افشین رضاپور از انتشار برشهایی از تاریخ اجتماعی بسکتبال ایران با نگاهی به سیر تاریخی بسکتبال در جهان در کتاب «100 سال بسکتبال» خبر داد.
مطلب فوق بخشی از کتاب «100 سال بسکتبال» نوشته افشین رضاپور بود که به تازگی از سوی انتشارات آونگ منتشر شده و برشهایی از تاریخ اجتماعی بسکتبال ایران را با نگاهی به سیر تاریخی بسکتبال در جهان به تصویر میکشد.
کتاب «100 سال بسکتبال» با مروری کوتاه و مطالعهای بر سیر تاریخی بازی در تایخ مردمشناسی آغاز میشود که در آن به اهمیت «بازی با توپ» در کتاب «مردم شناسی ورزش» اثر کندال بلانچارد اشاره شده است. اطلاعات تاریخی با مشاهده آثار ماقبل تاریی بازی، مخاطب را با نکاتی که در فصلهای مختلف این کتاب درباره ابداع بسکتبال بیان میشود، آشناتر میکند. بازیهایی که اغلب هویتی آیینگونه داشتند و در کتابهای متعدد بسکتبال تاکنون در خصوص ابداع بسکتبال و الهام گرفتن از این بازیها در پدیدآوردن بازی مدرن سخن رفته است.
افشین رضاپور درباره کتاب «100 سال بسکتبال» به ایبنا گفت: در این کتاب تلاش کردم با بهكاربستن روشی تاريخي و با اتكا به دادهها و روايتها، برشهايي از تاريخ بسكتبال ايران را بنويسم.
این بسكتباليست و مربي ملي در ادامه گفت: مطالعه ادوار مختلف تاريخ بسكتبال همیشه برایم جذاب بوده و به گمانم گفتوگو و ثبت نكات تاريخي، روحيه جمعي را ارتقا ميدهد.
رضاپور گذشتگان را به نوري در سالهاي بعد بسكتبال تشبیه کرد كه تابيدنشان را در اين دوره حس ميكنيم و اين تاريخ همچنان ادامه دارد و گفت: تلاش من برای جمعآوری مطالب این کتاب متکی به منابع عینی بود و گاهی برای یک دوره تاریخی بسکتبال ایران از برخی نقل قولها و عبارات خلاصهشده استفاده کردم که خواننده بتواند با فهم بیشتری اتفاقات یک دوره را دنبال کند.
وی افزود: جمعآوری بسیاری از گفتوگوهای پیشکسوتان بسکتبال از آرشیو رادیو ورزش که به عنوان تاریخ شفاهی بسکتبال منبع قابل اهمیتی است از دیگر کارهای مربوط به جمعاوری اطلاعات این کتاب است که طی دوره نسبتا طولانی از سوی برنامههایی که خودم در این شبکه داشتم و با افراد پیشکسوت زیادی صحبت کردم، صورت گرفته است و برای نخستین بار به صورت مکتوب درآمده است.
این نویسنده در ادامه گفت: وقتي تاريخ و خاطرات را بخوانيم و اِلمانهاي اجتماعي بياوريم خود اينها منبع دانش ميشوند و با فرم و دستهبندي ميتوانيم در قالب علمي و مفهومي قرارش دهيم و براي آينده برنامهريزي كنيم. امروزه با سرچی ساده در اینترنت میتوان بيوگرافي خيلي از بازيكنان و مربيان را پيدا کرد اما باید توجه داشت که در دهههاي ٢٠ يا ٣٠ قهرماناني داشتيم كه بسكتبال را پايهگذاري كردند اما امروز نامي از آنها نيست.
رضاپور درباره چالشهایی که در نوشتن این کتاب با آنها روبهرو بوده نیز توضیح داد: متاسفانه در طول گردآوري مطالب كتاب آرشيو دقيقي از بسكتبال در تهران يا شهرستانها موجود نبود كه اين مشكل از فقدان توجه كافي به تاريخ مكتوب در ايران حكايت ميكند. حتی تیمهای باشگاهی ا عمر و سابقه کمتر از 20 سال نیز از نکاتی همچون اولین سال ورود خود به عرصه بسکتبال بیاطلاع بودند، از اين رو مواردي، خالي از تناقض و ابهام نيست با اين حال حتي تضاد در روايتها از يك رويداد، بر پويايي آن افزوده است.
وی در ادامه به جامعه مخاطبان کتاب اشاره کرد و گفت: مخاطبان این کتاب همانطور که از نامش پیداست در وهله اول بسكتباليستها هستند، البته قاعدتا مطالعه این کتاب برای كساني كه بخواهند در حوزه ورزش تحقيق كنند يا علاقهمند به تاريخ رشتههاي ورزشي باشند نیز جذاب است.
رضاپور كاربرد این کتاب را آموختن از تاريخ عنوان کرد و گفت: این كتاب بر اصول اجتماعي، تاريخي و علمي در بسكتبال تاكيد دارد و متكي بر دستاوردهاي تجربي و تحقيقاتي است. همچنین ضرورت پيونديابي نسلهاي بسكتبال از كاربردهاي ديگر آن است. به اعتقاد من خاطرهگويي رابطه معناداري با ارتقا روحيه جمعي دارد.
انتشارات آونگ، کتاب «100 سال بسکتبال» را با شمارگان هزار نسخه و قیمت 280 هزار ریال منتشر کرده است.
نظر شما