رونمایی از کتاب «شعر زمان ما، فریدون توللی» در شیراز
انتقاد از نوع نقد رضا براهنی بر شاعرانی همچون توللی
از کتاب «شعر زمان ما، فریدون توللی» در سالن غزل تالار حافظ شیراز رونمایی شد.
در این مراسم از کتاب «فریدون توللی» هجدهمین کتاب انتشارات نگاه از مجموعه «شعر زمان ما» و سیزدهمین تألیف فیض شریفی از این مجموعه، رونمایی شد و این منتقد بهبهانی از کتاب تازهاش و شاعر شیرازی قرن معاصر گفت.
فیض در ابتدا با اشاره به اینکه هنوز دو کتاب دیگر از این مجموعه، در انتشارات مانده و به چاپ نرسیده، افزود: توللی را میتوان از طریق شعرهایی شناخت که منتشر نشد.
او با تأکید بر اینکه نام توللی با تاریخ معاصر ایران گره خورده، افزود: بسیاری از همعصران توللی، حتی در شهر خودش با او همافق نبودند. سخنگفتن از فریدون توللی سخت است، یکی از دلایل عدم شناخت کافی از این شاعر شیرازی نقد منتقدانی است که به جای متن و اثر، صاحب اثر را نقد میکردند.
نویسنده کتاب «کیمیای رحمانی» با این حال توللی را شاعری بزرگ میداند، تا آنجا که معتقد است: «بعد از حافظ، شاعری مانند توللی در استان فارس نداشتهایم.»
فیض در ادامه با انتقاد از نوع نقد رضا براهنی بر شاعرانی همچون توللی گفت: نمیدانم چرا براهنی شاعر شهر خودش (شهریار) را نقد نکرد که زبان و نگاهش به جهان، ضعیفتر از توللی بود.
نویسنده نمایشنامه «رساله حسنک وزیر» در ادامه از نوع نگاه توللی به شعر گفت و افزود: جهانی که توللی تصویر میکند، جهانی در زمان بین دو جنگجهانی است. فیض معتقد است که توللی در دهه سوم زندگی، بهترین شعرهایش را سرود، اما بقیه عمرش را در انزوا گذراند.
شریفی سپس با اشاره به اینکه فریدون توللی روزنامهنگار، نویسنده، طنزپرداز و باستانشناس نیز بود، او را «بلوری چندوجهی» خواند. به باور فیض، توللی شاعری غنایی است، و نه سیاسی. «او حتی به مرگ نگاهی رمانتیک داشت و این نگاه نیز متأثر از اثرپذیری او از بودلر بود.»
نویسنده مجموعه سیزدهجلدی «شعر زمان ما» در ادامه درباره تبحر توللی در شعر گفت: من تمام شعرهای توللی را بررسی کردهام و حتی یک خلل تکنیکی در موسیقی شعرش پیدا نکردم.
به اعتقاد فیض، توللی گنجینهی لغت بود و در آثارش رگههایی از «طنز گروتسک» نیز دیده میشود. «در ترکیبهای تصویری بسیار قدرتمند بود... کتاب رها، حتی یک شعر بد ندارد.»
فیض در ادامه با نام بردن از شاعران نوقدمایی معاصر افزود: هیچکدام از شاعران جریان شعر نوقدمایی نتوانستند از زیر سایه توللی بیرون بیایند. فیض سپس کتاب تازهی خود را «پرونده»ای درباره زندگی تا مرگ توللی خواند؛ کسی که «شاعری غنایی و تغزلی بود.»
در پایان این مراسم، فیض شریفی کتاب شعر زمان ما، فریدون توللی را که انتشارات نگاه در ۳۸۰ صفحه و با قیمت ۳۵ هزار تومان منتشر کرده است، برای حاضران امضا کرد.
نظر شما