همایون امیرزاده گفت: گاهی از نگاه بومی در ادبیات فرار میکنیم. متاسفانه امروز بسیاری از بومی سرودهها در فضای روشنفکری ادبیات به رسمیت شناخته نمیشوند. ما باید به اصالت این واگویههای ادبی توجه داشته باشیم و آنها را به خدمت بگیریم.
در این نشست علاوه بر رونمایی از کتابهایی با موضوع شعر کلاسیک و نو از پوستر سومین دوره جایزه ادبی سیلک هم رونمایی شد.
کاشان خاستگاه جایزه ادبی سیلک
همایون امیرزاده که خود دبیری جشنوارههای ادبی را بر عهده داشت با اشاره به اینکه جایزه ادبی سیلک یکی از اتفاقات خوب و اثرگذار در حوزه ادبیات کشور است، گفت: دو سال از برگزاری این جایزه ادبی در قلمرو شهرستان کاشان میگذرد و امروز به عنوان یک نمونه خوب فرهنگی باعث شده است تا کاشان و ظرفیتهای فرهنگی و ادبی آن بهخوبی شناخته شود. سیلک به عنوان یک جایزه ادبی که خاستگاه آن کاشان است و یک نام تاریخی دارد، میتواند در سومین سال خود، یعنی امسال، شاهد رخدادهای بهتری نسبت به سال گذشته باشد. این جشنواره میتواند دریچهای برای نگاه دقیقتر و بهتر به شهر کاشان باشد.
بینیازی جشنوارههای خصوصی از حمایتهای دولت
وی در ادامه افزود: جایزه ادبی خصوصی باید تلاش کند که از حمایت دولتی بینیاز باشد. دولت سازوکارهای خودش را دارد. دولت وقتی در مجموعهای ورود پیدا میکند، مقاصد خودش را دنبال میکند. اگر این مقاصد را متعالی فرض کنیم این است که دولت در این جوایز و جشنوارههای ادبی ردپایی از خودش بر جای بگذارد که خیلی متناسب با عنوان جایزه و یا جشنواره ادبی خصوصی نیست. ما در حوزه معاونت فرهنگی این قول را به عسگرنژاد دادهایم که این جایزه را در تقویم برنامههای خود قرار بدهیم و هم بنا بر امکانات خود به آن کمک میکنیم اما پسند ما این است که این جایزه ادبی روز به روز از حوزه حمایتی دولت فاصله بگیرد و با بدنه ادبیات کشور بیشتر ارتباط برقرار کند و دولت به سرزمین اصلی خودش که سه وظیفه (هدایت، حمایت و نظارت) است، برگردد.
پایهگذاری جشنوارهها بر مبنای مطالعه دقیق
وی آینده خوب و ارزشمندی را برای این جایزه ادبی متصور شد و اذعان کرد: این جایزه، باید یک جایزه ادبی با خاستگاه بومی باشد که بتواند بدون حمایت از مکانیسمهای دولتی در عرصه ادبیات کشور تاثیرگذار باشد و برونداد آن توجه تولیدکنندگان آثار ادبی در کشور به حوزههایی چون شعر، داستان و سایر حوزهها باشد.
امیرزاده با اشاره به ظرفیتهای چنین جشنوارهها و جوایز ادبی افزود: اگر پایهگذاری جشنوارهها بر مبنای مطالعه دقیق ظرفیتها باشد، میتواند موفق عمل کند. حال اگر بعد از دو دوره برگزاری جایزه ادبی سیلک به گذشته آن نگاهی شود، میتوان نواقص آن را شناخت.
توجه به نگاه بومی
امیرزاده که خود دبیری جشنوارههای ادبی را بر عهده داشته است در ادامه سخنانش گفت: ما گاهی از نگاه بومی در ادبیات فرار میکنیم. امروز بسیاری از بومی سرودهها که متاسفانه در فضای روشنفکری ادبیات به رسمیت شناخته نمیشوند. ما باید به اصالت این واگویههای ادبی توجه داشته باشیم و آنها را به خدمت بگیریم.
وی در ادامه صحبتهایش به اهمیت ادبیات اشاره کرد و گفت: حوزه ادبیات، حوزه بسیار اثرگذار در حوزههای مختلف هر سرزمینی است. حاصل ادبیات برای مردم دلنشین است زیرا ادبیات با فطرت انسان سروکار دارد.
ادامه مراسم با سخنرانی مصطفی جوادی، رییس اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان کاشان همراه بود. وی در ابتدای صحبتهایش گفت: ایدهآل و آرمان ما این است که این جایزه ادبی با کمکهای جناب امیرزاده مستقل شود و وارد چند حوزه ادبی دیگر هم بشویم. سیلک یک منطقه تاریخی در کاشان است که هفت هزار سال قدمت دارد. اولین خاستگاه بشر در سیلک در نزدیکی فین کاشان است. سفالهای سیلک در هر موزهای که باشد جزء افتخارات آن موزه است. نوع ساخت این سفالها ویژه و خاص است.
کاشان خاستگاه مؤلفان و محققان
رییس اداره فرهنگ و ارشاد کاشان در ادامه افزود: کاشان همیشه خاستگاه مؤلفان و محققان بوده است. در دوره قاجار طبق آمار نویسندگان کاشان بیشتر از مناطق دیگر کشور است. علامه فیض کاشانی یکی از پرکارترین نویسندگان در بین علما است که 300 اثر دارد. ما تقریبا هر هفته یک رونمایی کتاب در کاشان داریم. همچنین ما وارد طرح پایتخت کتاب شدهایم. امسال کاشان جزء برگزیدگان طرح پایتخت کتاب بوده است. روستای علوی کاشان از بین 2 هزار روستایی که به عنوان روستای دوستدار کتاب شرکت کرده بودند، روستای دوستدار کتاب شناخته شد.
کاهش آسیبهای اجتماعی با کتاب
وی در ادامه افزود: شعارهای یک کتاب تو را میخواند یا یک کتاب بیشتر بخوانیم، در این وانفسای صنعتی گم میشود. اگر ما بخواهیم آسیبهای اجتماعی را کاهش دهیم، چارهای نداریم که کتابخوانی را ترویج دهیم.
این مراسم رونمایی با شعرخوانی یکی از شاعران و رونمایی از 18 اثر با حضور شاعران و نویسندگانش به پایان رسید.
نظر شما