یکشنبه ۳ تیر ۱۳۹۷ - ۱۲:۵۴
ادبیات بعد از کودتا و داستان‌های فانتزی استانبول

ماجرای داستان‌های فانتزی دانشجویان دانشگاه استانبول به دوران بعد از کودتای سیاسی در این کشور برمی‌گردد. دانشجویان با استفاده از این داستان‌ها به نوعی نسبت به فضای حاکم اعتراض دارند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)   به نقل از اکونومیست، بیرون دانشگاه دولتی استانبول هرچند با نزدیک شدن ایام انتخابات ریاست جمهوری ترکیه پر از صفحات و بروشورهای تبلیغاتی احزاب سیاسی است که معمولاً برگه‌های تبلیغاتی حزب حاکم بیشتر است، یک برگه‌های چاپ شده دیگری هم به چشم می‌خورد که به طور غیررسمی چاپ می‌شود و بعضی به صورت کتاب کنار پیاده‌روها فروش می‌رود. این برگه‌های چاپی همگی داستان‌های تخیلی و فانتزی هستند که این روزها دانشجویان ترک زبان به زبان استانبولی یا زبان‌های دیگر می‌نویسند. در فضای سیاسی بعد از کودتای این کشور محیط‌های دانشگاهی دانشجویان را از بحث سیاسی ممنوع کرده است و به خاطر همین این بحث‌ها در قالب داستان این روزها اطراف خیابان‌های دانشگاه استانبول را پر کرده است.
 
در ماه جولای سال 2016 گروه‌هایی از ارتشی‌ها کودتایی در این کشور ترتیب دادند که با شکست مواجه شد. بعد از کودتا، دولت فعالیت‌های سیاسی در دانشگاه را محدود کرده است و حتی 5هزار نفر از اساتید دانشگاه را مورد بازخواست قرار داده است. تجمع‌های سیاسی در دانشگاه‌ها به خصوص دانشگاه دولتی استانبول به شدت محدود شده است و دانشجویان به همین خاطر به سمت داستان‌های فانتزی روی آورده‌اند و حتی در داستان‌های خود شخصیت‌های سیاسی کشور را مورد انتقاد قرار می‌دهند. در داستان‌هایی که به راحتی می‌توان گوشه و کنار خیابان پیدا کرد دانشجویان رئیس جمهور و دیگر مقامات سیاسی این کشور را با شخصیت‌های فانتزی داستان‌های مشهور مثل ارباب حلقه‌ها مقایسه می‌کنند.
 
باشگاه داستان‌های فانتزی دانشگاه استانبول (BKFK) سایت یا به عبارت بهتر وبلاگی است که دانشجویان برای انتشار این داستان‌ها راه‌اندازی کرده‌اند. در این باشگاه داستان‌های تخیلی بسیاری پیدا می‌شود که در اکثر آن‌ها شخصیت‌های سیاسی به موجودات تخیلی مثل گالوم در ارباب حلقه‌ها شبیه می‌شوند. گفته می‌شود این باشگاه 150 نویسنده فعال از دانشجویان دانشگاه استانبول دارد که همگی با نام مستعار داستان‌های خود را منتشر می‌کنند.
 
«سیجیناک» (Siginak) نام مجله داستانی است که توسط دانشجویان استانبولی تاسیس شده است و طرفداران بسیاری در بین دانشجویان ساکن استانبول و دیگر شهرهای بزرگ ترکیه دارد. در این مجله داستان‌های فانتزی و تخیلی نوشته شده توسط دانشجویان منتشر می‌شود. یکی از داستان‌های این مجله داستان روبات‌هایی را روایت می‌کند که مجبور هستند از دنیای واقعی به دنیای تخیلی خود بروند تا از محدودیت‌های ایجاد شده در دنیای واقعی رها پیدا کنند.
 
«آسلی» نویسنده این داستان و سردبیر مجله می‌گوید: «فضای سیاسی حاکم بر ترکیه باعث خلق چنین داستان‌هایی بین دانشجویان می‌شود که هر روز هم بیشتر می‌شود.» وی می‌گوید: ما نمی‌‌خواهیم مثل بعضی دانشجویان کشورمان را ترک کنیم و به خاطر همین برای اعتراض به وضعیت سیاسی حاکم از داستان‌های فانتزی استفاده کنیم. دانشجویان و مردم ترکیه عاشق داستان‌های تخیلی هستند ولی خب بالاخره باید در دنیای واقعی زندگی کرد. این داستان‌ها تا اندازه‌ای قادر است وضعیت موجود را بیان کند. اعضای باشگاه داستان‌های فانتزی دانشگاه استانبول جلسات خود را در فضای خارج از دانشگاه برگزار می‌کند تا داستان‌های جدید را بررسی کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها