عضو هیات موسس انجمن چاپ دیجیتال با اشاره به وضعیت کنونی فعالان چاپ دیجیتال، گفت: اگر نابسامانی ارزی استمرار داشته باشد شود در میان همه رستههای فعال در صنعت چاپ بدترین اتفاق برای چاپ دیجیتال میافتد.
وی افزود: عموم دستگاههای چاپ ورقی ژاپنی هستند و در این بخش دستگاه چینی خیلی کم داریم و تقریبا صفر است. اما مساله اینجا است زمانی که نتوانیم پول مبادله کرده و کالا خریداری کنیم عملا این دستگاهها تعطیل میشوند. به عنوان مثال ما یک دستگاه دیجیتال امریکایی داشتیم که به دلیل این مشکلات مجبور شدیم آن را به خارج از کشور بفروشیم.
قیمتهای لحظهای
قاسمی با بیان اینکه در این میان فقط دستگاههای چینی در بازار چاپ دیجیتال باقی میمانند، عنوان کرد: برای این دستگاهها میتوان قطعات و مواد مورد نیاز را از کشور ترخیص کرد، اما با توجه به شرایطی که در گمرک پیش آمده خیلی از قطعات و جوهرها در گمرک باقی مانده است و به همین دلیل و به دلیل کمبود کالا در بازار، این موارد با قیمتهای مختلف خرید و فروش میشوند.
وی با بیان اینکه امروز بازار مواد اولیه وضعیت نابسامانی دارد، ادامه داد: متاسفانه قیمت نهایی این مواد الان چند برابر ماه گذشته است و زمانی که شما از بنگاه فروشنده قیمت میگیرید تا زمانی که مجددا برای ثبت سفارش با او تماس میگیرید دوباره با افزایش قیمت روبهرو هستید و این موضوع به صنعت چاپ صدمات زیادی وارد میکند.
قاسمی در بخش دیگر صحبتهای خود به کاهش و توقف ثبت سفارش از سوی مشتریان هم اشاره کرد و یادآور شد: از سوی دیگر زمانی که مشتری با عددهای متفاوت از دو ماه پیش روبهرو میشود، دیگر سفارش نمیدهد و ترجیح میدهد که چند روز صبر کند و به همین دلیل چاپخانههای حوزه چاپ دیجیتال نیز اینروزها در زمینه جذب سفارش با مشکل روبهرو هستند.
به گفته وی، مشتری وقتی هر بار برای ثبتسافرش با یک عدد از سوی چاپخانهای که مواد اولیه را با قیمتهای بالا خریداری کرده است روبهرو میشود، نمیتواند روی بودجهای که دارد برنامهریزی کند و ترجیح میدهد فعلا کاری نکند.
قاسمی تاکید کرد: البته مشتریهای بزرگ بودجههای خود را نگه داشتند تا وضعیت به ثبات برسد و مشتریهای کوچکتر که سفارشهای کمتری دارند نیز مستاصل ماندهاند که با توجه به قیمت مواد اولیه و افزایش قیمتها سفارش بدهند یا نه و در این میان چاپخانهها به بیکاری دچار شدهاند.
وی با بیان اینکه اگر نابسامانی ارز و تحریمها تشدید شود در میان همه رستههای فعال در صنعت چاپ بدترین اتفاق برای چاپ دیجیتال میافتد، عنوان کرد: اگر دیگر حوزههای این صنعت هم بتوانند بخشی از نیازهای خود در زمینه تامین مواد اولیه و قطعات یدکی را در داخل کشور تامین کنند، اما هیچ بخشی از چاپ دیجیتال شامل مواد اولیه و قطعات آن در داخل کشور تامین نمیشود.
احتمال آسیب دوباره
این عضو هیات مدیره اتحادیه لیتوگرافان در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به ورود چاپ دیجیتال به کشور از اوایل دهه ۷۰ گفت: در این دهه ما شاهد ورود دستگاهها و ماشینآلات مدرن و بهروزی بودیم و سرمایهگذاریها در این حوزه بسیار پرسرعت و جدی و از سوی شرکتهای بزرگ بود.
قاسمی افزود: از سال ۱۳۸۵ به بعد به دنبال موجی از تحریمها این حوزه آسیب جدی خورد و ما مجبور شدیم از ماشینهای اروپایی به سمت ماشینهای ضعیف چینی سوییچ کنیم و پس از آن دستگاههای مدرن دنیا به ایران وارد نشد و بسیاری از سرمایهگذارهای بزرگ از چاپ دیجیتال بیرون رفتند.
وی با بیان اینکه الان بار دیگر چاپ دیجیتال در وضعیت خاص و استراتژیکی قرار دارد، افزود: چاپ افست اگرچه اکنون وضعیت خوبی ندارد اما حداقل سابقه فعالیت بیشتری در ایران دارد و بسیاری از تعمیرکاران و قطعهتراشها ماشینهای این شاخه را میشناسند و در صورت بروز مشکل مکانیکی و قطعاتی میتوانند نیاز خود را در داخل کشور تامین کنند زیرا ماشینها مکانیکال است.
قاسمی یادآور شد: این در حالی است که در حوزه چاپ دیجیتال که برد الکترونیک است و قطعات قابل ساخت در داخل بسیار کم است و اگر هم ساخته شود نمیتوان با استاندارد درجه یک آن را ساخت و به همین دلیل اگر وضعیت اقتصادی و تحریمها ادامه داشته باشد به مرور تا زمانی که اوضاع به حالت عادی برگردد از میان میرود.
وی با اشاره به وضعیت بازار در این حوزه گفت: طبق آخرین آمار از بازار شاهد هستیم که هیچ نوع سرمایهگذاری در این زمینه انجام نمیشود و همه دست نگهداشتهاند. در نمایشگاه چاپ دیجیتال که تیرماه برگزار شد اگرچه در زمینه کیفیت برگزاری تغییری نکرده بود اما از نظر مشتری و مخاطب یکی از ضعیفترین نمایشگاههایی بود که برگزار شد.
به گفته وی، به دنبال وضعیت نابسامان اقتصادی در ماههای اخیر از اوایل فروردین ماه تاکنون بیش از ۳۰ تا ۴۰ درصد واحدهای فعال در این حوزه یا به طور کلی تعطیل کردند یا برخی از خطهای تولیدی خود را تعطیل کردهاند و به انتظار اتفاق خوبی در این حوزه نشستهاند.
نظر شما