یکشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۶
کتابی که مصطفی ملکیان به محمد باقر تاج‌الدین هدیه داد

محمد باقر تاج‌الدین، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی در کانال تلگرامی خود به دیدار نوروزی خود با مصطفی ملکیان اشاره کرده که از او کتاب «پرسش‌های کشنده» را هدیه گرفته است. وی به همین بهانه این اثر را معرفی کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)ـ محمد باقر تاج‌الدین، عضو هیات علمی گروه جامعه‌شناسی دانشگاه آزاد اسلامی در کانال تلگرامی خود نوشت: «روز جمعه هفدهم فروردین ماه یکهزار و سیصد و نود و هفت خورشیدی به اتفاق برخی دوستان مانند جناب دکتر حسن محدثی، جناب جانقلی و سایرین برای دیدار نوروزی خدمت استاد رسیدیم و حدود یک ساعت در خدمت ایشان بودیم و برخی مباحث هم رد و بدل شد که در جایی دیگر به مناسبت می نویسم. هنگام خداحافظی استاد محبت فرمودند و به مناسبت سال جدید هدیه ای بسیار ارزشمند و گران بها یعنی یک جلد از کتاب «پرسش‌های کشنده» اثر تامس نیگل با ترجمه خودشان و جناب جواد حیدری را به ما دادند که بی مناسبت ندیدم این اثر فاخر را در این جا معرفی کنم.

حقیقت این است که تامس نیگل در این کتاب تمام کوشش خود را بر این امر مهم مصروف داشته است که به برخی پرسش‌های بنیادین که به مسائل و مشکلات انسان‌های گوشت و پوست و استخوان‌دار می‌پردازد، تا حد ممکن پاسخ گوید. این اثر از آن رو ارزشمند است که نویسنده وقت و توان خود را صرف برخی مباحث و امور بیهوده یا بی ارزشی نمی‌کند که ممکن است فقط چند صباحی برای انسان مفید باشد و پس از آن به فراموشی سپرده شود، بلکه به اموری پرداخته است که حقیقتا در تمامی دوره‌های تاریخی همواره از جمله دغدغه‌های اصلی و اساسی انسان‌ها بوده است اگر چه بنا به شرایطی انسان‌ها آنها را به دست فراموشی سپرده‌اند اما این فراموشی موقتی بوده است و این پرسش‌ها همیشه در جان و روان هر انسانی جاری و ساری بوده است و خواهد بود و هیچ گاه او را رها نخواهد کرد.


تامس نیگل در این کتاب به 14 پرسش اساسی به شرح زیر پرداخته است:

1.مرگ؛  2.امرِ بی منطق؛ 3.بختِ اخلاقی؛ 4.انحرافِ جنسی؛ 5.جنگ و کشتار جمعی؛ 6.بی رحمی در زندگی عمومی؛  7.سیاستِ ترجیح؛ 8.برابری؛ 9.چند پارگیِ ارزش؛ 10اخلاقِ بدونِ زیست شناسی؛ 11.دو نیم شدگیِ مغز و وحدتِ آگاهی؛   12.خفاش بودن چه حالی دارد؟؛ 13.همه روان انگاری؛   14.برونی و درونی.

یادآور می‌شود بنده در تورقی که روی کتاب داشتم و بخشی از آن را در مطالعه گرفتم به این نکته پی بردم و البته در توضیحاتی که مترجم آورده است نیز وجود دارد، این که استاد ملکیان واژه برونی را معادل objectiv آورده است و واژه درونی را معادل subjective که البته در برخی آثار استاد با تعبیر آفاقی و انفسی هم آمده است.

کتاب حاضر توسط نشر نگاه معاصر در سال 1396 چاپ و منتشر شده است و مطالعه آن را به همه دوستان و همراهان گرامی توصیه می‌کنم. این توصیه از آن رو است که پس از مدت زمانی که در بسیاری از زمینه‌ها و حوزه‌های علمی و فلسفی اندک تفکر و غور و تعمقی داشته‌ام کم و بیش به این نتیجه مهم دست یافته‌ام که هر نوشته‌ای، هر کتابی، هر نظریه‌ای، هر فکری و خلاصه هر گونه کوشش فکری، فلسفی، علمی و فرهنگی‌ای که منجر به کشف حقیقتی از این عالم نشود و از طرف دیگر منجر به کاهش درد و رنجی از انسان‌های گوشت و پوست و استخوان دار نشود به نظر بنده حقیر کوشش‌های بیهوده‌ای بوده و ارزش چندانی نخواهند داشت.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها