موسی اکرمی کتابی با عنوان «مسئله علم در ایران» نوشته است. نگرش حاکم بر گفتوگوها، سخنرانیها، و یادداشتهای کتاب واقعگرایی علمی است که از دستاوردهای برجسته سنت فلسفه تحلیلی است و نویسنده سالها است که همواره از آن دفاع کرده و در ترویج آن کوشیده است.
این کتاب در شش دفتر شامل درباره فلسفه علم، درباره پیوند میان میان علم و ناعلم، فلسفه علم در ایران، درباره تاریخ علم و تاریخنگاری علم، درباره فلسفه و یا علم دانشوران و درباره «هست» و «باید» آموزش عالی در ایران است.
نگرش حاکم بر این گفتوگوها، سخنرانیها، و یادداشتها واقعگرایی علمی است که از دستاوردهای برجسته سنت فلسفه تحلیلی است، و نویسنده سالها است که همواره از آن دفاع کرده و در ترویج آن کوشیده است.
اکرمی در بخشی از مقدمه کتاب مینویسد: «من در نوشتارها و گفتارهای خود همواره حفظ حریم فلسفه (و مابعدالبیعه عمومی) در برابر علم، و همچنین حفظ حریم علم در برابر فلسفه (و مابعدالطبیعه عمومی) را، درهر گونه فلسفهورزی و علمورزی، برای پاکیزگی و سلامت هر کدام از آنها بسیار ضروری دانستهام.
این امر در کشور ما ضرورت و فوریت بیشتری دارد زیرا علیرغم وجود سنت گرانسنگی از مابعدالطبیعه در فلسفه چیره در این سرزمین و وجود دانشمندان برخوردار از روششناسی علمی (مانند ابن هیثم و ابوریحان بیرونی) در دوران پیش از پدیدآیی و چیرگییابی علم مدرن عوامل زیادی در کشور وجود دارند که هم رهزن عقلاند و افراد و نهادها را به علل و دلایل گوناگون بهسوی گونهئی ضدیت دانسته یا نادانسته با علم از یکسو و آشفتهاندیشی در دایره فلسفهورزی از سوی دیگر میرانند یا میکشانند.
از این رو پاسداشت دستاوردهای سترگ پیشینیان در روش و نگرش علمی از یکسو، و فلسفهورزی دقیق و سنجیده و معیاریت از سوی دیگر وظیفه همگان، بهویژه نزد سکانداران برنامهریزی آموزشی و پژوهشی و آموزگاران و پژوهشگران در تراز عالی آموزش و پژوهش است.»
کتاب «مسئله علم در ایران» با عنوان فرعی از تاریخ و فلسفه علم تا فرهنگ دانشگاهی نوشته موسی اکرمی با شمارگان 700 نسخه در 528 صفحه به بهای 27 هزار تومان از سوی انتشارات پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی روانه بازار نشر شده است.
نظر شما