آشنايي با نامزدهاي بیست و پنجمین دوره جایزه جهانی کتاب سال
روایت آسیای مرکزی، مغول و اسلام در یک کتاب
کتاب «تاریخ آسیای مركزی: عصر اسلام و مغولان» نوشته كريستف بومر، محقق سوییسی از جمله کتابهای راه یافته به مرحله نیمه پایانی بيستوپنجمین دوره جايزه جهانی كتاب سال است.
کریستف بومر در گیر و دار همین گیجی در سومین جلد از مجموعه کتابهای چهار جلدیاش درباره آسیای مرکزی، به عصر مسلمانان و مغولها پرداخته است. بومر با حرفهایگری تمام و کمال آکادمیک و باستانشناختیاش پرده دودی تاریخی را از بین میبرد و گزارشی معتبر و دقیق از آن دوره ارائه میدهد که هم برای محققان و هم مخاطب عادی مناسب است. او توضیح میدهد که تا قبل از قرن هشتم، اسلام با ترکیبی از کتاب ایرانی و شمشیر ترک خود را در آسیای مرکزی برقرار کرده بود. سلسلههای ترک-مسلمان پایهریزی شده بودند و اسلام با این سلسلههای جدید، متد ایدئولوژیکی را ارائه کرد که مرزهای بین قبال جنگجو و عشیرهها را از بین برد.
تا اواسط قرن یازدهم، وقتی این هژمونی تازه تاسیس در آسیای مرکزی به دیگر بخشهای جهان اسلام اشاعه یافت، علم، تحقیق و انواع هنرها شکوفا شد. این توسعه فرهنگی در عوض با پیکربندی مجدد منطقه – از نظر قومیتی، زبانی و سیاسی- بین سالهای ۱۰۰۰ تا ۱۲۲۰ به دست مهاجرین ترک و یا از طریق سلسلههایی که پایهگذاری کردند، نظیر سلجوقیان، آل افراسیاب و غزنویان پی گرفته میشود.
اگرچه از اواسط قرن دوازدهم تا اواسط قرن سیزدهم، چنگیزخان و جانشیناناش ناگهان و بهطورکل این رنسانس فرهنگی اسلامی را با تاسیس امپراتوری مغول که بزرگترین امپراتوری تمام دوران بود، از بین برد. امپراتوری مغول سه برابر ایالات متحده وسعت داشت و تا زمان براندازی آخرین مغول در هند در سال ۱۸۵۷ پابرجا ماند.
بومر در کتاب «تاریخ آسیای مرکزی: عصر اسلام و مغولها» پیچیدگی و سیالبودن وضعیت آسیای مرکزی را به خوبی به تصویر میکشد. چین، سراسر چین باقی میبیند. ایران دوباره هویت پارسیاش را تحکیم میبخشد. اما بین این دو، مردم و حکومتها بهطور مداوم میآیند و میروند، و با ترکیبهای جدید سرهمبندی میشوند. اروپا هم وضع پیچیدهای داشت، اما آسیای مرکزی- که میتوانیم ایران را از آن استثناء کنیم- کمترین شباهت را به آلمان، فرانسه یا انگلیس داشت.
کریستف بومر، محقق ۵۶ ساله سوییسی است. او در دانشگاههای زوریخ در رشتههای روانشناسی و فلسفه تحصیل کرده است. بومر از سال ۱۹۸۴ درباره آسیای مرکزی، چین و تبت تحقیق میکند که نتیجه مطالعات او در قالب کتابهای متعدد، و رسالههای دانشگاهی و برنامههای رادیویی منتشر شده است.
کتاب «تاریخ آسیای مركزی: عصر اسلام و مغولان» نوشته کریستف بومر را انتشارات آی.بی.تائوریس در ۴۰۸ صفحه و با قیمت ۳۰.۵۹ دلار منتشر کرده است.
نظر شما