شورای کتاب کودک فرهاد حسنزاده را به عنوان نویسنده و طرح با من بخوان موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان را در بخش ترویج خواندن برای دریافت جایزه آسترید لیندگرن (آلما ۲۰۱۸) معرفی کرد.
این درحالیست که فرهاد حسنزاده، نویسنده نام آشنای حوزه کودک و نوجوان برای یک عمر فعالیت موفق در حوزه نویسندگی ادبیات کودکان و نوجوانان از سوی شورای کتاب کودک به عنوان نامزد دریافت جایزه هانس کریستین اندرسن ۲۰۱۸ نیز معرفی شده است.
فرهاد حسنزاده در سال 1341 در شهر آبادان به دنیا آمد و در سال 1370 بود که نخستین کتاب او به نام «ماجرای روباه و زنبور» مخصوص کودک به چاپ رسید. او تا کنون نزدیک به 70 عنوان کتاب برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان نگاشته است.
حسنزاده توجه به کودکان آسیب دیده از جنگ، کودکان کار، کودکان بدسرپرست و همچنین پرداختن به مسائلی که کمتر در آثار کودک و نوجوان به آنها توجه میشود. مسایلی چون عشق، صلح و مصائب جنگ، توجه به طبقات فرودست، افراد معلول، اختلالات شخصیتی- روانی و خلق شخصیتهای ماندگار و چندبعدی، شکستن کلیشههای سنتی، نوآوری در سبک و قالب و... را از ویژگیهای کتابهایش عنوان میکند که باعث جلب توجه منتقدان و کارشناسان برای معرفی کردنش به عنوان نامزد این جوایز شده است.
وی معتقد است برگزیده شدنش به صورت همزمان برای دو جایزه جهانی میتواند شانس انتخاب شدنش در هر دو جایزه را بالا ببرد. زیرا یکی از معیارها، نامزدی و تعداد جایزههایی است که نویسنده در طول حیات ادبیاش گرفته است و او تا به حال در ایران بیش از 30 جایزه دریافت کرده و تعدادی از کتابهایش نیز به سایر زبانها ترجمه شده است.
طرح «با من بخوان» نیز در سال ۲۰۱۶ موفق به کسب جایزه جهانی ترویج خواندن IBBY (آساهی) شده است. به گفته زهره قائینی، سرپرست موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان و نوجوانان و سرپرست طرح با من بخوان، هدف روشن برنامه با من بخوان ترویج خواندن در لایهها و قشرهای گوناگون اجتماعی است . از سوی دیگر دگرگون کردن ذهن کودکان و نوجوانان از ذهن نابارور به ذهن بارور، از ذهن خسته به ذهن پویا و ذهن بی پرسش به ذهن پرسشگر، یکی دیگر از اهداف این طرح است.
وی معتقد است کودکان و نوجوانان باید بیاموزند که جامعهای پویا و خلاق را همگان و در مشارکت با هم میسازند. برنامه با من بخوان در پی دستیابی به جامعهای است که در آن فرهنگ و هنر برترین ارزشها شمرده میشوند از این رو این برنامه میخواهد گامی باشد در کنار گامهای دیگر تا با کتابخوانی و اندیشهورزی ،جامعه ای خلاق و شکوفا ، سازنده و آفرینشگر و به دور از خشونت ساخته شود. جامعه ای که کودکان و نوجوانان ، ارزشهای انسانی و اخلاقی را از راه دانشاندوزی و فرهنگ و ادب بیاموزند و در وجود خود بارور و شکوفا کنند.
جایزه نقدی آسترید لیندگرن، بزرگترین و گرانترین جایزه ادبیات کودکان و نوجوانان است که دولت سوئد برای بزرگداشت نام و یاد این نویسنده ادبیات کودک سوئد با هدف ترویج ادبیات ناب کودکان و نوجوانان جهان بنیانگذاری کرده است. این جایزه هر سال به یک یا بیش از یک نویسنده، تصویرگر کتاب کودک، قصهگو، مروج و نهاد فعال در حوزه ادبیات کودکان و ترویج کتابخوانی اعطا میشود.
جایزه ۶۱۵ هزار دلاری آسترید لیندگرن سوئد، در سال 2016 به مگ روسوف، نویسنده آمریکاییالاصل مقیم لندن و در سال 2017 به «وولف ارلبروخ» تصویرگر آلمانی رسید و قرار است این جایزه در مراسمی که 29 ماه می 2017 در کنسرت هال استکهلم برگزار میشود به ارلبروخ اهدا شود.
نظر شما