سه‌شنبه ۱ آبان ۱۳۹۷ - ۱۵:۲۴
افسر اسدی: در «بی‌دل هوا» ردپای زری سووشون را دیدم

نشست معرفی و بررسی کتاب صوتی «بی‌دل هوا» به نویسندگی و روایتگری زهرا سعیدی روز دوشنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۷ در فرهنگسرای رسانه برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) بر اساس خبر دریافتی، در این مراسم که به همت «نوین کتاب گویا» برگزار شد، علاوه بر زهرا سعیدی، مسعود فروتن، کارگردان و مجری تلویزیون و پرستو ولدخان، مدیربخش نابینایان کتابخانه‌ حسینیه‌ ارشاد، به عنوان کارشناسان برنامه حضور داشتند.
زهرا سعیدی از تجربه‌ زندگی مشترک با زنان جنگ گفت و اینکه رنج‌ها و مصائب آن‌ها را از نزدیک دیده و لمس کرده است. در ادامه مسعود فروتن از روایت تصویری زهرا سعیدی در «بی‌دل هوا» گفت و آن را حاصل سال‌ها تجربه‌ زهرا سعیدی در حوزه‌ بازیگری دانست.

زهرا سعیدی از تجربه‌ شنیدن کتاب صوتی گفت که در عین مشغولیت به کارها، مجال خوبی برای موانست با کتاب فراهم می‌کند.

سعیدی در توضیح نام اثر -«بی دل هوا»- گفت که این نام زنی افسانه‌ای در جنوب است که عاشق مردی به‌نام سبزِ قبا می‌شود اما او انسان معمولی نبوده و برای رسیدن به او باید آن قدر برود تا هفت‌جفت کفش آهنی را در مسیر خود بپوساند تا در نهایت به مقصود خود دست یابد و انگار شخصیت‌های کتاب او هم به‌نوعی مصادیقی از بی‌دل هوای افسانه‌اند.

     


در ادامه مسعود فروتن بخش‌های منتخبی از کتاب را خواند و روایت زنانه‌ اثر را در تأثیرپذیری آن دخیل دانست. پس از آن بخش‌هایی از کتاب صوتی برای حضار پخش شد و مهمان دیگر برنامه پرستو ولدخان از آرزوی خود گفت، اینکه کاش روزی برسد که اگر مردم در مورد جنگ می‌خوانند، گویی از چیزی مثل دایناسورها می‌خوانند، پدیده‌ای منقرض شده! او در عین حال، تلخی‌های جنگ را مجالی برای بروز خصلت‌های انسانی دانست که به عمیق‌ترین شکل خود بروز پیدا می‌کند و سبب شکل‌گیری آثار هنری بسیاری می‌شود و کتاب «بی‌دل هوا» را به لحاظ شخصیت‌پردازی و فرم و پیرنگ داستان دارای ساختاری سینمایی دانست که می‌تواند محمل خوبی برای ساخت سریال داستانی باشد.

او تولید کتاب صوتی را پدیده‌ جدیدی دانست که علاوه بر صوتی‌کردن نسخه‌ چاپی، باعث مستقل بودن این محصول می‌شود و پیشنهاد کرد کتاب صوتی را رویداد فرهنگی و هنری مجزایی از نسخه‌ی چاپی آن بدانیم و رسالت تازه‌ای برای آن قائل شویم همان‌طور که نمایشنامه‌خوانی مستقل از خواندن متن نمایشنامه پذیرفته شده است و اشاره کرد که کتاب گویا را به این شیوه می‌توان حدفاصل بین کتاب نوشتاری و هنرهای نمایشی دانست. او در عین حال شنیدن کتاب صوتی را باعث اصلاح گفتار دانست و آن را فرصتی دانست تا شنونده‌های خوب‌تری باشیم.

پرستو ولدخان «بی‌دل هوا» را به واسطه‌ اینکه نویسنده‌ اثر همان گوینده‌ آن است؛ دارای این مزیت دانست که ما تنها با یک واسطه در نظام نشانه‌شناسی مواجه‌ایم و آن تبدیل اندیشه به گفتار است و گویا ما در این حالت معنای کتاب را بیشتر به چنگ آورده‌ایم. او زهرا سعیدی را علاوه بر داشتن فن بیان خوب، از جمله افرادی دانست که برای موسیقی کلام احترام خاصی قائل است.

خانم ولدخان نوین کتاب گویا را از موفق‌ترین تولیدکننده‌های این محصول فرهنگی دانست و نه فقط به جهت فضل تقدم که کیفیت آثار این موسسه را چه به لحاظ نوع موسیقی و افکت‌های آن‌‌ها آثار متفاوتی داست. پخش کلیپی از کتاب صوتی از برنامه‌های دیگر برنامه بود که تلفیق به‌جا و خوبی از تصاویر و متن و صدای «بی‌دل هوا» داشت.

در ادامه افسر اسدی، بازیگر سینما و تلویزیون هم دقایقی پشت تریبون آمد و از روایت «بی‌دل هوا» گفت که در این داستان انگار رگه‌هایی از زری سووشون سیمین دانشور را در آن دیده است و خانم سعیدی را در عین صبوری و بی‌ادعایی دارای دنیای گسترده‌ای در درونش دانست.

سپس ایمان افشاریان، بازیگر تئاتر، و احسان افشاریان فرزندان خانم سعیدی از حس‌وحال شخصی خود نسبت به «بی‌دل هوا» گفتند.
ایمان افشاریان شنیدن کتاب «بی‌دل هوا» را با صدای مادرش از تجربیات ویژه‌اش دانست که به‌رغم اینکه کتاب صوتی باید به دور از دخیل شدن احساس در خوانش آن باشد؛ اما بی‌دل هوا به دلیل یکی‌بودن نویسنده و راوی، لحظاتی آمیخته با لحن و احساس و حتی بغض در خوانش‌اش داشته که گویا باید تنها به همین شیوه اتفاق می‌افتاده است. اثری که شنونده را عمیقا با خود همراه می‌کند و شبیه به تصویرنوشت است. پس از صحبت‌های کارشناسان، از طرف «نوین کتاب گویا» به میهمانان مراسم هدایایی اهدا شد و نشست کتاب صوتی بیدل هوا خاتمه گرفت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها