احمد شاکری؛ مدیر بازار جهانی کتاب در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره برنامههای بازار جهانی کتاب توضیح داد: در سه سال اخیر تلاش کردیم بازار جهانی را از قالب کلیشهای سالیان پیش خارج و به سمت حرفهای شدن نزدیک کنیم، در این زمینه ناشران فعال در حوزه بینالملل، آژانسهای ادبی و فعالانی که در دنیای نشر فعالیت میکنند را برای حضور در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران دعوت کردیم تا در قالب یک کلوب کاری حرکت کنیم. هرچند مساله زمان گاهی سرعت کار را کاهش داد اما تمام تلاش بر استفاده از مجربان این حوزه و بهرهگیری از خرد جمعی را در جلسات متعدد را داشتیم.
وی از برگزاری نشستهای تخصصی و دورههای آموزشی در حاشیه برنامههای بازار جهانی کتاب خبر داد و گفت: این نشستها با حضور دستاندرکاران و فعالان عرصههای بینالمللی بازار کتاب همچنین نویسندگان و مترجمان با همکاری نهادهای مختلف داخلی در سرای بینالملل برگزار خواهند شد.
شاکری با بیان اینکه امسال در بازار جهانی کتاب هفت فعالیت مشخص را دنبال میکنیم، عنوان کرد: شناسایی و دعوت از آژانسهای ادبی داخلی فعال، شناسایی و دعوت از آژانسهای ادبی خارجی و حمایت از حضور آنها در قالب بورسیه مهمان، همچنین شناسایی و دعوت از نمایندگان نمایشگاههای خارجی و انجمنهای کتاب خارجی از جمله برنامههای ما در این نمایشگاه به شمار میآید.
وی ادامه داد: دعوت از ناشران، مولفان و انجمنهای داخلی برای معرفی و ارسال آثاری که ظرفیت بینالملل شدن را دارند و شناسایی کتابهای برگزیده جوایز سالانه ایران که پتانسبل معرفی به بازارهای جهانی را دارند و تهیه ابزارهای معرفی بهتر این آثار (از جمله بروشور انگلیسی) و آرشیو کردن آنها برا معرفی در نمایشگاههای خارجی پیش رو را نیز در قالب طرحهای مختلف دنبال میکنیم.
مشاور قائممقام نمایشگاه در امور بینالملل، با بیان اینکه باید از حضور ناشران خارجی از کشورهای مختلف در نمایشگاه کتاب بهرهبرد، عنوان کرد: تلاش کردیم در این بخش حوزههای مختلف را فعال کنیم تا بتوانیم برای حضور در نمایشگاههای جهانی پیشرو شرایط مشخصی داشته باشیم و با دست پر حرکت کنیم.
شاکری حمایت از انتشار کتاب ایرانی در بازار جهانی در قالب طرحهای گرنت و تاپ نیز در بازار جهانی کتاب سخن گفت و یادآور شد: برخی نمایندگان نمایشگاههای خارجی حاضر در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران نیز جهت حضور در بازار جهانی ابراز تمایل کردهاند از جمله معاون بینالملل نمایشگاه فرانکفورت در بازار و نمایندگانی از صربستان، تونس، الجزایر، چین، آذربایجان، ترکیه و آلمان نیز خواهند آمد.
بازار جهانی میزبان میهمانان جهانی
شاکری با بیان اینکه روزانه میزبان ناشران، مولفان، مترجمان و تصویرگران حوزههای مختلف که در عرصههای بینالملل حضور دارند خواهیم بود، گفت: ما در نمایشگاههای کتاب خارجی که حضور داشتیم به ناشران و آژانسهای مختلف اعلام کردیم که در نمایشگاه کتاب تهران ظرفیت بسیار خوبی برای معرفی آثار کشورها در ایران وجود دارد و بر اساس آن فراخوانی منتشر شد که تعدادی ناشر و نویسنده ثبتنام کردند و در این فضا دو طرح حمایت گرنت و تاپ نیز حضور دارند.
وی افزود: بنیاد سعدی نیز یکی دیگر از غرفههای بازار جهانی کتاب به شمار میآید که از جمله طرحهای آن حمایت از انتشار زبان فارسی در کشورهای دیگر به شمار میآید و به دنبال تحقق برنامههای خود در این بخش حضور دارد.
مدیر بازار جهانی کتاب از حضور آژانسهای ادبی مثل پل، تماس و کیا خبر داد و گفت: علاوه بر آژانسهای ادبی، از ناشرانی چون شباویز، شمع و مه و پرینت این ایران که در عرصههای بینالملل حضور گسترده و پررنگی دارند نیز در این بخش حضور خواهند داشت.
شاکری یادآور شد: طبق برنامهریزیهای انجام آژانسهایی از چین، آذربایجان به همراه ناشر الجزایری و ایتالیایی نیز در بازار جهانی کتاب حضور خواهند داشت.
خلاصه کتابهای برگزیده به زبان انگلیسی
شاکری با بیان اینکه برای برگزیدگان جوایزه جلال آلاحمد و پروین برنامه ویژهای پیشبینی کردهایم، گفت: خلاصه 20 جلد از کتابهای حوزه بزرگسال و 20 جلد کتاب در حوزه کودک در قالب بروشور به زبان انگلیسی تهیه کردهایم تا الگویی برای ناشران ما باشد که در نمایشگاههای خارجی به شکل هدفمند و با برنامه حضور داشته باشند.
وی ادامه داد: در هر یک از بروشورها علاوه بر بخشی از فصل کتاب، معرفی کوتاهی از نویسنده به همراه عکس نویسنده به زبان خارجی منتشر شده است.
شاکری تاکید کرد: تلاش بازار جهانی کتاب این است که نشان بدهیم صنعت نشر ایران در عرصه نمایشگاههای خارجی ظرفیتهای زیادی دارد و میتوان در قالب فعالیتهای حرفهای زمینه را برای جهانی شدن نشر ایران فراهم کنیم.
بازار جهانی کتاب در نیمطبقه دوم شبستان مصلای امام خمینی (ره) قرار دارد.
سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تا ۲۲ اردیبهشت در مصلای امام خمینی (ره) برپا است.
نظر شما