شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۶ - ۱۵:۱۵
آیین تشییع  لیو شیائوبو، برنده‌ نوبل صلح برگزار شد

مراسم خاکسپاری لیو شیائوبو، نویسنده، منتقد ادبی و برنده جایزه نوبل صلح، پس از تحویل خاکستر پیکر او به همسرش به صورت خصوصی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم خاکسپاری لیو شیائوبو ـ که روز پنجشنبه 13 جولای درگذشته بود ـ امروز شنبه (15 جولای) به طور خصوصی با حضور همسر و دوستان نزدیکش برگزار شد.
 
مقامات چینی گفته‌اند مراسم طبق سنت‌های محلی برگزار شده است و خاکستر پیکر این برنده‌ی نوبل صلح به همسرش تحویل داده شده است. لیو شیائوبو که به سرطان پیشرفته کبد مبتلا بود هنگام درمان در بیمارستان تحت‌نظر مقامات امنیتی چین قرار داشت. او هنگام مرگ 61 سال داشت.
 
به نوشته‌ی نیویورک‌تایمز، شیائوبو از مدت‌ها پیش تقاضای خروج خود و همسرش را به اطلاع مقامات چین گذاشته بود ولی آنها گفته بودند که او باید دوران محکومیت خود را تا پایان در زندان طی کند.
 
شائوبو سال ۲۰۰۹ به اتهام توطئه برای براندازی رژیم به ۱۱ سال زندان محکوم شد. یک سال بعد در سال 2010 جایزه جهانی نوبل صلح به او تعلق گرفت که نتوانست در مراسم اعطای جایزه‌ی نوبل شرکت کند.
 
برگزارکنندگان جایزه‌ی نوبل صلح صندلی او را در اُسلو خالی گذاشته بودند. شائوبو جایزه‌اش را به کشته‌شدگان درگیری‌های میدان تیان‌آنمن در سال ۱۹۸۹ اهدا کرده بود. او یکی از سرشناس‌ترین مخالفان دولت چین بود و سال 1989 در سازماندهی تظاهرات معروف میدان تیان‌آنمن نقش فعالی داشت.
 
شیائوبو استاد رشته‌ی ادبیات بود‌ و به ریاست افتخاری انجمن جهانی قلم (پن) چین نیز انتخاب شده بود. او سال 1986 مطالعاتش را در زمینه‌ی نقد ادبی شروع کرد و نقدها و مقالات متعددی در مجله‌های مختلف چینی منتشر کرد که ویژگی اغلب آنها رادیکال بودن‌شان به شمار می‌رفت.
 
شیائوبو یکی از منتقدان ادبی سرسختی بود که با نهادها و حلقه‌های ادبی و ایدئولوژیکی ادبی مخالفت می‌کرد و در محافل روشنفکری چین از او به عنوان «شوک لیو شیائوبو» یاد می‌شد.
 
سال 1987 نخستین کتابش در زمینه‌ی نقد ادبی با عنوان «نقد انتخاب» منتشر شد و پرفروش‌ترین کتاب در حوزه‌ی کتاب‌های غیرداستانی شد. او سال 1988 توانست دکترای ادبیات خود را با رساله‌ای تحت عنوان «زیبایی‌شناسی و آزادی انسان» اخذ کند. بعدها این رساله نیز منتشر شد که دومین کتابش در حوزه‌ی ادبیات به شمار می‌رفت.
 
شیائوبو بعدها به عنوان استاد مدعو در دانشگاه‌های کلمبیا، اسلو و هاوایی به تدریس نقد ادبی پرداخت. لیو شیائوبو بعدها در کنار مطالعات نقد ادبی به یک فعال سیاسی نیز تبدیل شد و پیش‌نویس سندی را تهیه کرد که در آن خواستار اصلاحات سیاسی گسترده در چین شد.
 
او در این سند از مقامات چینی خواسته بود به نظام تک حزبی پایان دهند و دموکراسی واقعی را در چین برقرار کنند.
 
 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها