کتاب «قصهی اساطیر» اثر محمدعلی علومی که بررسی و توضیح هزارویک شب و قصههای ایرانی بر اساس مبانی اسطورههاست، از سوی نشر آموت منتشر شده است.
بحث و رویکرد اصلی این کتاب، تطبیق، بررسی و تحلیل افسانههای ایرانی با مبانی اساطیری است. از «هزار افسان» دوران هخامنشیان و اشکانیان که سپس منبع اصلی «هزارویکشب» قرار گرفت تا افسانههای رایج در فرهنگ مردم، همه مبانی اسطورههای قدرتمند و موثر دوران خود را بیان میکنند.
بخش اول این کتاب با عنوان «تحلیل و بررسی هزارویک شب» شامل هشت مقاله کامل درباره هزارویکشب و بخشهایی از مقالههایی است که به طنز در هزارویکشب اشاره دارد.
بخش دوم این کتاب به قصههای اساطیری اختصاص دارد؛ قصه «دختر نارنج و ترنج»، قصه «ناگار»، قصه «مرجان»، قصه «دختر سلطان»، قصه «درخت شاهتوت»، قصه «ابراهیم»، قصه «زیتون یا دختر کفش طلا»، قصه «گل و صنوبر» و قصه «درخت سیب» نام برخی از این قصههاست.
در بخشی از یکی از قصههای این کتاب به نام «بیبی نگار» میخوانیم: «یکی بود، یکی نبود، غیر از خدا هیچکس نبود. باباپیرمردی بود که سه تا دختر داشت. کار و کاسبی باباپیرمرد هیزم زنی بود. روزی یک پشته هیزم میزد و در بازار میفروخت و با پولش نانی و اشکی میخرید و برای زن و بچههایش میبرد. یک روز آمد که پشتهی هیزم را بردارد، دید پشته از همیشه سنگینتر است. یک بغل از ر.ی پشته برداشت. باز هم دید که سنگین است، یک بغل دیگر، پشته هنوز سنگین بود...»
در پشت جلد این کتاب آمده است: «حکایت، داستان، قصه و افسانه همه تعابیر و اصطلاحاتی هستند که در ادبیات کهن ما، سابقه و کارکرد داشتهاند و همواره ارتباط گسترده و ژرفی میان افسانهها و اساطیر برپا و جاری بوده است. موضوع اصلی کتاب «قصه اساطیر» تطبیق، بررسی و تحلیل افسانههای ایرانی با مبانی اساطیری است، و از «هزار افسان» دوران هخامنشیان و اشکانیان که منبع اصلی «هزار و یک شب» است تا افسانههای رایج در فرهنگ مردم را در بر میگیرد؛ از هزار و یک شبی که به عقیده بورخس بزرگترین داستانها در تمام زمانهاست و مظهر درآمیختگی رمز و نماد با عاطفه و تفکر و تخیل انسان است، تا قصههای عامیانهای که به زیان ساده و رایج روزگار از نسلی به نسل دیگر انتقال یافته و سنت شفاهی قصهگویی (نقالی) را پدید آوردهاند.»
محمدعلی علومی متولد 1340 در بم، نویسنده رمانهای متعددی ازجمله پریباد، سوگ معان، آذرستان، ظلمات، اندوهگرد، هزار و یک شب نو است که اغلب زیرساختی اسطورهای و خوشخوان دارند و با نگاه به تاریخ معاصر ایران و اسطورههای ایرانی نوشته شدهاند. رمان «پريباد» محمدعلي علومي كه توسط نشر آموت منتشر شده، برگزيده جايزه كتاب فصل شده است. او علاوه بر فعالیت در ژانر بزرگسال، کتابهایی را در حوزه طنز و کودکونوجوان نیز دارد.
کتاب «قصه اساطیر» نوشته محمدعلی علومی در 800 صفحه و با قیمت 73هزار تومان از سوی «نشر آموت» منتشرشده است.
نظر شما