پنجشنبه ۲ آذر ۱۳۹۶ - ۱۷:۴۲
نهادینه‌‌کردن کتاب به برنامه‌ریزی دقیق نیاز دارد

شانزدهمین نمایشگاه استانی کتاب شیراز باحضور اسماعیل تبادار؛ استاندار فارس، محسن جوادی؛ معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، امیرمسعود شهرام‌نیا؛ مدیرعامل موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران، بهزاد مریدی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان فارس در محل دایمی نمایشگاه‌های شیراز برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) محسن جوادی در این آیین با تشکر از مسئولان استادی و همچنین ناشرانی که از تهران مهمان نمایشگاه شیراز شده‌اند، گفت: کتاب آسمانی ما قرآن است و خداوند به کتاب و نوشتن قسم خورده است. آنچنان که در قرآن کریم آمده است ایمان مردم در آخر‌الزمان براساس نوشته‌هایی است که روی کاغذ سفید ثبت شده است.
 
معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تشبیه جمله معروف «کتاب غذای روح است» اظهار داشت: اگر در این تشبیه دقت کنیم به نکات قابل توجهی خواهیم رسید که در ادامه به آن اشاره خواهم کردم. یکی از نکات این است که غذا برای جسم لازم است و کتاب برای روح آدم یک نیاز به‌شمار می‌آید و بدون آن سلامتی روح از بین خواهد رفت.
 
وی با بیان اینکه رشد روحی بدون کتاب معنا ندارد ادامه داد: گاهی غذا درمان است، کتاب هم می‌تواند درمان برخی بیماری‌های روحی باشد، اما نباید فراموش کنیم،‌ همانطور که غذا تنها در صورتی گوارا می‌شود که میل به غذاخوردن وجود داشته باشد. کتاب نیز به میل و علاقه نیاز دارد و نمی‌توان به‌زور مردم را کتابخوان کرد.
 
معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت:‌ همانطور که غذا باید سالم باشد کتاب هم باید بدون حاشیه و سالم باشد ضمن اینکه ما باید در کتاب‌ها ذائقه افراد مختلف را با ایجاد تنوع و تکثر در نظر داشته باشیم.
 
وی در ادامه سخنانش بر ضرورت توسعه کتاب و کتابخوانی تاکید کرد و گفت: حرف‌زدن از کتابخوانی خوب است اما حرف‌زدن، برنامه‌ریزی نیست. برای نهادینه‌کردن کتاب و مسایل فرهنگی و اخلاقی حرف‌زدن کارگر نیست بلکه به برنامه‌ریزی درست و دقیق نیاز داریم.
 
جوادی با تعمیم مباحث مربوط به غذا و تشبیه آن به امر کتابخوانی گفت: همانطور که مادر برای آموختن غذاخوردن به نوزاد خود ملاطفت به‌خرج می‌دهد، برای کتاب‌خوان کردن جوانان نیز باید ملاطفت داشت.
 
وی اظهار داشت: در مشابهتی که به آن اشاره کردم تنها یک تفاوت بین غذا و کتاب قابل توجه است آنچنانکه غذاخوردن زیاد از حد باعث اشباع و بیماری می‌شود اما هرچقدر بیشتر کتاب بخوانیم نه‌تنها بیماری و اشباع رخ نمی‌دهد بلکه به رشد و سلامت روحی بیشتری می‌رسیم.
 
معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اهمیت کتاب در انتقال علوم مختلف خاطرنشان کرد: تا وقتی که علم نوشته نشود و به‌صورت کتاب درنیاید رسمیت و احترام پیدا نمی‌کند. هیچ‌چیز جای کتاب را نمی‌گیرد و هیچ‌کدام از ابزارهای نوین نمی‌توانند در ثبت و انتقال علوم با کتاب برابری کنند.
 
وی در پایان سخنان خود اظهار داشت: امیدوارم این نمایشگاه طلیعه روزگاری باشد که پیش از آن در تاریخ ما وجود داشته است؛ روزگاری که ایران را به اسم کتاب‌های ارزشمند می‌شناختند.
 
جوادی افزود: یکی از اهداف ما از برپایی نمایشگاه‌های استانی ایجاد ارتباط بین ناشران محلی و ناشران ملی است و امیدواریم نمایشگاه‌های استانی باعث شود صدای کتاب در سراسر کشور شنیده شود و روند خرید و خواندن کتاب به‌شکل مستمر ادامه یابد.
 
در بخش دیگری از این مراسم سیدمحمود موسوی؛ مدیرعامل شرکت نمایشگاهای فارس درباره شانزدهمین نمایشگاه کتاب استان فارس گفت: در این نمایشگاه 17هزار مترمربع در اختیار قرار گرفته است که 14هزار مترمربع از آن در فضای مسقف تعبیه شده و مجموعا 850 مجموعه انتشاراتی در این نمایشگاه حضور دارند.
 
بخش دیگری از مراسم افتتاحیه به تجلیل از نیم‌قرن فعالیت فرهنگی داریوش نویدگویی، مدیر انتشارات نوید شیراز اختصاص یافت که با سخنرانی سعید جلالی یکی از ناشران پیشکسوت همراه بود.
 
سخنان اسماعیل تبادار، استاندار فارس پایان‌بخش مراسم افتتاحیه شانزدهمین نمایشگاه کتاب فارس بود. وی سخنانش را از روی متن قرائت کرد.

«اقرا باسم ربک الذی خلق» «بخوان» اولین پیام پروردگار عالم به خاتم الانبیاست. این خواندن، خواندنی تعهدآور است، خواندن صرف نیست. خواندنی است که آفرینش را به‌هدف خود می‌رساند و روشن می‌سازد که کتاب برترین معجزه جاوید آفرینش است.
 
عرض سلام و ادب و خیر مقدم خدمت همه مهمانان ارجمند، اصحاب فرهنگ، قلم، اندیشمندان فرهیختگان بویژه معاون محترم فرهنگی وزیر ارشاد و نمایندگان مردم و مجلس و مهمانان خارجی، ناشرین فرهیخته‌ی سراسر کشور و حضور شما یاران کتاب که دستی بر ورق‌های معرفت‌اندوزی دارید که مغتنم دانسته و به مهر داده‌ایم تا در آذرماه هفته‌کتاب، بهار کتاب را به پیشگاه مردم فهیم فارس تقدیم کنیم.

آغاز سخن، فرارسیدن ماه ربیع‌الاول را تهنیت می‌گویم و مطلع سخن را با جمله‌ای از «بیهقی» آغاز می‌کنم:
«بهترین سخن گویان و یاران کتاب است و آنگاه که دوستان تنهایت نهند، میتوان به آن سرگرم شد. اگر او را همراز خویش قرار دهی، سرتو را فاش نمی‌کند و با کتاب است که می‌توان به دانش و نیکی‌ها دست یافت «بیهقی»
بیانگر کلامی است که از درون و اعماق جانِ یک انسانِ خردمند و صاحب‌نظر تراویده است. ارزش والای کتاب و کتابت در تفکر اندیشه‌ی اسلامی بسیار است و اندیشمندان مسلمان از دریای پرگهر کتاب صیدها کرده و بهره‌ها برده‌اند.

جمله‌ای پرمغز «خُذوا العِلم وَلَومِن المُنافق» که امام علی (ع) فرموده‌اند یا در جایی دیگر «اَلحکمه ضالة المُؤمن اینما وَجدها اخذها» حکمت و دانایی گمشده‌ی مومن است، هرجا آن را بیابد برمی‌گیرد، اهمیت و جایگاه کتاب و علم را به خوبی بیان می‌کند.
کتاب از عناصر اصلی یک جامعه‌ی فرهنگی است و فرهنگ نیز مقدم بر اقتصاد است و زیربنای آن به شمار می‌آید. زیرا که منظور از فرهنگ مجموعه‌ی مولفه‌ی درونی انسان است و با تمدن که مجموعه‌ی مولفه‌ی بیرونی انسان است تفاوت دارد در واقع فرهنگ آن چیزی است که درون یکایک ما می‌گذرد و در ذهن و ضمیر ما جریان دارد، بخشی از فرهنگ باورهای ماست، بخشی از احساسات و عواطف ماست و بخشی از فرهنگ‌ نیازهای ماست که این سه مولفه فرهنگ مادر ما را می‌سازند.

توجه عمومی به اقتصادِ فرهنگی یک ضرورت بدیهی است، فرهنگ نشر و صنایع وابسته، نیروی محرکه تولید و اقتصاد است و نمایشگاه کتاب مکان مناسبی برای تعامل و تبادل فکری و فرهنگی است. فرهنگ و هنر خلاق می‌تواند اشتغال ایجاد کرده و تولید را به حرکت درآورد و اقتصاد را بسازد. کتب نقش مهمی در تحول فکری مردم دارد و انس با آن باعث اقتدار ملی در صحنه جهانی است. سرانه مطالعه یک ملت تاثیر عمیقی بر روند رشد و توسعه آنان دارد و کشورهایی که سرانه بالایی در امر کتابخوانی دارند همواره موفق‌تر بوده‌اند.

امروز در تمامی جهان ملت ایران را با آثار و کتاب‌های علماء و فیلسوفان و ادیبانش به‌ویژه حافظ و سعدی می‌شناسند. در ورای هر کتابخانه وزیر و پرباری، انسان‌های خردمند، صاحب اندیشه و جهل ستیزی بوده‌اند.

ما باید بدانیم که کتابخانه جغرافیای حضور و تجمیع آگاهی‌ها و روشنگری‌های خردمندان هر عصری است و کتابخوانی تبلور و تجسم عینی و عملی تربیت و تأدیب برخاسته از قلم صاحبان قلم است و کتاب نمایانگر نظر و آرای انسان‌هایی است که روزهای و سال‌های حیات خویش را به تحقیق و تفحص و جستجو پرداختند و از رهگذر کتاب به چنان فراغتی رسیدند که منتهای آمال انسان بزرگی مثل حافظ گردیده و می‌‌گوید:
دو یار زیرک و از باده‌کهن دومنی
فراغتی و کتابی و گوشه‌چمنی
من این مقام به دنیا و آخرت ندهم
اگرچه در پی ام افتند هر دم انجمنی

در پایان این رویداد بزرگ فرهنگی و مدیون زحمات همه کسانی می‌دانیم که شانه به شانه و دست به دست یار مهربان داده‌اند که گلستان کتاب همیشه بهار باشد و از همه همکاران محترم سازمان‌ها، نهادها و ادارات کل به ویژه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس قدر دانیم که بذر کتاب را در طول سال آبیاری می‌کنند تا این بهار مانا بماند برای آیندگان و از حضرت حق می‌خواهم در تمام طول زندگی، ما را به لحاظ مقام نظر و باور، حقیقت طلب، به‌لحاظ مقام عمل، عدالت‌طلب و به لحاظ مقام عواطف و احساسات اهل مهرورزی و محبت مقدر فرماید.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها