شنبه ۵ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۲۳
نظریه همسازی و عمل‌باورانه در باب «صدق»

«صدق» نود و هفتمین دانشنامه فلسفه استنفورد است که مایکل گلنزبرگ آن را نوشته و مهدی محمدی ترجمه آن را به عهده داشته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، صدق یکی از موضوعات اساسی و پردامنه‌تر فلسفه است، و خود به تنهایی موضوع بحث‌های هزاران‌ ساله بوده است. به‌علاوه، مسائل گوناگون و فراوانی در فلسفه یا به دلیل وابستگی‌‌شان به آرایی مربوط به صدق، یا به این دلیل که متضمن آرایی درباره صدق هستند با این موضوع ارتباط می‌یابند.

هیچ راه منسجمی برای بررسی همه آنچه می‌توان درباره صدق گفت وجود ندارد. به جای آن، این جستار بر درونمایه‌های اصلی پژوهش در باب صدق در نوشته‌های فلسفی معاصر متمرکز خواهد شد، و تلاش خواهد کرد تا هم نگاهی بیندازد به مسائل و نظریه‌های عمده‌ای که امروز مورد توجه و علاقه هستند، و هم پیوندشان با یکدیگر را بنمایاند. در تعدادی از مدخل‌های دیگر، کاوش‌های عمیق‌تری درباره بسیاری از این موضوعات صورت گرفته است. عموما بحث درباره استدلال‌های اصلی به آن مدخل‌ها واگذار شده است.

هدف این جستار صرفا به دست دادن نمایی از نظریه‌‌های شایع است. بسیاری از مقاله‌هایی را که در این جستار آمده است می‌توان در جُنگ‌هایی یافت که به دست بلکبرن و سیمونز (Blackburn & Simmons 1999) و لینچ (Lynch 2001b) گردآوری شده‌اند. همچنین، تعدادی پژوهش در قالب کتاب در باب موضوعاتی که در این‌جا مورد بحث قرار گرفته‌اند وجود دارد، از جمله Burgess & Burgess 2011, Kunne 2003, Kirkham 1992.
بیان مسئله صدق از جهتی ساده است.

صدق‌ها [یا حقایق] چه هستند و چه چیزی (اگر باشد) آن‌ها را صادق می‌کند. ولی این بیان ساده بخشِ بزرگی از مناقشه را پنهان می‌کند. این‌که آیا اصلاً چیزی به نام مسئله متافیزیکی صدق وجود دارد یا نه، و اگر وجود دارد، چه نوع نظریه‌ای می‌تواند به آن بپردازد، جملگی از مسائل دیرپا در نظریه صدق‌اند. [در این جستار] چند راه جداگانه برای پاسخ دادن به این پرسش‌ها وجود دارد.

سرچشمه بخش زیادی از نوشته‌های معاصر در زمینه صدق برخی آرایی است که در اوایل سده بیستم اهمیت داشتند. در آن زمان چندین دیدگاه درباره صدق مورد بحث بود که در میان آن‌ها مهم‌ترین دیدگاه‌ها برای نوشته‌های معاصر عبارت بودند از نظریه مطابقت، نظریه همسازی و نظریه عمل‌باورانه در باب صدق.

پس از پیشگفتار دبیر مجموعه، نظریه‌های نوکلاسیک صدق، نظریه صدق تارسکی، نگاهی دوباره به مطابقت، واقع باوری و ضد واقع باوری، فروکاست باوری، صدق و زبان آمده است. کتابنامه، واژه‌نامه انگلیسی به فارسی و نمایه پایان‌بخش کتاب هستند.
 
«صدق» نود و هفتمین دانشنامه فلسفه استنفورد در 96 صفحه، شمارگان 1100 نسخه و قیمت 7 هزار تومان از سوی انتشارات ققنوس منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها