علی مرادخانی، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی معتقد است که کاهش سرانه مطالعه یک چالش بزرگ جهانی است و تنها به کشور ما محدود نمیشود اما باید دلایل آن را در کشور بررسی کنیم تا بتوانیم وضعیت را بهبود بخشیم.
علی مرادخانی در این گفتوگو عنوان کرد: مطالعه و کاهش سرانه آن امروز یکی از جدیترین چالشهای بشر است و تنها به کشور ما مربوط نمیشود. در تمام دنیا بحث مطالعه یکی از پارامترهای پژوهشی مهم است که درباره آن تحقیق و پژوهش میشود تا برای افزایش سرانه مطالعه چارهای سنجیده شود.
مرادخانی با اشاره به مشکل سرانه مطالعه در سراسر جهان عنوان کرد: این موضوع یک چالش جهانی است اما تفکر ما باید به سمتی برود که بررسی کنیم و ببینیم که ما برای حل این مشکل چه کارهایی انجام دادهایم. به اعتقاد من این موضوع دلایل مختلفی دارد، یکی از این موارد تغییر سلیقه جوان امروز است که به سمت فضای مجازی رفته است. از طرفی یک نوع بینیازی مجازی نیز در جامعه شکل گرفته است و جامعه فکر می کند که نیز به تهیه هیچ چیزی نیست و همه چیز را میتوان به شکل مجازی در اختیار داشت.
معاون هنری وزارت ارشاد ادامه داد: مباحث علمی و هنری در خیلی از موارد دچار مشکلات چاپ و نشر و هزینههای گزاف آن شده است و گرانی بهانهای شده تا جامعه به سمت نسخه پیدیاف کتاب برود؛ البته اگر جامعه همان کتابها را نیز بخواند، بد نیست اما ایراد جایی پیدا میشود که از آن نیز به عنوان منبعی برای فیش برداری استفاده میشود و فاجعه آنجاست که کسی همان کتاب پیدیاف را نیز نمیخواند.
معاون هنری وزیر ارشاد در مقایسه وضعیت کتابخوانی در شهرستانها نسبت به کلان شهرها عنوان کرد: وضعیت مطالعه و سرانه کتاب خجالتآور است و بهترین کار این است که تمرکزمان را در حوزه کودک و نوجوان بگذاریم و از آن سنین فرهنگسازی کنیم. البته وضعیت کتابخوانی در شهرستانها بهتر از تهران و جوامع بزرگ شهری است. جالب است بدانید که ما در یک بررسی ساده متوجه شدیم که هرچقدر در شهرها به رفاه نسبی نزدیک شدیم، توجه به کتاب و مطالعه کم شد.
این مسئول دولتی با اشاره به خاطره سفرش به کرمان گفت: در سفری به کرمان ساعت یک شب به بازدید از کتابخانه مرکزی رفتم و دیدم که در ساعت یک شب یک صندلی خالی وجود ندارد و این در شرایطی است که در کتابخانههای تهران از ساعت 5 عصر به بعد پرنده پر نمیزند. ما باید این موضوع را علتیابی کنیم و نگذاریم که این عادت مطالعه در جامعه از بین برود. گرانی نمیتواند خیلی موثر باشد چراکه اگر مشکل اصلی این باشد فرد میرود و کتاب را از کتابخانههای عمومی تهیه میکند.
مرادخانی معتقد است که این توجه نکردن به کتاب یک دوره گذراست و در این رابطه عنوان کرد: من فکر میکنم ما در یک دوره گذار قرار داریم و دوباره به شرایط عادی برخواهیم گشت؛ چراکه کتاب هیچ وقت جایگاه خودش را از دست نمیدهد. البته ما نیز در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید شرایطی ایجاد کنیم تا کتابهای پرمخاطب بیشتر منتشر شوند تا راحتتر به دست مخاطب برسند.
در این دیدار افشین داورپناه، معاون فرهنگی موسسه خانه کتاب به بیان طرحهای این موسسه در حوزه کتابهای تخصصی پرداخت که در پایان مرادخانی قول مساعدت داد و گفت: ما حامی طرحهای تخصصی خانه کتاب خواهیم بود و اگر برنامهای در حوزه کتابهای هنری برگزار شود، از آن حمایت خواهیم کرد.
بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات در ۱۰ گروه اصلی و ۵ گروه فرعی از ۵ تا ۱۲ آبان ماه در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) برگزار میشود.
نظر شما