چهارمین نشست تخصصی کودک با همکاری پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، کمیته ملی موزههای ایران (ایکوم) و کاخ نیاوران برگزار شد.
جامعه پذیرای فعالیت در حوزه کودک و میراث فرهنگی
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری گفت: خوشبختانه وضعیت فرهنگی و اجتماعی کشور تغییر کرده و امروزه پذیرای چنین فعالیتهایی است و به همین دلیل باید با اعتماد به نفس بیشتر و آمادگی برای گسترش کار و فعالیت در این حوزه گام برداشت.
بهشتی تاکید کرد: اگر روزی در انزوا و تنهایی در این حوزه فعالیتهایی انجام میشد، امروزه شاهد توجه بیشتری در این زمینه هستیم و همین امر در کنار همه محاسن، میتواند باعث ورود افرادی که به دنبال تقلب و تقلید هستند در این عرصه شود هرچند خوشبختانه جامعه آگاه است و قدرت تشخیص دارد.
تشابه موزهها به مادر
محیططباطبایی، رییس کمیته ملی موزههای ایران (ایکوم) نیز در سخنانی هدف و مخاطب اصلی سازمان میراث فرهنگی و به طور کلی حوزه فرهنگی، را کودکان 7 تا 17 ساله عنوان کرد.
وی با اشاره تعاریف مختلف از موزه، نقش موزهها را مشابه نقش مادر دانست و گفت: همانطور که مادر وظیفه آموزش فرزندان را بر عهده دارد، موزه هم در فرایند کلی جامعه همین نقش را ایفا میکند.
او به فرایند توجه به مسایل کودک به دورههای مختلف در زمینه پرداختن به مسایل کودک در جامعه اشاره کرد و گفت: بلافاصله بعد از انقلاب مشروطیت، شاهد توجه به کودکان و تاسیس مدارس و انجمنها و نخستین نشریههای کودکان را بودیم و به رغم افت در دوران پهلوی اول بار دیگر بلافاصله بعد از جنگ جهانی دوم شاهد شکوفایی دوباره این حرکتها هستیم.
محیط طباطبایی افزود: متاسفانه بسیاری تصور میکنند اگر کاری از خودشان آغاز شود، بهتر و مهمتر است در حالی که مهمترین کار، تکمیل اقدامات گذشتگان و به نتیجه رساندن آن است.
او در ادامه بیشترین بازدیدکنندههای موزهها در سال گذشته را دانشآموزان مدارس اعلام کرد و افزود: ما امیدواریم روزی این بازدیدهای مدرسهای، منجر به افزایش بازدیدکنندههای کودک به همراه خانواده در موزهها شود.
عملکرد مشترک با کمیته ملی موزههای ایران
در ادامه نشست لیلا کفاشزاده، مسئول دفتر کودک و نوجوان پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و به ارایه گزارشی از عملکرد مشترک این دفتر با کمیته ملی موزه های ایران(ایکوم) پرداخت.
او افتتاح موزه عروسکهای بادرود را یکی از نتایج این همکاریها دانست و افزود: این دفتر با همکاری ایکوم تاکنون 5 دوره آموزشی برگزار کرده است و در مجموع 140 نفر در این دورهها شرکت کردهاند.
وی از آموزشهای تخصصی این دوره به «چگونه در موزهها قصه بگوییم؟»، «چگونه قصهها را مناسب موزهها کنیم؟» و «خصوصیات راهنمای موزه دوستدار کودک» اشاره کرد و افزود: متاسفانه به رغم اطلاع رسانیهای متعدد از بین 140 نفر شرکتکننده، فقط حدود 5-6 نفر از اهالی موزه ها در این دورهها شرکت کردند.
این پژوهشگر در ادامه به برگزاری جشنواره کودکان در باغ کتیبهها، داوری موزههای برتر در بخش کودک و نوجوان، شرکت در جشنواره کودک سمنان، برگزاری نمایشگاه کودک و میراث فرهنگی در پارک شهر، ضبط و پخش رادیو موزه با همت موزه ملک، شرکت در همایش دوسالانه ادبیات کودک در سال گذشته اشاره کرد.
کفاشزاده همچنین از امضا تفاهنامه با کتابخانه حسینیه ارشاد خبر داد و گفت: براساس این تفاهنامه مقرر شد بروشور موزهها صوتی شود.
مسئول دفتر کودک و نوجوان پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در ادامه از آموزش میراث فرهنگی در برخی مدارس تحت عنوان طرح «میراث من»، ثبت عروسک ترکمن قلچق، تهیه کتابشناسی کودک و میراث فرهنگی ، چاپ کتاب تادیب الاطفال، تالیف درس باستانشناسی در کتاب تاریخ پایه دهم در یک سال گذشته خبر داد.
وی با بیان این که موضوع امسال پرهیز از خشونت و شعار ایکوم، گفتگوهای مناقشه انگیز در موزههاست، به ثبت قصه مهمانان ناخوانده در سال جاری اشاره کرد و گفت: این قصه میتواند نماینده ایران فرهنگ ایرانی و نمادی برای پذیرش تفاوتها باشد که امیدواریم در همین راستا شاهد برگزاری برنامههای متفاوتی در این زمینه در موزهها باشیم.
موزهها و کودکان
زهره پریرخ، نویسنده و نماینده بخش انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان پیشنهاد راه اندازی بخش کودک و نوجوان در انتشارات موزهها را داد.
الهه حریریان، عضو گروه راز گردونه و نماینده موزه عروسکهای ملل با اشاره به تعطیلی موزه عروسکها در سال گذشته، از شکلگیری کمپین مردمی و حمایت یک موسسه برای بازگشایی مجدد موزه خبرداد و گفت: شهرداری منطقه 12 فضایی را به موزه عروسک ها اختصاص داده که هم اکنون در حال بازسازی و آماده بهره برداری است.
سوسن نیک ذات، رییس موزه سیار و بینالمللی سفیران فرهنگ صلح نیز با اشاره راه اندازی نخستین موزه سیار بینالمللی، هدف از این موزه را انتقال پیام صلح به جهانیان والبته مردم کشورمان عنوان کرد.
نوروزی، موزهدار موزه ملک هم از طراحی سالن مخصوص کودک و نوجوان خبر داد و گفت: تا پایان سال جاری این سالن در موزه ملک به بهره برداری خواهد رسید.
زهرا قلمکار، مسول بخش کودک و نوجوان موزه ملی نیز با اشاره به این که اگر چه موزهها برای بازدید مدارس رایگان نشدهاند اما سخت گیریهای نسبت به سال گذشته بسیار کمتر شده است خواستار اینترنتی شدن رزرو مدارس شد.
ندا موحدی پور، نماینده خانه کتابدار از اجرای بازی در کتابخانهها خبر داد و گفت: در این بازیها حدود 80 نفر در سنین مختلف شرکت کردند.
او همچنین به برگزاری نشستهای فصلی «چای مینوشیم، کتاب میخوانیم» اشاره کرد و گفت: در این نشستها موضوعهای مختلفی مانند خنده، خشونت، سکوت مطرح میشد و گفتگوها از شکل کلیشهای رایج خارج شده و افراد با موضوعات درگیر میشدند.
واعظی، نماینده شورای گسترش صلح و موسسه پژوهشی کودکان دنیا نیز گفت: این شورا با هدف گسترش فرهنگ صلح برای کودکان، بازیهای گروهی غیررقابتی با پایان خوش را برگزار کرد، بازیهایی که در پایان آن همه خوشحال بودند و بازندهای وجود نداشت.
پیغمبرزاده نماینده موزه دفاع مقدس، از راهاندازی بخش ویژه کودک در تالار سوم این موزه خبر داد و گفت: بخش انتشارات موزه در سال گذشته سه کتاب در حوزه کودک و نوجوان و مرتبط با دفاع مقدس منتشر کرد.
فرزانه طاهری از موسسه تاریخ ادبیات نیز به شکلگیری کتابخانه موزههای با من بخوان از سال گذشته اشاره کرد و گفت: این کتابخانه موزهها حدود 35 هزار نفر را پوشش میدهند و مخاطبان ویژه آنها را مادران و نوزادان شامل میشوند.
نوفرستی، مدیر موزه هنرهای معاصر با اشاره به رایگان بودن این موزه برای افراد زیر 15 سال، تعامل با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را گامی مثبت در زمینه کودکان عنوان کرد.
پرستو ولد خانی، نماینده کتابخانه حسینیه ارشاد گفت: ما تلاش میکنیم موزهای برای نابینایان در حسینیه ارشاد داشته باشیم چرا که ماکتها و اشیا قابل لمس میتوانند تحولی بزرگ در زندگی یک فرد نابینا ایجاد کنند.
او ابراز امیدواری کرد که در روز جهانی عصای سفید این موزه برگزار شود.
نظر شما