صلاح عیسی، نویسنده و خبرنگار مصری که یکی از مخالفین سرسخت عادیسازی روابط کشورش با رژیم صهیونیستی بود، دیشب (4 دیماه) در سن 78 سالگی از دنیا رفت.
عیسی یکی از شناختهشدهترین خبرنگاران مصر بود و زندگینامه شخصیتهای مهم تاریخی و همچنین دو قاتل زنجیرهای معروف این کشور، «رایا» و «سکینه» را به نگارش درآورده بود.
عیسی در تاریخ چهارم اکتبر سال 1939 میلادی (11 مهر 1318) به دنیا آمد و بیشتر به عنوان یک فعال سیاسی چپگرا، خبرنگار و مورخ شناخته میشد. او حرفهاش را با نگارش داستان کوتاه آغاز کرد و سپس به نوشتههای تاریخی و سیاسی رو آورد. عیسی نویسنده، ویراستار و همچنین موسس مجلات و روزنامههای مختلفی بود و در زمان مرگ ریاست تحریریه مجله فرهنگی «القاهره» را به عهده داشت.
صلاح عیسی در سال 1966 میلادی به دلیل نوشتن مقالاتی علیه حکومت جمال عبدالناصر دستگیر شد. 15 روز تحت شکنجه و بازجویی قرار گرفت و در روز اول سال میلادی 1967 میلادی و پس از شکست مصر در مقابل رژیم صهیونیستی از زندان آزاد شد.
نویسنده مصری همچنین یکی از شخصیتهای مهم مخالف عادیسازی روابط مصر با رژیم صهیونیستی بود و از مخالفین سرسخت معاهده صلح مصر با اسرائیل در سال 1979 و همچنین شرکت رژیم اشغالگر در نمایشگاه بینالمللی کتاب قاهره در سال 1981 میلادی بود. نمایشگاهی که در نهایت برگزار نشد.
خبرنگار شناختهشده مصری آثار زیادی درباره تاریخ مدرن مصر از جمله «انقلاب عرابی» را به قلم گرفته که درباره جنبش انقلابی مصر میان سالهای 1987 تا 1882 میلادی به رهبری احمد عرابی است. کتابی که نخستین بار در دهه 1970 میلادی منتشر شد، اما در سال 2012 پس از 42 سال بار دیگر چاپ شد و مورد استقبال عموم قرار گرفت.
از دیگر آثار او میتوان به «شاهزاده و اِفندی» اشاره کرد که درباره ازدواج شاهزاده خانم مصر با پسری فرودست و مسیحی است. «قانونی در سطل آشغال» نیز اثری درباره قانون اساسی تصویبشده مصر در سال 1954 میلادی است. دموکراتیکترین قانون اساسی کشور مصر که ابطال شد و هیچگاه فرصت اجرا نیافت.
البته مشهورترین کتاب صلاح عیسی «مردان رایا و سکینه» است. داستان دو خواهر مصری است که به بدنامترین قاتلین زنجیرهای این کشور تبدیل شدند. این دو بین سالهای 1920 تا 1921 هفده زن را به قتل رساندند و در سال 1921 به اعدام محکوم شدند. این کتاب سبب شد مردم مصر بیشتر درباره این دو خواهر و همچنین همدستان مذکرشان اطلاعات کسب کنند.
نظر شما