در زمان کودکی به مطالعه کتابهای غیردرسی علاقه داشتید؟
در آن زمان مثل الان فرهنگ مطالعه جا نیفتاده بود و معلمان ما هم در مدرسه فقط مطالعه کتابهای درسی را به ما توصیه میکردند. از سویی من بچه بازیگوشی بودم و بیشتر دنبال بازی کردن بودم تا کتاب خواندن و کمتر کتاب غیردرسی میخواندم. اگر در بچگی کتاب میخواندم قطعا الان فوتبالیست نبودم، پزشک، مهندس یا دانشمند بودم. اما وقتی در باشگاه پرسپولیس بازی میکردم در میان فوتبالیستهایی که آنجا بودند افراد زیادی را میشناسم که کتابخوان و اهل مطالعه بودند و در کنار تحصیلات دانشگاهیشان فوتبالیست شدند. به یاد دارم تیم شاهین مربی داشت که خیلی به درس و تحصیلات اهمیت میداد و از بازیکنانش میخواست که پایان سال کارنامههایشان را برایش بیاورند و به افرادی که معدل زیر 16 داشتند اجازه بازی نمیداد.
اگر میخواستید کتابی را برای مطالعه انتخاب کنید به چه موضوعاتی بیشتر علاقه داشتید؟
معمولا داستانهای رمانتیک برایم جذابیت بیشتری داشت و اگر قرار بود کتابی را انتخاب کنم در این زمینه بود. در زمان کودکی من قصه شنیدن بیشتر از کتاب خواندن رواج داشت و مادرها قصههایی از گذشتهها برای ما نقل میکردند، قصههای جذابی که در آنها از انسانیت و مردانگی و مهربانی سخن گفته شده بود. البته به نظر من تعریف کردن یک داستان به اندازه محتوای داستان اهمیت دارد.کسی که با انرژی، حرارت و احساس، قصهای را میخواند، مخاطب را به شنیدن ادامه داستان و همچنین قصههای دیگر مشتاق میکند.
از میان داستانهایی که خواندید و شنیدید، کدامیک در ذهن شما بیشتر نقش بسته و هنوز آن را به یاد دارید؟
داستان «دهقان فداکار» خیلی خوب در ذهنم نقش بسته است و فکر میکنم در ذهن هرکسی که آن را خوانده، نقش بسته باشد. مخصوصا تصویری که از چوپان فداکار و صحنهای که داستان در آن رخ میدهد را هرگز فراموش نمیکنم.
به نظر شما تصویرسازیهای کتابها چه نقشی در درک بیشتر داستان و جذابیت آن برای مخاطب دارد؟
به نظر من مستقیمترین و تاثیرگذارترین شکل ممکن، استفاده از تصویر در داستان است. بچهها با خواندن هر داستان سعی میکنند آن را در ذهن خود تصویرسازی کنند و وجود تصویرهای زیبا و جذاب میتواند تاثیر زیادی در درک بیشتر داستان و ماندگاری آن در ذهنشان داشته باشد. اگر تصویرسازی داستانی جذاب باشد میتواند سبب شود آن داستان در ذهن فرد همیشگی و جاودانه شود. حتی ما از این روش در آموزش فوتبال به کودکان و نوجوانان هم استفاده میکنیم و در زمان آموزش نکات فنی فوتبال به بچهها، تصاویر و فیلمهایی به آنها میدهیم تا از روی آنها تمرین کنند تا در ذهنشان ماندگار شود و این روش بسیار تاثیرگذار است.
آیا داستانهای مورد علاقهتان را برای فرزندانتان هم تعریف کردید؟
من از نوجوانی درگیر فوتبال و ورزش بودم و بعد از ازدواج هم فرصت زیادی برای گذراندن وقت با خانواده نداشتم و اغلب اوقات در اردوهای تیم ملی یا مشغول مسابقات بودم و زندگی بسیار پرتلاطم و سختی داشتم. و همسرم به این کارها رسیدگی میکرد.
آیا تا به حال به عنوان هدیه، کتابی برای دیگران خریداری کردهاید؟
خیلی دوست داشتم این کار را انجام دهم اما همانطور که گفتم من فرصت زیادی برای سرکشی به اقوام و دوستان و خرید هدیه برای آنها نداشتم و اگر قرار بود هدیهای هم به کسی بدهم معمولا پول میدهم تا آنها به سلیقه خودشان هرچه دوست دارند، تهیه کنند. از سویی مطالعه باید در راستای علاقه و سلیقه افراد باشد و من نمیدانم اطرافیانم به مطالعه چه کتابهایی علاقه دارند.
در حال حاضر مطالعه میکنید؟
بله در حال حاضر زیاد مطالعه میکنم و تا به حال هم کتابهای زیادی خواندهام.
بیشتر به مطالعه چه کتابهایی علاقه دارید؟
بیشتر مطالعات من در زمینه فوتبال است. اصولا کتابهای فوتبالی را میتوان به چندین دسته تقسیم کرد. دستهای از این کتابها کاربرد آموزشی دارند، از آموزش قوانین فوتبال به زبان ساده تا آموزش پیچیدهترین تاکتیکهای روز فوتبال. دستهای دیگر کتابهایی است که در مورد مربیان و بازیکنان و باشگاههای بزرگ تاریخ فوتبال نگاشته شده و دستهای دیگر شامل اتوبیوگرافیهای مربیان و بازیکنان مشهور فوتبال هستند. من اغلب کتابهایی که مربیان بزرگ دنیا نوشتهاند یا کتابهایی که درباره زندگی مربیان مختلف بوده را مطالعه کردهام و از تجربیات آنها برای ارتقای کارم استفاده کردهام. خارجیها با صراحت حرف میزنند و رمز موفقیتشان را بیان میکنند و به راحتی میتوانیم با مطالعه آثار مختلفی که درباره زندگی آنها نوشته شده است، تجربیات ارزشمندی بهدست بیاوریم. مثلا کتاب «زندگینامه آلکس فرگوسن» یا «رهبری به سبک آقای خاص؛ ژوزه مورینیو» اثر رابرت بیزلی. البته در کنار این کتابها بعضی از کتابهای رمان هم که برایم جالب بوده، خواندهام.
اگر الان کتاب کودک و نوجوانی ببینید، تمایل به خواندن آن دارید؟
اگر در رابطه با حرفهام باشد، دوست دارم آن را ورق بزنم و نگاهی به مطالبش بیاندازم. تا اگر مناسب بود مطالعه آن را به شاگردانم یا بچههایی که به فوتبال علاقه دارند، پیشنهاد کنم. زیرا کتاب خواندن دانش، آگاهی و بینش انسان را افزایش میدهد و میتواند انسان را سریعتر به هدفش برساند.
فرزندانتان هم کتاب میخوانند؟
بچههای من الان درگیر کارشان هستند و کمتر فرصت مطالعه دارند اما زمانی که بچه بودند به کتابخواندن علاقه داشتند.
به نظر شما والدین و محیط خانواده چه تاثیری در کتابخوان شدن بچهها دارد؟
تاثیر مستقیم دارد. هرکاری که در خانه انجام میشود بچهها از آن الگوبرداری میکنند. اگر پدر و مادری کتابخوان باشند و بچهها را به کتابخواندن تشویق کنند آنها هم به مطالعه علاقهمند میشوند.
چقدر با انتخاب کتاب برای بچهها از سوی والدین موافقید؟
والدین فقط میتوانند نقش راهنما داشته باشند. سلیقه فرزندشان را شناسایی کنند و در آن راستا ایدههایشان را بیان کنند و بچهها را به آن سمت سوق دهند ولی نباید چیزی را به آنها اجبار کنند.
آیا پیش آمده با دیدن فیلمی اقتباسی به مطالعه کتابی علاقهمند شوید؟
بله دیدن فیلمهایی که از کتابها اقتباس شده است نیز میتواند در جذب افراد به خواندن آن کتاب تاثیر داشته باشد و سبب میشود اشراف و تصویر ذهنی بیشتری نسبت به موضوع داشته باشید.
به نظر شما مطالعه در دوره کودکی و نوجوانی چقدر در انتخاب فعالیت و حرفه شخص در آینده تاثیرگذار است؟
بیشک زمینه مطالعه در کودکی در نوع فعالیتی که در آینده انتخاب میکنند، تاثیرگذار است به شرطی که بتوانند سلیقه و علاقه و تواناییشان را به درستی بشناسند و در آن راستا حرکت کنند. اما متاسفانه زندگی ما ماشینی شده و مردم فرصت کمتری برای مطالعه دارند و بیشتر دغدغه آینده کاری و شغلی دارند. درگیر فاصله زمانی و خلاء هستند، نگرانند و این نگرانی مانع از این میشود که آرامش داشته باشند و به مطالعه بپردازند. افزایش دغدغههای مادی نگاه به زندگی را تغییر داده است. اغلب به این میاندیشند که کتابخواندن فقط وقتشان را میگیرد و درآمدی هم برایشان ندارد.
چه توصیهای به کودکان و نوجوانان دارید؟
توصیه میکنم به جای اینکه همه وقتشان را به فضای مجازی و بازیهای کامپیوتری و اینترنت اختصاص دهند سعی کنند وقتی را برای مطالعه کتابهای مورد علاقهشان اختصاص دهند و در آن راستا حرکت کنند. مثلا اگر به فوتبال علاقه دارند کتابهایی را که در این زمینه منتشر شده است،مطالعه کنند. مطالعه این کتابها به آنها کمک میکند در کارشان موفقتر شوند و زودتر به نتیجه برسند.
نظر شما