مهدی نیازی در جلسه انجمن کتابخانههای عمومی شهرستان بیرجند تصریح کرد: در بین ۱۱ شهرستان استان خراسان جنوبی، بیرجند از نظر فضای کتابخانهای رتبه آخر را دارد. رتبه مرکز استان در برخوردای از کتاب در جایگاه دهم، صندلی مطالعه و تعداد رایانه یازدهم ،اعضا و نیروی انسانی نهم و جزو شهرستانهای ضعیف استان است. در حال حاضر بیرجند ۹ کتابخانه دارد که هیچکدام، سرور مرکزی ندارد و خدمات اینترنت با وجود بسترهای لازم، به نحو شایسته وجود ندارد.
رئیس دبیرخانه انجمن کتابخانههای شهرستان بیرجند گفت: در تمام کتابخانههای منطقه، تعداد اعضا بالاتر از نرم مجاز است و اگرچه از لحاظ عضویت، رتبه نهم استان را داریم اما از نظر درجه رتبه بالایی داریم. یعنی به دلیل کم بودن فضای کتابخانهای شهرستان، عضویت اعضا در کتابخانهها بیشتر از حد نرمال است اما درصورت افزایش تعداد کتابخانهها ، با استقبال خوب مردم مواجه خواهیم شد.
وی با بیان اینکه در ۶ ماه نخست امسال ۱۱۳ هزار و ۷۰۴ جلد کتاب در بیرجند امانت داده شد افزود: امسال تا کنون سه هزار و ۷۱۲ نفر عضویت جدید و پنج هزار و ۱۷۱ نسخه کتاب جدید در کتابخانههای سطح شهر ثبت شد. تبدیل کتابخانهها به یک پاتوق فرهنگی، جزو اولویتهای نهاد کتابخانههای کشور است چراکه کتابخانه فقط مکانی برای مطالعه صرف و امانت دادن یا گرفتن کتاب نیست.
وی درباره پرداخت سهمیه شهرداریها به کتابخانههای عمومی بیان کرد: شهرداری بیرجند تا پایان سال قبل ۳۰۷ میلیون تومان به کتابخانههای عمومی بدهکار است که تاکنون ۱۰۰ میلیون تومان پرداخت شده و شهرداری برنامهریزی کرده تا پایان سال رقم باقیمانده را نیز پرداخت کند. بابت سهم نیم درصد امسال نیز، تاکنون حدود ۱۰۳ میلیون تومان پرداخت و برای بدهیهای سالهای گذشته نیز برنامهریزی شده تا هر ماه ۲۵ میلیون تومان به حساب انجمن کتابخانههای شهرستان پرداخت شود.
وی با اشاره به برگزاری هشتمین جشنواره کتابخوانی رضوی نیز افزود: این جشنواره در ردههای سنی کودکان، جوانان و بزرگسالان و در سه بخش آنلاین، مکتوب و مجازی برگزار شد. منابع جشنواره در رده سنی کودکان با عنوان «مهمان خراسان »و «مژده گل»، در رده سنی بزرگسالان و رده جوانان «ما فرشتهایم» و «کاش تو را میدیدم» بوده است. شهرستان بیرجند بهترین عملکرد را نسبت به شهرستان های دیگر در جشنواره رضوی داشته است، مشارکت ۹ هزار و ۴۵۸ نفر از شهرستان بیرجند در جشنواره رضوی سال گذشته بود و میزان مشارکت در جشنواره امسال ۱۲ هزار و ۲۹۰ نفر بوده است که با توجه به بقیه شهرستان ها بیرجند از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
علی ناصری (فرماندار بیرجند) در این جلسه از بهرهبرداری کتابخانه «اولوالاباب» در هفته کتاب خبر داد و گفت: ترویج فرهنگ کتابخوانی در مدارس با کمک آموزش و پرورش و اعضای حقیقی انجمن کتابخانههای عمومی در دستور کار است. اگر مطالعه دغدغه مدیران اجرایی باشد بسیاری از مشکلات حل خواهد شد به همین منظور در ادارهها و شورای اداری، توجه به کتاب و کتابخوانی توصیه شده است. مجموعه بیرجندشناسی را میتوان با کمک میراث فرهنگی راه اندازی کرد ارگ کلاه فرنگی در حال مرمت وبازسازی است و میتوان بخشی از فضای آن را به مجموعه بیرجندشناسی اختصاص داد.
جاوید (شهردار بیرجند) هم بدهی معوق این نهاد به کتابخانههای عمومی را ۳۱۰ میلیون تومان تا سال ۹۷ بیان و اضافه کرد: از این مبلغ ۱۰۰ میلیون پرداخت شده و ۲۱۰ میلیون تومان دیگر باقی مانده است. سال گذشته ۱۵۰ میلیون تومان از محل نیم درصد سهم کتابخانهها از درآمد شهرداری بیرجند و همچنین ۴ ماه از امسال پرداخت شده است.
او ادامه داد: شهرداری در تسویه حساب با دیگر ارگانها مبلغ عوارض را از مقدار بدهیها کسر میکند و نهاد کتابخانهها از این موضوع مستثنی نیست. برای تامین منابع مالی کتابخانهها نباید فقط بر روی سهم شهرداری تمرکز کرد باید از ظرفیت خیران و اوقاف برای رسیدن به نتایج بهتر استفاده شود.
حوا اکبری (مسئول امور فرهنگی اداره کتابخانههای شهرستان بیرجند) هم در این جلسه گفت: برنامههای فرهنگی مختلفی از جمله مسابقات فرهنگی، نشست های کتابخوان مدرسه ای و کتابخانه ای، نمایشگاه کتاب، کارگاه های قصه گویی و برنامه های آموزشی و مناسبتی برگزار شده است.
حوا اکبری افزود: همچنین در ۶ ماه گذشته نشست قصهگویی، کتابخوان، کارگاه کاردستی، معرفی و جمعخوانی کتاب و مسابقه نقاشی در تمامی کتابخانههای شهرستان برگزار شده است.
نظر شما