یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۶
پندهایی برای آسمانی شدن

کتاب «مواعظ» شامل سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت‌الله عبدالکریم حق‌شناس (ره) که تحت‌نظر یکی از شاگردان مبرز وی، آیت‌الله محمدعلی جاودان به همت مؤسسه ایمان ماندگار گردآوری شده است. این کتاب که تاکنون چهار جلد از آن منتشر شده، متن نوشتاری شامل سخنرانی‌های آیت‌الله حق‌شناس در مسجد امین‌الدوله در بین سال‌های ۶۴ تا ۷۱ است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - محمدجواد محمدحسینی: کتاب «مواعظ؛ سلسله مباحث اخلاقی آیت‌الله حق‌شناس» به همت حجت‌الاسلام صدر‌الدین نخچی گردآوری شده و حجت‌الاسلام شاه‌محمدپور کار ویرایش آن را انجام داده است. این کتاب برای چهارمین‌بار در سال 1396 از سوی انتشارات مطیع قم راهی بازار نشر شد.

در صفحات نخستین کتاب به قلم آیت‌الله جاودان آمده است: «آنچه در کتاب می‌آید، مسلماً از حال و هوای اصل سخنان خیلی دور است. زیرا ایشان با یک شور و علاقه به نجات و فلاح مردم، موعظه می‌کردند که امکان انعکاس آن در کتاب نیست؛ بارها در ضمن موعظه، از خوف یا شوق، گریه می‌کردند و یا به درگاه کرم الهی التماس و تضرع داشتند و یا خوف از مرگ و قیامت و حساب در گفتارشان دیده می‌شد. این چنین حالات، تا اندازه‌ای در اصل سخنان ایشان بروز و ظهور دارد، اما آن را در نوشته‌ چاپ شده کمتر می‌توان یافت».

برای تهیه این کتاب، ابتدا نوارها پیاده شده و جملات از حالت شفاهی به حالت نوشتاری تغییر پیدا کرد، سپس اگر در سخنرانی، آیات یا روایاتی توسط مرحوم حق‌شناس بدون ترجمه بیان شده بود، ترجمه و توضیحش به متن اضافه شده‌ است. برای حفظ اصالت بیان ایشان، در موارد متعددی این ترجمه و توضیحات در پاورقی آمده‌ است. همچنین اگر آیه یا روایتی به‌صورت ناقص در سخنرانی ذکر شده بود، در متن کتاب به‌طور کامل ذکر شده و تا جایی که ممکن بود آیات و روایات و اشعاری که آیت‌الله حق‌شناس در بین سخنرانی به آن‌ها اشاره داشت، مأخذیابی شده‌ است.

آن مرحوم در ابتدای برخی درس‌ها، احکام شرعی هم می‌فرمود که بیشتر براساس فتاوای امام خمینی (ره) است که با توجه به قدرت علمی آیت‌الله حق‌شناس، توضیح و تبیین خوبی از این مسائل ارائه شده است. با اینکه رویکرد کتاب مباحث اخلاقی است، ولی این‌گونه مسائل هم در کتاب آمده‌ است.

وجود نمایه اعلام، امکنه، کتاب‌ها، آیات و روایات و همچنین موضوع‌بندی سخنان در عناوین مختلف، از دیگر ویژگی‌های کتاب است که مطالعه کتاب را برای خواننده تسهیل می‌کند.

زحمت اصلی تهیه این مجموعه بر عهده حجت‌الاسلام‌‌و‌المسلمین صدرالدین نخچی بوده که پس از پیاده‌سازی و تصحیح صوت مرحوم حق‌شناس، در نهایت از سوی آیت‌الله جاودان هم تصحیح و تنقیح شده‌ است.

در ابتدای کتاب، زندگی‌نامه آیت‌الله حق‌شناس از زبان محمدعلی جاودان ارائه شده که حاوی نکات مهمی در مورد آن مرحوم بوده و در ادامه نیز استاد جاودان به چگونگی تهیه این کتاب اشاره کرده که در خلالِ آن به‌تفصیل، تذکراتی درباره خواب و رؤیا داده شده‌ است، چراکه آیت‌الله حق‌شناس در سخنان خود در موارد بسیار خواب‌هایی نقل کرده که البته این خواب‌ها بخودی خود اصالت ندارند و بیشتر برای تأکید و جا انداختن مطلب اصلی در ذهن مخاطبان است.

با مطالعه کتاب مواعظ در می‌یابیم که آیت‌الله حق‌شناس به چند نکته اهتمام ویژه داشته که حتی می‌توان گفت تکه‌کلام ایشان، این نکات است. مسأله نخست، اهتمام جدی به ترک غیبت مؤمنین بود؛ وی خاطراتی از خود در این زمینه نقل می‌کرد و به این گناه، حساسیت خاصی داشت. مسأله دوم، التجا به درگاه الهی و توسل به پیامبر (ص) و اهل‌بیت مکرم ایشان بود؛ ایشان دستور خاصی از زیارت عاشورا را از خود امام زمان (عج) آموخته بودند که همراه صد لعن و صد سلام است و باید در یک چله، هر روز انجام شود. البته به بیان آیت‌الله حق‌شناس، شخص در این چهل روز باید مراقبه داشته باشد و گناهی نکند. مسأله سوم، اهتمام فوق‌العاده  به تهجد و نماز شب است که به‌طور مکرر از مردمی که پای منبرش بودند، می‌خواست که نماز شب را ترک نکنند. وی همانند علمای سابق بر پایه احادیث واردشده از جانب اهل‌بیت (ع)، راه قرب به خدا را بدون نماز شب، غیرممکن می‌دانست.

مسأله چهارم هم این بود که می‌فرمود اگر کسی بخاطر دنیای خود، از آخرت صرف‌نظر کند، نه به دنیا می‌رسد و نه به آخرت؛ آیت‌الله حق‌شناس به حدیثی قدسی استناد می‌کرد که خداوند می‌فرماید: «تو برای عبادت من خودت را فارغ کن تا من بی‌نیازی را در قلب تو جای دهم.» از همین رو تأکید داشت که مبادا کسی بخاطر اشتغالات دنیایی، نماز اول وقت خود را ترک کند و حتی به طالبان علم نیز توصیه می‌کرد که برای فهم مطالب علمی، باید از پروردگار کمک خواست و عبادت و تهجد کرد.

چهارمین جلد کتاب «مواعظ؛ سلسله مباحث اخلاقی آیت‌الله حق‌شناس» در 279 صفحه به بهای 15 هزار تومان از سوی انتشارات مطیع راهی بازار نشر شده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها