کتاب «ذخیره و بازیابی اطلاعات» از سوی حریم دانش منتشر شده است؛ مؤلفان این اثر در 204 صفحه، سیر تکامل دستگاههای ذخیرهسازی اطلاعات را تشریح کردهاند.
«سیر تکامل دستگاههای ذخیرهسازی اطلاعات»، «رسانههای ذخیرهسازی»، «مفاهیم و تعاریف پایه»، «ساختارهای مبنایی فایل»، «ساختار فایل شاخصدار»، «ساختار فایل مستقیم»، «ساختار چندحلقهای» و «ساختارهای درختی» عناوین فصول هشتگانه این اثر را تشکیل میدهند.
در فصل نخست این اثر اطلاعاتی درباره کاراکتر، ابزارهای متداول ذخیره اطلاعات و عوامل مؤثر در سرعت کامپیوتر ارائه شده است. مؤلف در فصل دوم درباره دلایل استفاده از حافظه، انواع تکنولوژیهای ساخت حافظههای کامپیوتری و انواع پارامترهای نوار و دیسک سخن گفته است.
مفهود رکورد، انواع طرح برای ساختار رکورد، تکنیکهای تعیین محدوده رکورد در بلاک، روشهای مدیریت بلاکهای آزاد و تکنیکهای تولید نسخه پشتیبان در فصل سوم این اثر عرضه شدهاند. از جمله موضوعهای مطرح شده در فصل چهارم این نوشتار میتوان به ضوابط اساسی در طراحی سیستمهای ذخیره و بازیابی اطلاعات، دلایل کاهش تدریجی کارایی فایل، دلایل سازماندهی مجدد فایل و انواع روشهای جستوجو اشاره کرد.
ساختار شاخصدار، موارد استفاده از ساختار ترتیبی شاخصدار و ساختار چندشاخصی از جمله مطالب فصل پنجم این اثر است. در فصل ششم تابع مبدل، هشت نمونه از توابع درهمساز، مشکل تصادف، ضوابط انتخاب تابع درهم و معایب ساختار فایل مستقیم مبنایی ارائه شده است.
در دو فصل پایانی مخاطبان با ملاحظاتی در نشست فایل روی دیسک، موارد استفاده ساختار، روشهای بهبود کارایی ساختار چندحلقهای و متعادل کردن درخت آشنا میشوند.
«اولین کامپیوتری که ساخته شد حدوداً سطحی معادل 170 متر مربع اشغال میکرد و دارای 30 تُن وزن بود و برای انرژی مصرفی لامپها و همچنین دستگاههای تهویه و خنککننده، حدود 150 کیلو وات انرژی الکتریکی مصرف میشد.» این جمله برگرفته از کتاب «ذخیره و بازیابی اطلاعات» است.
نخستین چاپ کتاب «ذخیره و بازیابی اطلاعات» اثر مشترک الهام دانشمند و ژیلا حسینی، با شمارگان 1000 نسخه، در 204 صفحه، به بهای 150 هزار ریال از سوی انتشارات حریم دانش منتشر شده است.
نظر شما