) در سال پنجم بعثت به دنیا آمد و درحالیکه هیجده سال و 75 روز داشت، از دنیا رفت. او مدت هشت سال با پیامبر در مکه زیست نمود و سپس همراه آن حضرت به مدینه مهاجرت نمود و ده سال در آنجا اقامت داشت و پس از وفات پیامبر 75 روز زندگی کرد. امام حسن (ع) را در یازدهسالگی به دنیا آورد.
حضرت علی (ع) بدن مطهر حضرت فاطمه (س) را شبانه غسل و کفن نمود و به خاک سپرد. در مورد مدفن فاطمه (س) اختلاف است و برخی آنرا در قبرستان بقیع نوشتهاند، برخی میان منبر و روضه پیامبر را مدفن او میدانند و عدهای مکان آنرا نامعلوم گفتهاند. حضرت رضا (ع) در پاسخ احمد بن محمد بزنطی که از مدفن فاطمه (س) پرسیده بود، پاسخ داد: «در خانهاش به خاک سپرده شد. زمانی که بنیامیه مسجد را توسعه دادند، مقبرهاش در داخل مسجد قرار گرفت. جالب است بدانیم که علامه مجلسی نیز روایت دفن حضرت فاطمه (س) را در منزلش درستترین روایت در اینباره میداند.»
نخستین چاپ کتاب «زندگی و فضیلتهای آل عبا (ع) در کلام امام رضا (ع)» در 300 صفحه با شمارگان یکهزار نسخه به بهای 16 هزار تومان از سوی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی راهی بازار نشر شده است.
نظر شما