به مناسبت 25 فروردین روز بزرگداشت عطار همایش چندروزهای، از سوی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار میشود که صبح امروز در نشست خبری این همایش، این برنامهها تشریح شد.
مهدی محقق اولین سخنران این نشست ضمن تبریک سال نو گفت: موسسه مطالعات اسلامی حدود 40 یا 50 سال پیش تاسیس شد و بنده هم کرسی اسلامشناسی بهخصوص شیعهشناسی را در آنجا تاسیس کردم و برای نخستین بار توانستیم دانشمندان ایرانی مثل ملاصدرا و ... را به دنیای غرب معرفی کنیم. ما دانشمندان و ادیبان زیادی داریم ولی در معرفی آنها کوتاهی کردیم. معرفی این بزرگان مزیتی است که ما عهدهدار آن شدیم و اگر این بزرگان را معرفی نکنیم ما هم کشوری مثل سودان و تانزانیا هستیم چون اگر ما خواسته باشیم که به تکنولوژی مدرن افتخار کنیم این تکنولوژی را همه کشورها دارند بنابراین چیزی که ما میتوانیم به آن افتخار کنیم و کشورهای دیگر ندارند همین بزرگان ما هستند.
محقق ادامه داد: در زمینه زبان فارسی که مقام معظم رهبری هم همیشه در سخنان خود سعی در ترویج آن داشتند، این است که بزرگانی مثل سعدی، حافظ، سنایی، خیام و ... معرفی شوند. موسسه مطالعات اسلامی دانشگاه مکگیل که سال 1347 در تهران تاسیس شده تصمیم گرفت که هرساله یکی از بزرگان شعر و نثر فارسی را از همه جهت معرفی کند و برای آن همایش بگیرد. خوشبختانه مسئولین هم استقبال و همکاری کردند و بنابراین این همایش با مشارکت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی تشکیل شد.
این سخنران گفت: در این همایش 250 مقاله نوشته شده و چون کنگره بینالمللی است، مقالات خارجی هم داریم و تصمیم داریم این شیوه مرضیه را هرساله ادامه دهیم و هرساله با کمک انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و رئیس آن یعنی جناب بلخاری که خودشان هم اهل درس هستند، به معرفی بزرگان این کشور بپردازیم. چون بسیاری از دانشمندان هستند که حتی دانشجویان هم آنها را نمیشناسند. این مفاخر باید مایه افتخار نسل جوان باشند. از اینجهت ما از جناب بلخاری و انجمن آثار و مفاخر فرهنگی سپاسگزاریم که از مشارکت در این امر استقبال کردند و کمک کردند کسانی که باعث زندهماندن زبان فارسی شدند معرفی شوند.
حسن بلخاری دیگر سخنران این نشست گفت: نطفه اولیه چنین همایشهایی که این همایش نخستین آن است و قرار است هرساله برگزار شود تا به معرفی یکی از شخصیتهای بزرگ ایرانی ـ اسلامی بپردازد، در موسسه مطالعات اسلامی دانشگاه تهران ـ دانشگاه مکگیل شکل گرفت و بعد از اینکه استاد ـ محقق مطرح کردند انجمن تمامقد در کنار ایشان قرار گرفت. دوستان انجمن هم زحمات بسیار ارزشمندی کشیدند که جا دارد اینجا از همه دوستان تشکر کنم.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ادامه داد: این همایش که نخستین آن به عطار اختصاص داده شده طی سهروز برگزار میشود. عصر روز جمعه 24فروردین نشست اول آن در نیشابور برگزار میشود و روز شنبه (25 فروردینماه) که روز عطار در تقویم ملی ایران است، این نشست در نیشابور ادامه پیدا میکند. روز یکشنبه 26 فروردین چون تیم شرکتکننده از نیشابور به تهران میآیند، برنامهای نداریم و روز سوم همایش یعنی دوشنبه (27 فروردین) این نشست با ادامه مباحث علمی در تالار شهید مطهری انجمن در دو پنل و از ساعت 14 تا 19 برگزار میشود.
وی ادامه داد: اما این که چرا عطار بهعنوان نخستین چهره در حوزه شناسایی مفاخر و بزرگان ایرانزمین انتخاب شد باید بگویم ما در حوزه عرفان نظری در تمدن اسلامی دو جریان بسیار قَدَر داریم. یک جریان، جریان استدلالی ـ تحلیلی است که در رأس آن شیخ اکبر ابن عربی است و یک جریان، جریان تمثیلی است که رأس آن حضرت مولانا قرار دارد، ولی همه ما میدانیم که مولانا در نوشتن بهصورت مطلق متاثر از عطار نیشابوری است، به همیندلیل به یک معنا میشود گفت که عطار نیشابوری بنیانگذار طرح عرفان نظری در صورت تمثیلی و تشبیهی در استناد به قصص است. به همین دلیل در آثار عطار این رویکرد تمثیلی را بیشتر میبینیم و این با عامه مردم ارتباط بیشتری برقرار کرده و عطار را بهعنوان یکی از ستارگان فروزان و حقیقتا بینظیر تاریخ عرفان، حکمت و اندیشه اسلامی ـ ایرانی بدل کرده و لذا انتخاب ایشان به این دلیل بوده و در سالهای دیگر ما مفاخر دیگری در این عرصه خواهیم داشت.
بلخاری افزود: نکته دیگر اینکه، همایش بینالمللی است و این بهاین معناست که ما از کشورهای خارجی نظیر ژاپن، ترکیه، بنگلادش، پاکستان و افغانستان مهمانانی داریم که آنها هم در پنلهای نیشابور و هم در پنلهای تهران به ارائه سخنرانی و مقاله خود خواهند پرداخت. در مجموع 300 مقاله برای این همایش ارسال شده که از این تعداد 123 مقاله با بررسی داوریهای دقیق بزرگان ادب و حکمت کشور انتخاب شد. 20 مقاله از این 123 مقاله در دو نشریه انجمن چاپ خواهند شد. در کنار آن کل چکیدههای این 123 مقاله را هفته آینده در نشست نیشابور و تهران توزیع میکنیم، یعنی کل چکیدهها بهعنوان یک کتاب چاپ شده ولی مقالات انتخابی برای چاپ در نشریه انجمن 20 عدد است که ظرف دو الی سه ماه آینده در دو نشریه چاپ خواهند شد.
وی افزود: ما در کنار برگزاری نشست در نیشابور و تهران، چاپ 4 کتاب هم داریم. یکی چاپ چکیده مقالات است که عرض کردم، دیگری بازنشر کتاب «اشترنامه» است که استاد محقق تصحیح و چاپ آن را در سالهای گذشته انجام دادند و اثری کمیاب و بلکه نایاب است که در هفته آینده بازنشر آن توزیع میشود. کتاب سوم «شرح حال و احوال عطار نیشابوری» از مرحوم بدیعالزمان فروزانفر است که بازنشر این کتاب هم در برنامه هفته آینده حین مراسم منتشر میشود. کتاب آخر هم «خسرونامه» عطار است. البته در باب اینکه «اشترنامه» و «خسرونامه» قطعا از عطار هستند، بین ادیبان اختلافنظرهایی وجود دارد ولی نگاه ما و استاد محقق بهعنوان برگزار کننده این مراسم نگاه درگیرشدن به این اختلاف نظری نیست. «خسرونامه» بهعنوان یک اثر شایان، بههرحال در متن این فرهنگ ظاهر شده، ما بیشتر بنابر اثرمحوری و متنمحوری، اگر متنی را شایسته بازنشر یا حتی نشر اولیه ببینیم آن را انتخاب میکنیم.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در ادامه گفت: همچنین همزمان با این همایش نرمافزاری را منتشر خواهیم کرد که شامل 123 مقاله بهصورت کامل است، یعنی در حقیقت چاپ الکترونیکی کل مقالات پذیرفتهشده را داریم. همچنین امیدواریم روز دوشنبه در کنار رونمایی از آن 4 اثر رونمایی از تندیس عطار را هم در انجمن داشته باشیم. یعنی شهرداری به ما قول داده و امیدواریم که بتوانیم آن را به انجام برسانیم چون قصد ما این است که برای هر همایشی که برگزار میکنیم تندیس آن شخصیت را هم در حیاط انجمن نصب کنیم.
وی ضمن اعلام پیشینهای از انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: این انجمن تا قبل از انقلاب هم آثار زیادی را منتشر و هم آثاری نظیر آرامگاه فردوسی، سعدی، خیام، عطار، باباطاهر و ... را ساخت اما بعد از انقلاب متاسفانه این مسئله متوقف شد. یعنی ساخت آرامگاه برای بزرگان یا بنایی که یادمانی از آن بزرگان باشد کامل متوقف شد. انجمن آثار و مفاخر فرهنگی این آمادگی را دارد که اگر دولت محترم بودجه کافی را در اختیار آن قرار دهد این کار را ادامه دهد. چون هیچ بنیاد دیگری در کشور متکفل ساخت یادمان یا آرامگاه برای بزرگان نیست.
بلخاری ضمن تشکر از شورای سیاستگذاری، دبیر علمی همایش و شورای اجرایی همایش اعلام کرد: رئیسجمهوری هم پیامی برای این همایش فرستادهاند که هم در برنامه نیشابور و هم در برنامه تهران قرائت خواهد شد که همینجا از ریاست محترم جمهوری تشکر میکنم.
نظر شما