در نشست«کتابشناسی آثار منتخب جشنوارههای کتاب ایران در سال 1396» مطرح شد:
خانه کتاب قلب نشر ایران است
نیکنام حسینیپور و مجتبی تبریزنیا در نشست «کتابشناسی آثار منتخب جشنوارههای کتاب ایران در سال 1396» به بررسی جایزهها و جشنوارههایی که در طول سال از سوی بخشهای دولتی و یا خصوص برگزار میشوند پرداختند.
در ابتدای این نشست حسینیپور گفت: با توجه به حجم کتابهایی که دائم در حال انتشار است، در سال گذشته بالاترین میزان رشد کتاب را داشتیم. بالا بودن سرعت انتشار کتاب الزام وجود مرجع در برخی رشتهها را به وجود آورده است. داشتن مرجع در رشتهها باعث میشود مردم بتوانند در انتخاب کتاب دقت عمل بیشتری داشته باشند. یکی از این مراجع جوایزی است که هم توسط دولت و هم توسط بخش خصوصی و نهادهای فرهنگی داده میشود.
وی افزود: درصدد آن بودیم که تمام کتابهایی که در طول سال با توجه به طی شدن فرآیند داوری جمعآوری شده است در قالب یک بسته مطالعاتی برای مردم معرفی کنیم. درسال 96 صد هزار عنوان کتاب چاپ شده است و نزدیک به شصتهزار عنوان چاپ اول داشتیم. با توجه به این میزان رشد شاید حتی دانشجویان و استادان نتوانند به منابع دست اول دسترسی داشته باشند.
به گفته مدیرعامل خانه کتاب جشنوارهها و جایزههای گوناگون کتاب سال فرصت خوبی برای معرفی کتابها است. اما لازم به ذکر است که خود این جایزهها و جشنوارهها نیاز به بررسی دقیقتری دارند. باید در اثربخشی جشنوارهها ارزیابیهایی را انجام داد.
حسینیپور گفت: با توجه به اینکه نزدیک به چهل سال از جایزه کتاب سال میگذرد نیاز به بازنگری دارند. جشنوارههایی که از سوی بخش خصوصی برگزار میشود هم به بازنگری نیاز دارند و اینکه چقدر این جشنوارهها توانستهاند در صنعت نشر جریانسازی کنند. نظر ناشران و کتابفروشان میتواند در این امر بسیار با اهمیت باشد. زیرا کتابهایی که توسط این جشنوارهها برگزیده میشود، قاعدتا باید جزو پر فروشها باشد.
وی افزود: خانه کتاب قلب نشر ایران است و در حوزه جشنوارهها اصلیترین نقش را دارد. ما باید بستههای مطالعاتی را توسط گروههای مرجع به مردم معرفی کنیم یکی از آنها داوران جوایز و جشنوارههای کتاب سال هستند و باید کاری کنیم مردم به انتخاب داوران اعتماد داشته باشند.
به گفته حسینیپور ائمه جمعه کشور میتواند گروه مرجع خوبی برای مردم باشد در این صورت میتوانیم در فرآیند کتابخوانی موفق عمل کنیم. همانطور که میدانید دهه نود دهه کتابخانی است و پیشنهاد بسته مطالعاتی به مردم میتواند بسیار حائز اهمیت واقع شود.
وی افزود: با توجه به فهرست این کتاب، بیشترین جوایز این جشنوارهها در حوزه ادبیات است و نیاز به بررسی دارد که چقدر این جوایز ادبی نقش اثربخشی خود را داشتهاند و در تیراژ و موضوع کتاب مفید فایده بودهاند.
حسینیپور با اشاره به جشنوارههای کودک و نوجوان گفت: با کمی دقت در جشنوارههای انجام شده در بخش کودک و نوجوان آثار ترجمه افزایش پیدا کرده است. بنابراین در این بخش هم نیاز جدی به بازنگری جشنوارهها احساس میشود تا نویسندگان و تصویرگران نسبت به خلق آثار جدید جدیتر عمل کنند.
وی در پاسخ به خبرنگار ایبنا مبتنی بر بهرهگیری از نظر اهالی قلم و نویسندگان در ارزیابی جایزههای کتاب سال و جشنوارهها گفت: قطعا نظر اهالی قلم و نویسندگان در بازنگری جایزهها و جشنوارههای سالانه کتاب سال بسیار حائز اهمیت است و میتواند در تصمیمگیریها از اهمیت ویژهای برخوردار باشد.
تبریزنیا در ادامه گفت: کتابهای برگزیده در جشنوارهها در میان انبوه کتابها امکان شناخت و انتخاب بهتری را به مخاطبان میدهند؛ بنابراین برای اهل کتاب کارکرد مفیدتری دارند. با توجه به اطلاعات خانه کتاب فهرست 489 عنوان کتاب برگزیده شده در 29 جشنواره کتابی سال موجود است.
وی افزود: جشنوارههای سال گذشته به گروههای مختلف تقسیم میشدند از جمله جشنوارههای سالانه که تعداد آنها به چهار جشنواره میرسد، جشنواره ادبی که بیشترین تعداد جشنوارهها را به خود اختصاص دادهاند، جشنواره موضوعات تخصصی، جشنواره کودک و نوجوان و همچنین جشنوارهها استانی را شامل میشوند.
تبریزنیا گفت: تمام کتابهای برگزیده شده در نمایشگاه در سالن کارنامه نشر نمایشگاه سیویکم به نمایش گذاشته شدهاند. در این کتابشناسی جامعیتی در ارائه کتابها و جشنوارهها وجود دارد و در ابتدای فصل تاریخچه جشنواره معرفی شده است و سپس کتابها به صورت موضوعی ارائه شدهاند.
مدیر اطلاعرسانی خانه کتاب گفت: در واقع این کتابشناسی نمایه کلی کتابهایی است که در سال 95 منتشر شدهاند و در سال 96 مورد ارزیابی قرار گرفتهاند. کتابهای برگزیدهای که پر فروش نیستند، میتواند برای اهل قلم و ناشران در برنامهریزیها حائز اهمیت باشند.
نظر شما