بیش از دو هزار و 500 نسخه خطی، چاپ سنگی و دیجیتالی با موضوع حضرت علی (ع) در گنجینه کتابهای خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی موجود است که قدمت برخی از این نسخهها به قرن هشتم میرسد.
سید محمدرضا فاضل هاشمی با اشاره به دو نسخه به کتابت قرن هشتم، اظهار کرد: «کشف الغمه فی معرفه الأئمه» از علی بن عیسی اربلی در قرن هفتم تألیف و در 784 قمری کتابت شده و «تنزیهالأنبیاء و الأئمه» از علی بن حسین علمالهدی از علمای قرن پنجم با موضوع کلام در سال 787 قمری کتابت شده است.
وی همچنین درباره نسخهای با موضوع اثبات خلافت حضرت علی (ع)، افزود: احتجاج شیخ طبرسی از احمدبن علی طبرسی در قرن ششتم تألیف و در قرن یازدهم کتابت شده است.
کارشناس مسئول اداره مخطوطات این سازمان، ادامه داد: «احادیث قدسیه» که روایت عبدالله بن عباس از حضرت امیرالمؤمنین (ع) است، در سال 1345 قمری به دست نادرشاه افشار وقف آستان قدس شده و نسخه دیگر با عنوان «مصباحالأنظار» با موضوع کلمات قصار حضرت علی(ع) قبل از قرن دهم کتابت شده و وقفی شیر احمد تونی است.
فاضل هاشمی در ادامه با اشاره به دو نسخه کتابت شده در قرن یازدهم، گفت: «غررالحکم و دررالکلم» (به معنای اندرزهای برتر و سخنان چون دُر) تألیف عبدالواحدبن محمد آمدی، گفتارهای حضرت علی (ع) است که به شیوه الفبایی چیدمان شده و در سال 1021 هجری قمری در نجف اشرف کتابت و از سوی میرزارضا نائینی وقف آستان قدس شده است. «مشارق انوار یقین» تألیف رجب بن محمد حافظ برسی، نسخه دیگری است که تألیف آن به قرن هشتم برمیگردد.
وی تصریح کرد: «تعیین المخالفین لأمیرالمؤمنین» تألیف محقق کرکی از علمای قرن دهم که در قرن سیزدهم کتابت شده و «فصول المهمه فی معرفه الأئمه» تألیف ابن صباغ در قرن نهم نیز از نسخههای ارزشمند کتابخانه آستان قدس رضوی است.
کارشناس مسئول اداره مخطوطات این سازمان، افزود: «چهل کلمه» یا «چهل سوره از تورات» با موضوع احادیث روایتشده از حضرت علی(ع) که در قرن یازدهم کتابت شده، «نثر اللآلی» از شیخ طبرسی که سخنان قصار حضرت را جمعآوری نموده و دعای مصباح و دعای کمیل با ترجمه مدرس چهاردهی از علمای قرن سیزدهم که در کربلا کتابت شده، از دیگر نسخههای موجود در گنجینه کتابهای خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی است.
نظر شما