چهارشنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۳
دیدگاه آگوستین و ملاصدرا درباره عدل‌الهی و مسئله شرّ

کتاب «عدل‌الهی و مسئله شرّ: دیدگاه آگوستین و ملاصدرا» ناظر به بررسی دیدگاه دو متفکر، متکلم و فیلسوف بزرگ عالم مسیحیت و اسلام، آگوستین و ملاصدرا در باب عدل الهی و تبیین مسئله شر است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) کتاب «عدل‌الهی و مسئله شرّ: دیدگاه آگوستین و ملاصدرا» نوشته سجاد زنگنه تبار از سوی نشر پیام دیگر منتشر شده است.
 
تحقیق و پژوهش درباره آراء و افکار متفکران مسلمان و غیرمسلمان درباره موضوعات مهم ضروری به نظر می‌رسد. مباحث تطبیقی میان اندیشمندان دینی می‌تواند روشن‌کننده بحث شناخت و معرفت دینی باشد و از این طریق، می‌توان راه گفتگو میان ارباب معرفت را گشود بدون تردید آشنایی با رویکردهای گوناگون خداشناسی، بخصوص بررسی مسأله عدل الهی و شر که از مسائل مهم کلامی ـ فلسفی بوده و یکی از راه‌های افزایش توان و تفکر و تعقل علاقمندن به این حوزه می‌باشد. این پژوهش که برای نیل به هدف فوق به بررسی مقایسه دیدگاه آگوستین و ملاصدرا در باب عدل الهی و مسأله شر می‌پردازد.

این کتاب در چهار فصل تدوین شده در این فصل به بیان طرح مسأله تحقیق، ضرورت، پژوهش در باب عدل الهی و ارائه سوالات و اهدافی که باعث این پژوهش شده پرداخته شده و در ادامه ضمن ارائه تعریف‌های متعدد از عدل و پیشینه و ادبیات تحقیق در این موضوع بیان شده است.

عدل الهی یکی از محوری‌ترین مسائل فلسفی و علی‌الخصوص الهیاتی ـ کلامی است، که اصل تعریف و جوانب مختلف مرتبط با آن بخش عمده‌ای از تفکرات و آثار فیلسوفان الهی و غیرالهی را به خود اختصاص داده، که تفسیرها و تعبیرهای متفاوتی از آن، پیش روی اهل فکر و نظر قرار گرفته است. مساله عدل الهی، رابطه آن با حکمت، علم مطلق، قدرت مطلق و خیریت خدا، شر، رنج و نیز رابطه عدل الهی با گناه و فلسفه وجودی شیطان همچنین مفهوم عدل و جایگاه در مقام تکوین و تشریع و ... نمود بارزتری در میان داشته و حتی فیلسوفان هر مکتبی در مورد هر یک از اجزاء این گفتمان فکری تفسیرها و آراء متفاوتی ارائه کرده‌اند.

مسأله عدل الهی و جنبه‌های گوناگون آن از سوی اندیشمندان و فیلسوفان مسیحی و اسلامی، براساس بنیان‌های فکری خاص هر یک از آن‌ها مورد مطالعه و بررسی محققانه قرار گرفته است، که افکار بلندی در این تتبع و تلاش علمی به جامعه بشری و دوستداران تفکر هدیه شده است. در میان متألهان و فیلسوفان مسیحی قدیس آگوستین (ق4م) از تاثیرگذارترین دانشمندان در فرهنگ غرب و از شکل‌دهندگان اصلی سنت مسیحی غرب (کاتولیک و پروتستان) است (ایلخانی، 1386، ص 86). وی الهی‌دان و فیلسوفی است، که فهم سیر تفکرات فلسفی مسیحی در قرون وسط و نیز در کل سیر فلسفی غرب بدون فهم و تعمق و بررسی آثار وی امکان‌پذیر نمی‌باشد. چنان‌که اندیشمندان بزرگی همچون قدیس آنسلم، توماس آکویناس و ... به شرح آراء او پرداخته و از آن بهره برده‌اند. در میان فیلسوفان مسلمان نیز صدرالمتألهین ملاصدرا شیرازی ستاره‌ای بی‌بدیل و نظریه‌پردازی توانمند است، که همه ابعاد فلسفه را با ذهن و روش خود کنکاش کرده و افکاری کم‌نظیر و گاه بی‌نظیر را به عالم فلسفه ارائه کرده است.

از جمله مسائل مهمی که افکار این دو اندیشمند را به خود مشغول کرده و موجب شده آنها در این مورد نظریه‌پردازی کرده‌اند، عدل الهی و مسأله شر است؛ لذا مساله اصلی این پژوهش بررسی عدل الهی و مسأله شر از دیدگاه آن دو و مقایسه وجوه اختلاف و اشتراک آراء آنها در این باره است.
 
این نوشتار ناظر به بررسی دیدگاه دو متفکر، متکلم و فیلسوف بزرگ عالم مسیحیت و اسلام، آگوستین و ملاصدرا در باب عدل الهی و تبیین مسئله شر است. مسئله اصلی این اثر آن است که خداوندی که دارای صفاتی همچون خیر محض، حکمت، قدرت و علم مطلق است چرا در عالم، شر را روا می‌دارد؟ یا راز تفاوت‌ها و نابرابری‌های میان موجودات عالم در چیست؟

هدف از نگارش این کتاب، کشف و ارائه تبیین عدل الهی و توجیه شرور از نظر قدیس آگوستین و ملاصرا شیرازی است. از بررسی نظرات این دو متفکر دانسته می‌شود که آگوستین پس از بیان صفات الهی و عدمی و نسبی دانستن شرور و بازگشت شرور به انسان و فرشتگان به تبیین عدل الهی پرداخته است. ملاصدرا نیز با عدم‌الخیر و نسبی دانستن شرور، کثرت خیرات در برابر قلت شرور، لازم خیرات بودن شرور در عالم و بازگشت شرور به اعیان ثابته و حکیمانه و احسن دانستن نظام عالم، به تبیین صفات الهی از جمله عدل الهی و توجیه شرور پردخته است. نکته پایانی که لازم است بیان شود این است که هر دو اندیشمند خداوند را از منشأ شرور بودن مبرا دانسته‌اند.

کتاب «عدل‌الهی و مسئله شرّ: دیدگاه آگوستین و ملاصدرا» نوشته سجاد زنگنه تبار با شمارگان هزار نسخه در 170 صفحه به بهای 20 هزار تومان توسط نشر پیام دیگر به چاپ رسیده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها