قائممقام مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری گفت: استانهای دورافتاده و مرزی نیازمند حمایت بیشتری هستند. باوجود اینکه شاعران و نویسندگان استانهای مرزی از ارکان امنیت فرهنگی کشورمان به حساب میآیند، با این حال شاهد این هستیم که بعضی از مراکز استانی کمترین اعتبار فرهنگی را دارند و گاهی از عهده تامین هزینه نشستهای تخصصی یکروزه یا کوتاه مدت هم برنمیآیند.
وی ادامه داد: این راه، راه سختی است اما رسیدن به آن دور از دسترس نیست. نکته جالب این است که هنوز بعضی از مراکز استانی این موضوع را جدی نگرفته، بر این باورند که دورههای آموزشی هزینه زیادی برای آنها دارد. اگر به این موضوع منطقی نگاه کنیم، میبینیم آموزش هزینه نیست؛ سرمایهگذاری است؛ سرمایهگذاری روی نویسندگان جوانی که هنر نوشتن را میدانند اما باید استعداد خود را هدفمند و در مسیر رمان پرورش دهند.
مدیر کارگاه قصه و رمان حوزه هنری همچنین گفت: نوشتن – مخصوصاً رمان- کاری سخت و طاقتفرساست و باید بپذیریم همه چیز در کارگاههای آموزشی خلاصه نمیشود اما بدون شک تعدادی از نویسندگان و شاعران نامآشنای آینده از دل همین کارگاههای آموزشی بیرون خواهند آمد.
ناطق با تاکید بر اینکه همه چیز در تهران اتفاق نمیافتد، گفت: روی همین اصل، بر این باوریم بعضی از استانها از توانمندی پنهان اما خوبی در حوزه تولید رمان برخوردارند. اصلیترین کار ما در این مسیر فراهم کردن شرایط آموزش اصولی و انتقال تجربیات نویسندگان موفق به هنرجویان استانی است؛ چرا که برابر سیاستها و اهداف حوزه هنری یکی از وظایف ما حمایت از نویسندگان و شاعران جوان و فراهم کردن زمینه رشد و پیشرفت آنها در نویسندگی است.
وی اظهار داشت: مسئولین واحدهای ادبی مراکز استانی حوزه هنری باید به گونهای برنامهریزی کنند که خروجی کارگاهها منجر به طرحهای قابل قبول و یا تولید رمان شود. چنانچه طرح یا اثری مورد تایید شورای کارشناسی کارگاه قصه و رمان مرکز آفرینشهای ادبی قرار گیرد، زمینه انتشار اثر و حمایت از نویسنده، فراهم میشود. در این مرحله سختگیری میشود تا آثار خوب و بدون شعار و کلیشه به مرحله عقد قرارداد و انتشار برسند.
قائممقام مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری گفت: با نگاهی به آمار آثار دریافتی و آثار تایید شده، به راحتی میتوان به وسواس و دقت کارشناسان مرکز آفرینشهای ادبی در تایید آثار پی برد. از ابتدای سال 1397 تا پایان تیرماه سال جاری، 175 اثر در حوزه شعر، داستان، رمان و پژوهش به دفاتر تخصصی مرکز آفرینشهای ادبی ارسال شده است. از این تعداد 44 اثر از سوی دفتر شعر بررسی و کارشناسی شده که فقط دو اثر مجوز انتشار در سطح ملی را گرفتهاند؛ 14 اثر هم مجوز انتشار در سطح استان را دریافت کردند.
وی افزود: کارگاه قصه و رمان با دریافت 107 اثر بیشترین حجم آثار دریافتی را به خود اختصاص داده که از این تعداد فقط 6 اثر مجوز انتشار سوره مهر را گرفتهاند. دفتر پژوهش هم از مجموع 24 اثر دریافتی، مجوز انتشار 9 اثر در مراکز استانی را صادر کرده است.
به گفته این نویسنده، بررسی و رصد فعالیتهای مراکز استانی نشان میدهد استانهایی که دورههای آموزشی مستمر را با حضور اساتید و مربیان باتجربه برگزار میکنند، درصد بیشتری از حجم آثار تاییدی را به خود اختصاص میدهند؛ همین امر توجه جدی به آموزش جوانان را بیش از پیش یادآور میشود.
ناطق تصریح کرد: در این مسیر استانهای دورافتاده و مرزی نیازمند حمایت بیشتری هستند. باوجود اینکه شاعران و نویسندگان استانهای مرزی از ارکان امنیت فرهنگی کشورمان به حساب میآیند، با این حال شاهد این هستیم که بعضی از مراکز استانی کمترین اعتبار فرهنگی را دارند و گاهی از عهده تامین هزینه نشستهای تخصصی یکروزه یا کوتاه مدت هم برنمیآیند.
وی با بیان این نکته که حوزه هنری نیازمند تمرکززدایی جدی است، گفت: حوزه هنری باید دامنه آموزشهای خود را از توجه صرف به مرکز، به مراکز استانی هم انتقال دهد. در این صورت نتایج بهتری عاید این نهاد انقلابی و هنرمندان مرتبط با آن میشود.
نظر شما