کتاب «چکیدهی از فلسفهی سیاسی؛ امر سیاسی، ایدئولوژی، جنگ» نوشته ژان بشلر ترجمه عبدالوهاب احمدی چاپ شد.
کتاب کوچک و فشرده «چکیدهی از فلسفهی سیاسی؛ امر سیاسی، ایدئولوژی، جنگ» از پژوهشهای و نظریهپردازیهای نویسنده در سه زمینهی امر سیاسی، ایدئولوژی و جنگ است. «چکیدهی فلسفهی سیاسی» یکی از فرآوردههای واپسین مرحله زندگی اندیشگی ژان بِشلر به شمار میآید که در آن میکوشد نظریهای پیرامون «علم انسانی فراگیر» بپردازد. کتاب از چشمههای گوناگون علوم اجتماعی، سیاست، جامعهشناسی، باستانشناسی، انسانشناسی و ... ـ سیراب شود.
نویسنده بر این نظر است که از هنگام پیدایش انسان تاکنون، دو انقلاب بنیادین رخ داده است که هریک به گونهای زندگی آدمی، جامعه، و روابط انسانی را از بُن دگرگون کردهاند: انقلاب نوسنگی و مدرنیته. انقلاب نوسنگی جهش ژرفی بود در زمینههای تکنیکی، اقتصادی و اجتماعی که با پیدایش کشاورزی، دامپروری، تولیدِ دستی و پیشهوری آغاز شد و افزایش چشمگیر جمعیت، لایهبندی اجتماعی، جنگ، فرودستی جایگاه اجتماعی زنان و دیرتر شهرنشینی، تشکیل امپراتوریهای و ... را در پی آورد. دومین انقلاب همانا مدرنیته است که نزدیک به پنج سدهی پیش آغازید و از سده پیش تاکنون با تندپوییِ شگفتیانگیز و روزافزونی بر سراسر کره زمین بال میگسترد تا جایی که امروز کمتر نقطهای از جهان را میتوان یافت که از تأثیر آن برکنار مانده باشد. ژان بِشلر، پنج شناسه مدرنیته را دمکراسی، رشد و توسعهی اقتصادی، فردیت و فردشدگی، علم نوین و تمایزیابی سامانهای اجتماعی (امر سیاسی، اقتصادی، دینی و ...) میداند. باید این نکته را از دیده دور نداشت که گرچه عنصرهایی از این پنج شناسه کموبیش در تمدنهای پیشمدرن وجود داشتهاند، اما در دوران مدرنیته سخن نه بر سر افزایش کمیِ این یا عنصر یا گسترندگیِ آن، بلکه بر سر تغییر کیفی است که همه وجههای زندگی انسان را زیر و زبر کرده است.
«امر سیاسی آن فعالیتِ ویژهای است که میخواهد با کاربست قاعدهها و ضابطههای پذیرفته در گروه بندی انسانهای مستقل بر پیآیندهای خشونتآمیز شورها و سوداهای انسان لگام زند. امر سیاسی را میتوان هنر پردازش کشاکشها دانست، هنری که تلاش میوزرد برای کشاکشها دانست، هنری که تلاش میوزرد برای کشاکشهای درون جامعه راه برونرفتی صلحآمیز، و برای کشاکشهای بیرونی راهحلی مبتنی بر تضمین امنیت و استقبال بیابد. فشرده سخن، هدف امر سیاسی، از سویی، همداستانی و توافق هموندانِ جامعه و از سوی دیگر، حفظ امنیت در رابطه با بیگانگان است. البته باید توجه داشت که این هدف، خود تابع هدفی بالاتر یعنی حفظ زندگی در جامعه است. امر سیاسی آماج خود را جستوجوی راهحلهایی برای کشاکشهای درونی و بیرونی مینهد، البته راهحلهایی که تمامیت ممکنِ یکانِ اجتماعی را به بهترین شکل نگاه دارد و برای هر یک از هموندانِ جامعه، و همگان بیشترین امکانات موجود را برای دستیابی به خوشبختی فراهم آورد».
ژان بِشلر، جامعهشناس، پژوهشگر و نظریهپرداز فرانسوی، در سال 1937 در استان موزل فرانسه به دنیا آمد. پس از پایان تحصیلات متوسطه و عالی، در سال 1962 پیشه دبیری دبیرستان را برگزید و همزمان پایاننامه دکترایاش را در رشته جامعهشناسی بهنام «خودکشیها» زیرنظر رمون آرون به انجام رساند. از سال 1966 بهعنوان استاد جامعهشناسی در دانشگاه سوربن و همچنین در مدرسه مطالعات عالی علوم اجتماعی به تدریس پرداخت و چندی دیرتر در کانون ملی پژوهشهای علمی در بخش جامعهشناسی به پژوهش آغازید. در سال 1977 به مقام مدیریت پژوهش، در بخش جامعهشناسیِ این کانون گمارده شد.ژان بِشلر از سال 1975 تا سال 2006 در بسیاری از دانشگاههای پاریس، افزون بر تدریس، مدیریت سمینارهای گوناگون جامعهشناسی را به دوش داست. آکادمی فرانسه، در سال 1999 او را به هموندی در بخش «اخلاق و جامعهشناسی» برگزید.
به قلم عبدالوهاب احمدی کتابهای «اومانیسم و رنسانس» نوشته پییر ماری، «تاریخ فکری لیبرالیسم» نوشته پییر منان، «جنگ داخلی در آمریکا» اثر فرید اَمور، «دیدارگاه تمدنها» تالیف امانوئل تُدو یوسف کورباژ، «دینپیرایی» نوشته ریشار استوفر،«روح روشنگری» اثر تزوتان تو دوروف، «سیاست چیست؟» نوشته ژولین فروند، «شور آزادی» نوشته بنژامن کنستان، «لائیسیته» اثر گی آرشه، «مدرنیته سیاسی» نوشته موریس باربیه، «ملت، حس ملی، ناسیونالیسم» تالیف ارنست رنان ترجمه و منتشر شده است.
نظر شما